Advertentie
carrière / Nieuws

Gemeentesecretaris geofferd voor betere sfeer

Het veelgeplaagde Oude IJsselstreek hoopt met het gedwongen vertrek van de gemeentesecretaris en de griffier dat de bestuurlijke en politieke stabiliteit terugkeert.

29 januari 2016

Met het wegsturen van de gemeentesecretaris en griffier hoopt de gemeente Oude IJsselstreek de rust weer te laten keren. De gemeente wordt al sinds de fusie met Wisch en Genderingen in 2005 geplaagd door politieke commotie. Vorig jaar deed oud-staatssecretaris Annelies Verstand (D66) onderzoek naar de bestuurscultuur in de Gelderse gemeente. Daaruit bleek dat er bestuurlijk nogal wat aan Oude IJsselstreek schortte.

'Goed overleg'

Officieel is de reden van het gedwongen vertrek van de werknemers dat het tijd is voor een nieuwe wind op het gemeentehuis. 'Zowel in politieke/duale verhoudingen als voor wat betreft de aansturing van de ambtelijke organisatie', aldus de gemeente. Er zou in ‘goed overleg’ afscheid van elkaar zijn genomen. Beide ambtenaren waren al geruime tijd met verlof.
 
Professionele begeleiding 

Fractievoorzitter Gülden Siner van Lokaal Belang, de grootste partij, kan zich vinden in het vertrek van de gemeentesecretaris en griffier. ‘We hebben hier veel meegemaakt sinds 2014,’ legt ze uit. ‘Behalve het onderzoek naar het college zijn er meer zaken onder de loep genomen en dan blijkt dat mensen bepaalde zaken anders zien.’ Volgens Siner wordt er echter niet aan de kwaliteit en inzet van de betrokkenen getwijfeld. ‘Er zijn mij geen klachten of andere incidenten over hen bekend.’ Verder meldt de fractievoorzitter dat de gemeenteraad in een traject zit waarbij de leden door een professional begeleid worden in hun werk.


Snelst gevallen college

De laatste ontslagen zijn een nieuwe affaire in een lange reeks. zo had Oude IJsselstreek vlak na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 de twijfelachtige eer over het snelst gevallen college te beschikken. Slechts een week na de formatie spatte de coalitie alweer uit elkaar. De gemeente had ook de snelst afgetreden wethouder. Anderhalve dag na zijn installatie moest hij de handdoek al in de ring gooien. Een conflict met de toenmalige burgemeester Alberse over vermeend lekken lag aan de basis van de problemen. Dat liep zo hoog op dat de ex-wethouder aangifte van smaad deed tegen de burgemeester. Het OM besloot om geen vervolging in te stellen.

Tweedeling college
Burgemeester Alberse stapte vorig jaar alsnog op na een vernietigend onderzoeksrapport naar de bestuurscultuur door Annelies Verstand. Zij adviseerde onder meer dat de burgemeester meer boven de partijen zou behoren te staan en leidend en bindend moest zijn bij het ontwikkelen van een positieve bestuurscultuur. Verstand concludeerde dat er weinig eenheid was binnen het college van B en W, zelfs tweedeling tussen de wethouder van het CDA en een wethouder van Lokaal Belang enerzijds en de andere wethouder van Lokaal Belang en de burgemeester anderzijds. Het ambtelijk apparaat was volgens haar ‘chaotisch en stuurloos’.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arnoud
Gemeentesecretaris Oude IJsselstreek opgeofferd ? Nee, gewoon ontslagen wegens gebleken ongeschiktheid. Dat was deze mevrouw Tamminga al eerder overkomen in haar vorige gemeente Alblasserdam.
Erik
Klinkt als gevalletje politiek incompetent, ambtenaren en inwoners zijn de lul. BB geeft schimmige duiding ("dat er bestuurlijk nogal wat aan Oude IJsselstreek schortte"; "we hebben hier veel meegemaakt sinds 2014". Zonder enige toelichting). Doorfuseren richting 100.000+ gemeenten en bestuurlijke slagkracht maar weer, lokaal Griekse toestanden hebben we echt geen tijd meer voor.
Jan
@Alfred. Alsof in grotere gemeenten altijd alles beter gaat. Wat een onzin. Ook daar treden wethouders gedwongen af, worden burgemeester afgeserveerd en moeten gemeentesecretarissen het veld ruimen.
Advertentie