Advertentie
carrière / Nieuws

‘De overheidsroute gaat niet snel genoeg’

Naar acties gaat Daniël Koelikamp, ambtenaar bij de provincie Groningen, altijd op persoonlijke titel. ‘Ik neem vrij of ga op een vrije dag.

08 juni 2023
daniel koelikamp ambtenaar provincie groningen
Daniël Koelikamp

Voor de Groningse provincieambtenaar Daniël Koelikamp eindigt activisme waar geweld begint. ‘Zodra er geweld zou zijn, haak ik af. Gelukkig is Extinction Rebellion altijd volledig geweldloos.’

Teamleider Ruimte

Gemeente Midden-Delfland
Teamleider Ruimte

Electrical Engineer | System Owner | Yacht Life Sciences|

Yacht
Electrical Engineer | System Owner | Yacht Life Sciences|

De overheid worstelt met het behalen van haar klimaatdoelen. Wat doe je als ambtenaar, gebonden aan de ambtseed, als je vindt dat er een tandje bij moet? Binnenlands Bestuur sprak met een aantal ambtenaren over hun activisme, buiten én binnen het werk. Deel 2: Daniël Koelikamp, teammanager Groene & Slimme Mobiliteit bij de provincie Groningen. Lees ook deel 1deel 3 en deel 4.

XR-ambtenaren

Sinds kort is Koelikamp onderdeel van een groep ambtenaren die zich onder de vlag van Extinction Rebellion (XR) uitspreken: zij maken zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering en verlies van biodiversiteit. Zodra het over klimaat gaat, beschouwt Koelikamp, al vijftien jaar werkzaam als ambtenaar, zich als activistische ambtenaar. ‘Ik vind dat er veel meer moet gebeuren dan nu gebeurt. De belangrijkste manier om dat voor elkaar te krijgen is zoveel mogelijk benadrukken dat systeemverandering nodig is.’

Eerlijk antwoord geven

Koelikamp vindt de ‘overheidsroute’ niet snel genoeg gaan. Als activist en XR-lid liep hij mee met de Klimaatmars en deed hij mee met andere demonstraties. De uitwisseling tussen zijn inhoudelijke werk en XR noemt hij ‘fijn’. ‘Er zitten veel verschillende mensen bij XR: wetenschappers, mensen uit het bedrijfsleven, praktijkgerichte mensen.’ Volgens Koelikamp komen de hoofddoelen van XR overeen met die van een ambtenaar. ‘Ik wil eerlijk zijn over de klimaatcrisis. Als bestuurders vragen wat nodig is, krijgen zij altijd eerlijk antwoord en dan is het aan hen om er iets mee te doen.’

Disruptief demonstreren

Vanwege het gebrek aan politieke daadkracht is Koelikamp buiten zijn werk actief. ‘De doelen waar ik mee bezig ben, komen overeen met de eed die ambtenaren afleggen. Het is niet gek om te eisen dat de overheid maatregelen treft die nodig en rechtvaardig zijn, zoals de Urgenda-zaak liet zien.’ Als activist doet Koelikamp iets anders dan in zijn functie als ambtenaar, benadrukt hij. Er is vaak kritiek op de ‘disruptieve’ manier van demonstreren van XR, maar dat is volgens hem ‘de enige manier om snel genoeg iets te bewerkstelligen’.

Lees de volledige weergave in Binnenlands Bestuur nr. 12 van deze week.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens
Extinction Rebellion is niet geweldloos. Het bezetten van de A12, of andere infrastructuur is het toepassen van geweld.

Die bezetting maakt inbreuk op de rechten die burgers genieten in het kader van artikel 22 vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Daarin zijn het recht op maatschappelijke zekerheid en op de economische, sociale en culturele rechten beschreven.
In artikel 21 van het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, New York, 16-12-1966, is het recht van burgers op vreedzame vergadering erkent. Dat is een bescherming van activiteiten van burgers. Al het handelen van burgers in de openbare ruimte is een activiteit zoals bedoeld in dit artikel 21. Het blokkeren van de A12 tast dat recht aan.

Hielco Wiersma
Demonstreren is een goed recht, maar burgers (dus ook ambtenaren) die deelnemen aan onwettige acties gaan altijd in de fout.
Advertentie