Advertentie
carrière / Nieuws

Met flexibel contract kleine kans op vaste dienst

Minder dan een derde van de ambtenaren die in 2012 op een tijdelijk contract binnen kwamen hebben een vaste aanstelling gekregen. Dat is iets meer dan gemiddeld op de gehele arbeidsmarkt. Hoger opgeleide mensen hebben over het algemeen meer kans op een vaste baan.

30 mei 2017

Ambtenaren die tijdelijk in dienst zijn hoeven tegenwoordig niet meer te rekenen op een vast contract aan het eind van de rit. Van de 7 duizend mensen die in 2012 voor een publieke organisatie gingen werken, waren er na 3 en zelfs na 5 jaar nog maar 2 duizend in vaste dienst. Toch is het enkele procenten hoger dan bij de gemiddelde arbeidsmarkt. In het algemeen geldt: hoe hoger de opleiding, hoe meer kans op een vaste baan, zo becijferde het CBS. 

Weinig vaste contracten
Van alle hoger opgeleiden die in 2012 begonnen in een flexibele baan, stroomde 36 procent in de drie jaar daarna door naar een vast contract. Van de lager opgeleiden was dat maar 17 procent. Bij overheden stroomden er in 2014 zo’n 11 duizend nieuwe medewerkers in. Na een half jaar behoorden zo’n 7 duizend van hen tot de zogenoemde flexibele schil. Duizend kregen een vast dienstverband aangeboden en nog eens duizend van hen vestigden zich als zelfstandige. Duizend van de oorspronkelijke groep instromers vertrok na een half jaar zonder uitkering en duizend mét uitkering.  

Minder uitzendpersoneel

Voor de sector openbaar bestuur en overheid is de deelname van uitzendpersoneel de afgelopen jaren weer langzaam aan het dalen. In 2009 was er een opvallende piek in het inhuren van tijdelijke mensen van maar liefst 12 procent. Dat was bijna een verdubbeling met het jaar 2007, toen nog slechts 6,8 procent van de ambtenaren uit uitzendkrachten bestond. Een verklaring hiervoor is te vinden in het feit dat rond 2009 veel gemeentelijke organisaties moesten inkrimpen en door de reorganisatie relatief veel tijdelijk personeel moest inhuren. Maar er zijn ook gemeenten die het gemiddelde extreem ophalen, de gemeente Amsterdam bijvoorbeeld.


Goed voorbeeld

Meer zekerheid en een duurzame loopbaan zijn belangrijke onderwerpen voor de vakbonden bij de onderhandelingen voor een nieuwe gemeentecao. Het terugdringen van flexwerk staat wat vakbond FNV betreft hoog op de agenda. ‘Dit keer willen we echt tot concrete afspraken komen’, liet FNV Overheid-onderhandelaar Bert de Haas onlangs weten. Uit onderzoek van de vakbond bleek dat flexwerk bij gemeenten de afgelopen jaren aanzienlijk is toegenomen. In plaats van tijdelijke inzet bij piek of ziek, gaat het volgens de FNV vaak om structureel werk dat al minimaal 2 jaar bestaat. De Haas zei eerder al dat gemeenten en andere overheden het goede voorbeeld moeten geven aan andere organisaties.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie