Miljardentegenvaller niet alleen door ambtenarensalaris
De suggestie dat de tegenvaller van 1,5 miljard in de rijksbegroting komt door de salarisverhoging van ambtenaren klopt niet. Volgens het Ministerie van Financiën ligt de oorzaak bij de zeer lage inflatie. Hierdoor vallen álle uitgaven van de overheid hoger uit dan verwacht, aldus een woordvoerder.
Ook meevallers
De ruilvoetproblematiek is de oorzaak van de 1,5 miljard extra in de begroting. Dat is de verhouding tussen het loon- en prijsniveau ten opzichte van het prijsniveau van het bruto binnenlands product. Doordat er bijna geen inflatie is, zijn de kosten die de departementen opvoeren ook hoger. Ook zonder loonsverhoging voor ambtenaren zou er dus een tegenvaller in de begroting zijn geweest om die reden. Het goede nieuws is echter dat er ook meevallers zijn, al kon het ministerie daar nog niets over zeggen. ‘Dat wordt duidelijk in de Voorjaarsnota, eind mei,’ aldus een woordvoerder.
Gemeenteambtenaren
Bert de Haas van FNV Overheid wijst erop dat de salarissen van de gemeenteambtenaren sowieso geen invloed hebben op de rijksbegroting. 'Die worden betaald uit het Gemeentefonds en dat bedrag blijft hetzelfde.'
Overleg met minister
Woensdag voert minister Dijsselbloem van Financiën overleg met alle ministers over de wensen voor de begroting van dit en komend jaar met de fractievoorzitters van de coalitiepartijen VVD en PvdA. Ook de Kamerleden die voor deze partijen Financiën in hun dossier hebben, zullen aanwezig zijn.
Niet genoeg
Bekeken wordt wat voor elk ministerie nodig is en waar dat geld vandaan moeten komen. Dat er echt niet genoeg is om aan alle wensen tegemoet te komen, is wel duidelijk. Het huishoudboekje voor de rest van dit jaar wordt eind mei behandeld in de ministerraad. De begroting voor 2017 wordt gepresenteerd op Prinsjesdag. (EW/ANP)
Dit zou eigenlijk strafbaar moeten zijn!