Pensioenfonds in iets beter vaarwater
Hoewel het ietsje beter gaat met de dekkingsgraad van de pensioenfondsen zit een verhoging er voorlopig niet in. Ook een korting behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Het ABP doet het minder goed dan gemiddeld maar die dekkingsgraad stijgt ook licht.
Het gaat iets beter met de pensioenfondsen, de gemiddelde dekkingsgraad is aan het stijgen. Ook bij het ambtenarenpensioenfonds ABP gaat het een fractie beter, al is de dekkingsgraad met 101,1 ruim onder het gemiddelde van 108 procent. Een verlaging van de pensioenen is dus nog steeds een mogelijkheid waar rekening mee gehouden wordt. Indexering, oftewel een verhoging van het pensioen zit er de komende jaren vrijwel zeker niet in.
Kritiek
Volgens de Pensioenthermometer van consultancy Aon Hewitt, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad van alle pensioenfondsen bijhoudt, steeg de beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, één procentpunt, van 103 procent naar 104 procent. Bij het ABP is dat percentage nog steeds kritiek, namelijk 98,2 procent.
Hogere leeftijd
Het ging de laatste jaren slecht met de pensioenfondsen, de tijd dat pensioenen elk jaar automatisch meebewogen met de loon- of prijsindex is voorbij. Het feit dat mensen steeds ouder worden is een belangrijke factor. Gepensioneerden krijgen daardoor een aantal jaren langer pensioen uitgekeerd dan berekend was.
Lage rente
Maar een belangrijker oorzaak is de huidige rente. ‘We hebben een stelsel waarin we een uitkering toezeggen. Voor de komende 60 jaar moeten we berekenen of we de pensioenverplichtingen kunnen nakomen. En dat moeten we doen met de huidige lage rente. Dat is de Achilleshiel van dit stelsel’, aldus de bestuurvoorzitter Corien Wortmann-Kool onlangs nog.
Brexit
'Vergeleken met een jaar geleden staan de fondsen er een stuk beter voor’, aldus Frank Driessen, van Aon Hewitt over het gemiddelde van alle pensioenfondsen van Nederland. Hij wijst erop dat de gemiddelde dekkingsgraad nu circa 10% hoger ligt dan vorig jaar op 1 oktober. ‘Maar er komen nog spannende maanden aan. Eventuele aanpassingen van het ECB-rentebeleid en de Brexit-onderhandelingen kunnen hun weerslag hebben op de rentemarkten. Pas dan zal blijken of ook de grote fondsen uit de gevarenzone kunnen komen.’
Citaat:'Pay-As-You-Go Woes
The European nations noted above have nowhere near the crisis potential that the next group does: France, Belgium, Germany, Austria, and Spain are all pay-as-you-go countries (PAYG). That means they have nothing saved in the public coffers for future pension obligations, and the money has to come out of the general budget each year. The crisis for these countries is quite predictable, because the number of retirees is growing even as the number of workers paying into the national coffers is falling. There is a sad shortfall of babies being born in these countries, making the demographic reality even more difficult.'
lees:http://www.mauldineconomics.com/frontlinethought …