Advertentie
carrière / Nieuws

Maastricht dringt externe inhuur terug

Een oplopend ziekteverzuim gooit mogelijk nog roet in het eten, maar Maastricht lijkt toe te kunnen met minder externen. De raad wilde dat.

05 oktober 2022
Werknemer vertrekt
Shutterstock

Waar een wil is, blijkt een weg te zijn. De gemeente Maastricht is erin geslaagd de externe inhuur fors terug te dringen. In één jaar tijd is er ruim 4 miljoen euro minder aan externen uitgegeven. Die daling blijkt uit de onlangs gepresenteerde begroting 2023. Gaf de gemeente in 2021 nog ruim 16,5 miljoen euro uit aan de inhuur van externe krachten, dit jaar is dat ruim 4 miljoen euro minder. Volgens de begroting wordt er in 2022 niet meer dan 12,3 miljoen euro aan uitgegeven.

Secretaris-directeur Gemeenschappelijke Regeling Jeugdwet en Wmo Midden-Holland

Leeuwendaal in opdracht van Gemeente Gouda
Secretaris-directeur Gemeenschappelijke Regeling Jeugdwet en Wmo Midden-Holland

Projectleider concernonderdelen

JS Consultancy
Projectleider concernonderdelen

Omklap

Daarbij plaatst het college van burgemeester en wethouders overigens wel de kanttekening dat het gaat om de prognosecijfers voor 2022. Het verschil wordt grotendeels toegeschreven aan de uitvoering van de raadsmotie Bezuiniging op externe inhuur. Door daar gevolg aan te geven is in het laatste kwartaal van 2021 en de eerste drie maanden van dit jaar voor 3,1 miljoen euro een zogeheten omklap gerealiseerd van inhuur naar vaste arbeidscontracten.

Hoog ziekteverzuim

Tegelijk geeft het dagelijks bestuur van Maastricht een ‘winstwaarschuwing’ voor de komende periode af. Die is op zijn plaats in verband met onder andere de stijging van het ziekteverzuim – van 6,7 in 2021 naar 7 procent dit jaar – of de extra benodigde inhuur voor de organisatieontwikkeling. ‘Beide zaken kunnen leiden tot extra inhuur om de continuïteit van de dienstverlening te waarborgen’, aldus het college.

Datasturing

De gemeente gaat, om de eigen organisatie op orde te brengen en in control te zijn, de bedrijfsvoering centraliseren. Ook is het plan om meer te gaan sturen op data. Dat gebeurt om meer grip te krijgen op de gemeentefinanciën.

De begroting wordt op 8 november inhoudelijk besproken tijdens de raadsvergadering.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Als gemeenten veel minder aan externe inhuur zouden doen, dan zullen veel meer mensen kiezen om ambtenaar te willen worden. Dat zal een fors besparend effect op de kosten hebben….Hoe meer mensen ervoor kiesen extern te gaan, des te hoger de kosten.
Hans Bakker
Een deel van de problemen is veroorzaakt doordat de belastingdienst nu veel soepeler dan 20 jaar geleden omgaat met de begrippen “dienstbetrekking” en “fictieve dienstbetrekking”. We hebben niet alleen fietskoeriers als zzp’er (dat is een zeer duistere business met veel illegalen die werken op de accounts van mensen die hier wel legaal zijn), maar ook ambtenaren die zich als zzp’er laten inhuren. De gemeente zou twintig jaar geleden een forse naheffing krijgen, maar dat is nu dus verleden tijd. Het is erg aantrekkelijk om in tijden van krapte op de arbeidsmarkt zzp’er te zijn. Ik geef deze mensen geen ongelijk, maar het maakt de overheid duurder. Hoewel er veel geredeneerd wordt vanuit de noodzaak een “flexibele schil” te hebben, is een kwalitatief goed vast werknemersbestand voor het functioneren van de overheid van levensbelang.
Advertentie