Advertentie
carrière / Nieuws

Hoogopgeleide vrouw wil meer werken

Misschien ligt de oplossing van de personeelsschaarste bij gemeenten in een bredere inzet van het eigen personeel.

31 augustus 2022
werkende vrouw
Shutterstock

Ruim 100.000 hoogopgeleide vrouwen zouden wel meer uren willen werken dan ze nu als parttimers doen, zo blijkt uit onderzoek van Atlas Research op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hetzelfde geldt voor 50.000 hoogopgeleide mannen. Daarmee is er – ook voor gemeenten – een belangrijk potentieel beschikbaar om de personele bezetting op te kunnen krikken.

Jeugdbeschermer

BMC
Jeugdbeschermer

Teamhoofd CIO S10

JS Consultancy
Teamhoofd CIO S10

Fors

Uit het onderzoek van Atlas Research blijkt dat er dit jaar 101.000 hoogopgeleide vrouwen en 50.000 hoogopgeleide mannen zijn die binnen zes maanden meer uren willen werken dan de (maximaal) 35 van hun huidige contract. Dat is weliswaar iets lager dan de score van vorig jaar (respectievelijk 113.000 en 64.000), maar nog altijd fors.

Gatekeeper

Volgens onderzoeker Jornt Mandemakers van Atlas Research zou een gemeente op zoek naar personeel daarom ook in kaart moeten brengen of de eigen medewerkers niet meer willen werken. ‘Vaak zie je dat vooral vrouwen graag meer uren zouden willen maken, maar daarbij tegen allerlei praktische problemen oplopen. Zoals een gebrek aan kinderopvang. Of ze worden thuis als een onmisbare gatekeeper beschouwd.’  

Thuiswerken

Gemeenten moeten volgens Mandemakers onderzoeken hoe ze de vrouwen die in een dergelijke situatie zitten beter tegemoet kunnen komen in de arbeidsvoorwaarden ‘Met meer thuiswerken los je wellicht een deel van het probleem op. Of kan een gedeelte van het werk in de avonduren worden verricht?’ Een andere optie zou volgens Mandemakers zijn om het werk inhoudelijk uitdagender te maken, waardoor werknemers eerder de prikkel zullen voelen om meer uren te gaan maken.

Hard nodig

Dergelijke maatregelen zijn hard nodig, want de krapte op de arbeidsmarkt neemt voor gemeenten en ook de rijksoverheid nog altijd toe. In het eerste kwartaal van 2022 stonden er bij gemeenten 6.000 vacatures open, tegen 4.900 een jaar eerder. Bij het rijk is de nood zelfs nog iets hoger. Daar ging het om 6.400 versus 5.200.

Zwaar getroffen

De personeelskrapte bij de overheid neemt gestaag toe, en het einde is volgens Mandemakers nog niet in zicht. ‘Gemeenten en rijk worden relatief zwaar getroffen door de vergrijzing. Er is een grote uittocht gaande van ouder personeel. Die trend zal zich de komende jaren alleen maar verder doorzetten.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
De vraag is of deze uitkomst en opmerkingen ook gelden voor de laagopgeleide beroepsbevolking, die natuurlijk net zo hard nodig is. Of werkt die groep zich al uit de naad om rond te komen?
Advertentie