Wethouder Zeewolde weg om uiten mening
Op haar eigen partij na steunden alle partijen in de gemeenteraad van Zeewolde maandag de motie van wantrouwen tegen wethouder Winnie Prins (Leefbaar Zeewolde). Zij zegden het vertrouwen in haar op, omdat zij haar persoonlijke opvattingen niet voor zich kan houden, zoals over het RIVM en de coronavaccinaties.

Op haar eigen partij na steunden alle partijen in de gemeenteraad van Zeewolde maandag de motie van wantrouwen tegen wethouder Winnie Prins (Leefbaar Zeewolde). Zij zegden het vertrouwen in haar op, omdat zij haar persoonlijke opvattingen niet voor zich kan houden, zoals over het RIVM en de coronavaccinaties.
Druppel
‘Vragen stellen is verboden in Nederland, medicijnen die je snel van de effecten van corona af kunnen helpen staat een boete van 150.000 euro op (omdat als er een werkend medicijn is, er niet meer gevaccineerd mag worden), en ga zo maar door’, reageerde wethouder Prins op een Facebook-post over een zogenoemde ‘vrijheidsmars’ in Zeewolde afgelopen zaterdag. Het was de druppel voor de raad, want in 2017 en in 2019 had ze Prins ook al gevraagd om haar persoonlijke opvattingen in het openbaar achterwege te laten. Ze had in haar post nog wel gezegd dat ze haar opmerkingen op ‘persoonlijke titel’ maakt ‘voordat er weer gezeur ontstaat’. Maar dat was dus precies het punt.
Gewone baan
De raad constateert dat Prins niet bereid is die persoonlijke opvattingen voor zich te houden en dat zij zich niet bewust is van het feit dat zij een publiek ambt bekleed, ‘maar haar werkzaamheden als wethouder ziet als een gewone baan’. Na een interpellatiedebat over haar opmerkingen over het RIVM dat zou goochelen met cijfers over de uitstoot van stikstof had de raad eigenlijk al een motie van wantrouwen moeten indienen tegen Prins, concluderen de partijen, aangezien zij de oproep om zich te onthouden van persoonlijke opvattingen naar buiten toe ‘stellig afwees’.
Motie van afkeuring
In 2017 leidde haar handelswijze en opstelling in deze al wel tot een motie van afkeuring. Nu stellen de partijen dat de uitingen van Prins de positie van de gemeenteraad, het college en de gemeente kunnen schaden en er verwarring bij het publiek kan ontstaan over ingenomen standpunten van de gemeenteraad, het college en de gemeente en dat zij daarom het vertrouwen in de wethouder opzegt.
Boegbeeld
De wethouder kreeg van burgemeester Gerrit Jan Gorter nog de kans om de motie over te nemen, waarna zij met ontslag kon gaan, maar dat weigerde Prins, waarna de gemeenteraad over het ontslag moest stemmen. Toen bleek dat enkel haar eigen partij haar nog steunde. Fractievoorzitter Ben Sonneveld zei in een verklaring dat Prins ‘veruit de meeste stemmen van iedereen’ had gekregen, ze zeer betrokken is met het dorp en zich met hart en ziel heeft ingezet voor haar portefeuilles. ‘Maar we zien wel dat er politiek geen draagvlak meer is voor haar. Dat is uiterst jammer voor Leefbaar Zeewolde. Mevrouw Prins was, en mogelijk ook is, ons boegbeeld.’
Coalitie gaat door
Toch wil dit niet zeggen dat Leefbaar Zeewolde uit de coalitie stapt. ‘We hebben met vier partijen hard gewerkt aan een aantal programma’s die zeer belangrijk zijn voor het dorp. We zetten ons graag in om dat af te maken en met de coalitie gezamenlijk de eindstreep te halen.’ Burgemeester Gorter had gehoopt op een positieve afsluiting van de laatste raadsbijeenkomst voor het zomerreces. ‘Maar het is toch nog een zwarte dag geworden. Niemand gaat vanavond weg met een prettig gevoel.’ De wethouder zelf bleef vrij stoïcijns naar haar tablet kijken, nu haar carrière als wethouder na elf jaar was geëindigd. Dat was niet haar enige periode. Ze bekleedde het ambt ook al tussen 2004 en 2008.
Reacties: 8
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
En de gevolgen van dit besluit gaan hard na dreunen voor de toekomst van Zeewolde ....
https://gtb.ivdnt.org/iWDB/search?actie=article& …