Advertentie
carrière / Nieuws

Stufi voor dertig-plussers

Stufi dus, maar dan voor ‘grote mensen’ tussen de 30 en 55 jaar. Ambtenaren behoren tot de meest leergierige werknemers, vooral de hoger opgeleide medewerkers hebben behoefte aan uitdaging en ontwikkeling.

07 april 2017

Geen geld is geen excuus meer om eindelijk die hbo- of universiteitsstudie te gaan doen. Mocht de werkgever of een andere instantie de opleiding niet willen financieren dan biedt de overheid een nieuwe optie, het ‘levenlanglerenkrediet’ bij uitkeringsinstantie DUO.

Stufi dus, maar dan voor ‘grote mensen’ tussen de 30 en 55 jaar. Ambtenaren behoren tot de meest leergierige werknemers, vooral de hoger opgeleide medewerkers hebben behoefte aan uitdaging en ontwikkeling. Uit onderzoek onder rijksambtenaren blijkt dat persoonlijke ontwikkeling een van de belangrijkste drijfveren is van ambtenaren. Onder ambtenaren tot 45 is dit zelfs hét belangrijkste aspect van een baan naast het inkomen.

Toch wordt er in de praktijk nog niet zoveel gestudeerd naast het werk, met name omdat het niet actief aangeboden wordt door de werkgever. In 2015 maakte volgens vakbond FNV slechts 3 procent van de ambtenaren gebruik van de collectieve arbeidsvoorwaarde om zich te laten bij- of omscholen. Ambtenaren zijn met deze 30+stufi dus niet langer afhankelijk van hun baas. Potentiële studenten kunnen het levenlanglerenkrediet vanaf juni 2017 aanvragen in Mijn DUO.

Het krediet is beschikbaar voor de duur van de opleiding. Voor de meeste opleidingen is dit vier jaar. Wie een deeltijdopleiding aan hbo of universiteit volgt, krijgt een jaartje extra. Als het recht op het levenlanglerenkrediet stopt, begint de werknemer het daaropvolgende jaar met terugbetalen. De deelnemer krijgt vijftien jaar de tijd om zijn lening af te lossen, inclusief rente. De rente staat telkens voor vijf jaar vast. Hoeveel de werknemer per maand moet terugbetalen, is afhankelijk van zijn inkomen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ria Huisman / directeur
Als de overheid het niet meer financiert financiert de overheid uit een ander potje vreemde gang van zaken.
Anoniem
@Ria Huisman: Er wordt niet 'gefinancierd', er wordt geleend. Dat is echt iets anders, hoor.



Ik vind het top. Een beetje studie bij een gerenommeerd onderwijsinstituut als een Hogeschool of Universiteit is doorgaans als particulier niet meer op te brengen. En als de werkgever ook niet wil bijdragen... Ik vind het top dat dit kan.

Nu nog fatsoenlijke deeltijd opleidingen gespreid over het land...
Advertentie