HR-scenariospel moet nieuwe inzichten opleveren
Met het HR-scenariospel kunnen gemeenten nieuwe inzichten opdoen voor het bedenken van strategische oplossingen voor personeelstekorten.
Over zeven jaar gaat ongeveer één op de zes ambtenaren met pensioen. En dat terwijl arbeidsmarktkrapte al een grote uitdaging is voor gemeenten. Maar nu is er het HR-scenariospel, ontwikkeld door de VNG en A&O fonds Gemeenten, dat gemeenten moet helpen strategische oplossingen te bedenken voor personeelstekorten, ziekteverzuim en werkorganisatie.
Concrete personeelsvraag
Proactief inspelen op blijvende arbeidskrapte door ontgroening en vergrijzing is een taak voor gemeenten. Het spel moet die ambitie ondersteunen. Voor het beste resultaat speel je het HR-scenariospel met een diverse groep professionals/MT-leden, zoals van HR, bedrijfsvoering, beleid, uitvoering, IT en strategie. Het spel begint vervolgens met een concrete personeelsvraag die voor de gemeente relevant is, zoals het verhogen van instroom, verminderen van ziekteverzuim, behoud van medewerkers of het zo efficiënt mogelijk werken. Door die te bespreken moeten vernieuwende inzichten ontstaan en oplossingen die direct toepasbaar zijn.
Vier denkkaders
Om de kansen, uitdagingen en oplossingen voor de gemeente te bepalen zijn er vier denkkaders beschikbaar: mensgericht, bestuurskundig, technologisch en financieel. Het mensgericht denkkader legt de focus op het bevorderen van werkgeluk, terwijl het bestuurskundig denkkader juist gaat over het op peil houden van de gemeentelijke dienstverlening. In technologisch denkkader draait het om efficiënt en effectief werken en het financieel denkkader heeft een balans tussen inkomsten en uitgaven als streven. De uitkomsten van het spel vormen de basis voor een strategische personeelsagenda. Uiteindelijk is het aan de gemeente om de oplossingsrichtingen te prioriteren en om te bepalen welke acties snel uitvoerbaar zijn en welke meer onderzoek of inzet vragen.
Lange termijn
‘Je ziet dat gemeenten vooral bezig zijn met de korte termijn’, zegt Patricia Honcoop, projectleider arbeidsmarkt van A&O fonds Gemeenten. ‘Maar het is juist belangrijk met de trends die we zien op de gemeentelijke arbeidsmarkt dat ze gaan nadenken over de lange termijn.’ Neem in ieder geval drie uur de tijd voor het spel, zegt Freija van Duijne van VNG Risicobeheer. Begin dan met een concrete HR-vraag en laat de diverse groep mensen begeleiden door een gespreksbegeleider. ‘Het is echt een goede investering, want je gaat al die vragen doorakkeren en je komt tot hele scherpe inzichten. Je verdient die tijd echt terug als je verder gaat met je personeelsstrategie.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.