Advertentie
carrière / Nieuws

Het blijft bij gemeenten vacatures regenen

In het tweede kwartaal van 2021 zijn door gemeenten 8.757 vacatures op internet gepubliceerd. Daarmee lag het aantal 40 procent hoger dan het kwartaal daarvoor en 173 procent hoger dan hetzelfde kwartaal in 2020. Dat blijkt uit de Vacaturemonitor van het A&O fonds Gemeenten.

30 september 2021
Vacatures.jpg

In het tweede kwartaal van 2021 zijn door gemeenten 8.757 vacatures op internet gepubliceerd. Daarmee lag het aantal 40 procent hoger dan het kwartaal daarvoor en 173 procent hoger dan hetzelfde kwartaal in 2020. Dat blijkt uit de Vacaturemonitor van het A&O fonds Gemeenten.

Gelderland klimt  

Het aantal gemeentelijke vacatures stijgt in alle provincies. De meeste vacatures staan uit in Zuid- en Noord-Holland, respectievelijk 1.921 en 1.793. Anders dan in eerdere edities van de Vacaturemonitor lag het aantal nieuw geplaatste vacatures in Gelderland dit keer hoger dan in Noord-Brabant. Normaal vormt Brabant samen met de provincies Zuid- en Noord-Holland de top-3 in aantal vacatures.

Drenthe onderaan
Groningen en Drenthe tellen opnieuw het laagste aantal vacatures, met het allerlaagste aantal in Drenthe (137). Het grootst was de groei Overijssel, Friesland en Groningen, respectievelijk 156, 126 en 84 procent. Daartegenover staan Brabant en Zuid-Holland, waar de groei zich beperkte tot respectievelijk 27 en 36 procent. Ook in Limburg bleef de groei – met 41 procent –  verhoudingsgewijs beperkt.

Randstad voorop
De drie Randstedelijke provincies lopen voorop in het gemiddelde aantal openstaande vacatures per gemeente. In Noord-Holland waren dat er bijna veertig. In de provincie Utrecht stonden in het tweede kwartaal van 2021 het meeste aantal vacatures per inwoner uit: één gemeentelijke vacature per 1.575 inwoners. De noordelijke provincies telden het laagste aantal vacatures in verhouding tot het aantal inwoners, namelijk één op 3.714 in Groningen en één op 3.611 in Drenthe. Friesland vormt de uitzondering, met één vacature voor elke 2.286 inwoners. Ook in Overijssel lag het aantal hoog, één op 1.726.

Vooral managers
Gemeenten zijn het meest op zoek naar de invulling van algemene functies. Daaronder vallen bijvoorbeeld coördinatoren, team- en projectleiders en consultants. Waar in de eerste drie maanden van dit jaar binnen die categorie meer vraag bleek te zijn naar adviserende dan leidinggevende functies, is in het tweede kwartaal het beeld omgekeerd. Leidinggevende functies beslaan 43 procent van de vacatures voor algemene functies. Het aandeel voor adviserende functies ligt op 37 procent. De resterende 20 procent betreft de werving van beleids- en projectmedewerkers.

 

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bob
Wat nog reageert op vacatures is meestal brandhout. Wat niet heel verwonderlijk is, gelet op de manier waarop de gemeenten met hun personeel omgaan.

Eén voorbeeld: het personeelsuitje. Dat is terugbezuinigd tot een rondje wandelen met een collega. En dan mag je op kosten van je werkgever een blikje frisdrank kopen.

Ik heb bedankt. Steek dat blikje maar in je hol.
Tom / Bestuurlijk jurist
@Is echt zo. Als dat personeelsuitje het enige is waarvoor je een werkgever kiest dan kan ik je niet serieus nemen. Bij ons regelt de werkgever helemaal geen uitje, dat doet de personeelsvereniging waar je contributie aan betaald.



De reden waarom vacatures niet worden ingevuld in veel sectoren is simpelweg een tekort aan goed opgeleide mensen. Zelfs via detachering is het bijna onmogelijk geworden om iemand in te huren. Laat staan om als gemeente zelf iemand aan te trekken tegen een belabberd salaris vergeleken met een detacheringsbureau. Dan zijn er nog de cao onderhandelingen waaruit blijkt dat de werkgever totaal geen gevoel heeft bij wat er leeft onder de werknemers en deze ook niet serieus neemt.



Misschien zorgt het tekort aan goed personeel er wel voor dat gemeenten in de toekomst moeten gaan fuseren. Ik zou dat totaal niet erg vinden als dat er ook voor zorgt dat er een gemeenteraad komt die inhoudelijk ook laat merken verstand te hebben van hetgeen ze een besluit over nemen.
H. Wiersma / gepens.
De personeelsproblemen worden in de nabije toekomst nog veel groter:

1. er wordt al jaren op de salariskosten van het personeel bezuinigd. Dit terwijl de verhoging van het accres van het Gemeentefonds wel met hogere kosten rekening houdt.

2. er is de laatste jaren geen enkele CAO op een normale manier en op tijd tot stand gekomen.

3. het kennis- en het opleidingsniveau bij het personeel van gemeenten neemt mede hierdoor zienderogen af.

4. de aanvullende pensioenen staan al meer dan 12 jaar volledig stil (eindloon werd middelloon, waardevaste pensioentoezegging werd stilstand pensioen, BOS-belasting etc,). Dit met een vermogen van inmiddels bijna 600 miljard in de ABP-kas.

Gemeenten maken een betrouwbaar werkgeverschap al jarenlang op geen enkele wijze waar.
Gerben
Benieuwd wanneer de VNG gaat starten met de CAO voor 2022? Ergens eind 2022? Of wordt het dezelfde nullijn als in 2021? Schandalige werkgever! Je ziet niks tegenover hetgeen je dag in dag uit presteert. Geen thuiswerk. Geen loonaanpassing. Wel ontvang je de shit vanuit de politiek.
Klaas Adema / Adviseur
[1] Door alle periodieke reorganisaties met het last-in-first-out principe houd je steeds de oudste medewerkers over en die gaan op een gegeven moment met pensioen. Gevolg: vacatures...

[2] Het gaat goed met de economie en het bedrijfsleven betaalt beter.. Gevolg: onvervulbare vacatures.

[3] Steeds meer taken worden decentraal belegd bij gemeenten dus daar groeit de personeelvraag. echter bij het Rijk daalt de formatie nooit na decentralisatie.. Gevolg; vacatures bij lagere overheden.

[5] Specialisatie zorgt voor vraag naar zeer schaarse hoog-gekwalificeerde specialisten die niet te vinden zijn want het bedrijfsleven aast ook op deze mensen en het bedrijfsleven betaalt beter.



Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Is het aantal van landelijk 915.000 ambtenaren al niet groot genoeg ?
Joost
@Vreeswijk

Goed idee Vreewijk, genoeg is genoeg. Belachelijk veel 915.000.

Uitbesteden dan maar? (Aan een financieel adviseur) Kost alleen iets meer.

Joost
Tussen de 915.000 ambtenaren zitten ook de medewerkers van onderwijs, Rijk inclusief belastingdienst, Provincie, gemeenten, defensie, waterschappen, politie en justitie en een deel van de zorg. Slim idee om een deel naar huis te sturen. Dan komt het wel goed. Een goed voorbeeld is de toeslagen affaire met minder ambtenaren. Dat gaat ons allemaal volgens de laatste berichten 5 miljard kosten.

doeterniettoe / -
@Wim Vreeswijk: interessant getal, is daar een bron voor? Want na de WNRA lijkt dat niet echt meer te kloppen. // Dat is een overblijfsel van politici die de overheid 'gelijk wilden trekken' met het bedrijfsleven. De invoering van die wet is goed gelukt, maar op dat moment bijna geheel achterhaald omdat het bedrijfsleven de overheid bijna overal heeft ingehaald. Er rijden trouwens geen ambtenaren rond met dure leasewagens ofzo, dus het doel van die wet is óók niet gehaald...maar past wel helemaal in het rijtje van verwaarlozing van ambtenaren.
Advertentie