Advertentie
carrière / Nieuws

Over de Haagse oersoep

Er wordt veel gereorganiseerd bij de overheid. De laatste jaren komt daar ook Het Nieuwe Werken bij kijken. Maar eigenlijk weet niemand wat dat precies inhoudt, betoogt Wim Derksen.

12 februari 2016

Volgens de hoogleraar bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam geeft Het Nieuwe Werken geen antwoord op de problemen van het oude werken. In het boek Haagse Oersoep heeft hij een serie blogs gebundeld die hij als directeur van het Ruimtelijk Planbureau schreef over hoe de organisatie van een overheid anders kan. Hij stelt vragen als: waarom centraliseren we nu de gehele bedrijfsvoering van het rijk, met als argument dat het goedkoper is (één dienst voor alle pennen en al het papier, voor alle ict, voor alle overnachtingen, voor alle printers, voor alle schoonmaak), terwijl we over tien jaar weer alles gaan decentraliseren omdat de ‘lijnen korter moeten zijn’ (en omdat centralisatie niet zo efficiënt bleek te zijn als de goeroes ons hadden voorgespiegeld)?

Externen
Het zijn volgens hem de medewerkers zelf die op die vraag een antwoord moeten geven. Het heeft geen zin om externe adviseurs oplossingen te laten bedenken voor problemen die intern niet worden onderkend, stelt Derksen in zijn boek. Door middel van anekdotes en analyses beschrijft hij processen die herkenbaar zijn voor politici en politicologen, bestuurders, bestuurskundigen en beleidsambtenaren. Zijn conclusie: de overheid laat zich goed vernieuwen, maar met simpele antwoorden wordt niemand geholpen.

‘Haagse Oersoep, over de overheid en hoe het beter kan.’ Wim Derksen (Boom Bestuurskunde)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie