Kickstart voor getalenteerde statushouder
De gemeente Amsterdam heeft een groep van 14 hoog opgeleide statushouders geselecteerd om een traineeship te laten volgen. Het is de bedoeling dat ze uiteindelijk gemeenteambtenaar worden.
Amsterdam ziet potentie in een groep hoger opgeleide jonge statushouders. Na een strenge selectie zijn onlangs veertien van hen begonnen aan een driejarig traineeship om te worden klaargestoomd voor het vak van gemeenteambtenaar. Deelnemers krijgen een ‘kickstart’ op de Nederlandse arbeidsmarkt, maar de gemeente hun capaciteiten van uiteindelijk ook zèlf goed gebruiken. De achtergrond, ervaringen en visie van deze trainees zijn essentieel voor het maken van nieuw beleid in de stad.
Werkervaring
De potentiële gemeenteprofs zijn tussen de 24 en 36 jaar en komen uit Syrië, Eritrea, Iran en Egypte. Slechts drie van de veertien kandidaten is vrouw, volgens projectleider Sara Sheikhi komt dat overeen met de afspiegeling van de in Nederland verblijvende statushouders. 'Vrouwen vluchten zelden alleen, mannen wel.' Sommige van hen hebben werkervaring opgedaan in het land van herkomst, anderen hebben in Nederland al een master gehaald. ‘Maar voor elke kandidaat geldt dat hun leven al een tijdje stilstaat’, legt de projectleider uit, ‘ze zijn jaren van hun leven kwijt door de situatie in hun thuisland en de vlucht naar Nederland’, aldus Sara wiens familie een soortgelijke achtergrond heeft. ‘Maar ze zijn erg gemotiveerd, ook al gaan we er vanuit dat nog 30 procent zal afvallen gedurende het eerste jaar van het programma.’
Vertrouwen in overheid
Opvallend is dat deze voormalige vluchtelingen vol overgave kiezen voor een carrière bij de overheid, niet zelden een instantie waar ze juist voor zijn gevlucht. Maar in de Nederlandse overheid hebben ze 100 procent vertrouwen, zo merkt Sara Sheikhi telkens weer. ‘Deze groep volgt het nieuws en weten heel goed hoe het er hier aan toe gaat. Ze hopen met een baan als ambtenaar op stabiliteit, een mooie carrière en een goede toekomst’, vertelt ze. ‘Een andere reden die ik vaak hoor is dat de statushouders iets terug willen doen voor Nederland. Ze zijn heel blij dat ze hier een nieuwe kans krijgen. Sommigen wilden in eerste instantie zelfs geen vergoeding’, vertelt Sheikhi, ‘iemand zei: 'we zouden jullie hiervoor moeten betalen.'
Integriteit
Een belangrijk onderdeel van de opleiding is het thema integriteit, die deugd wordt immers niet overal ter wereld hetzelfde opgevat. ‘Maar het is ook belangrijk om de deelnemers te wapenen tegen druk van buitenaf. Mensen die iets van je verwachten omdat je uit hetzelfde land komt bijvoorbeeld’, benadrukt ze.
De trainees volgen het eerste jaar van het programma met behoud van uitkering, daarna stromen ze door naar het traineeship met passend salaris. Ze moeten overigens al vanaf dag één proberen Nederlands te spreken. Een Nederlandse taalcursus is in dit geval niet afdoende, denkt de projectleider. ‘Ze moeten immers ook het vakjargon van de ambtenaar leren’.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.