Advertentie
carrière / Nieuws

Nee, jij mag niet op vakantie

In principe mag je als werknemer zelf bepalen wanneer je met vakantie gaat, zo stelt arbeidsrechtadvocate Liesbeth van Duyneveldt in Intermediair. Je moet daarvoor natuurlijk wel toestemming van je werkgever hebben, maar die mag deze toestemming alleen weigeren wanneer daar zwaarwegende redenen voor zijn en de werkgever hard kan maken dat hij je in die periode echt niet kan missen.

24 juli 2015

Daar zit je dan, achter je bureau, terwijl veel van je collega’s met vakantie zijn. Eigenlijk had je ook met vakantie gewild deze periode, maar je werkgever weigerde je vakantie te geven. Had je je misschien harder moeten maken? Heb je je in de luren laten leggen? Mocht je werkgever wel weigeren je vakantie goed te keuren?

In principe mag je als werknemer zelf bepalen wanneer je met vakantie gaat, zo stelt arbeidsrechtadvocate Liesbeth van Duyneveldt in Intermediair. Je moet daarvoor natuurlijk wel toestemming van je werkgever hebben, maar die mag deze toestemming alleen weigeren wanneer daar zwaarwegende redenen voor zijn en de werkgever hard kan maken dat hij je in die periode echt niet kan missen. Onderbezetting, vakantie of langdurige ziekte van collega’s kunnen legitieme redenen zijn. Het bedrijfsbelang moet dan wel echt in het geding zijn. Dat het ‘beter voor de bereikbaarheid’ is, is niet voldoende.

Als werknemer kun je wel de kans beperken dat je vakantie wordt geweigerd. Bijvoorbeeld door deze ruim van tevoren schriftelijk aan te vragen. Als de werkgever niet binnen twee weken reageert, mag je ervan uitgaan dat de aanvraag is goedgekeurd. Bij een niet gehonoreerde vakantieaanvraag is het belangrijk om direct een afspraak te maken wanneer je je vakantie wél kunt opnemen. De werkgever mag niet langere tijd achtereen weigeren je met vakantie te laten gaan vanwege werkdruk. Bij zeer zwaarwegende redenen mag een werkgever terugkomen op een eerder goedgekeurde vakantieaanvraag. Dan moet hij wel de schade die daardoor ontstaat vergoeden

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Renate
Lieve redactie, als je in een ambtenarennieuwsbrief iets wilt uitleggen over recht op vakantie, moet je niet een arbeidsrechtjurist bellen die het BW citeert, maar een specialist in het ambtenarenrecht. Het BW (en dus het arbeids(overeenkomsten)recht is namelijk niet van toepassing op ambtenaren. Nog nooit geweest zelfs. Recht op vakantie is geregeld in de rechtspositieregelingen van de ambtenaren (CAR, ARAR etc.). Eerlijk gezegd verwacht ik beter van BB.
Advertentie