Het blijft bij gemeenten vacatures regenen
In het tweede kwartaal van 2021 zijn door gemeenten 8.757 vacatures op internet gepubliceerd. Daarmee lag het aantal 40 procent hoger dan het kwartaal daarvoor en 173 procent hoger dan hetzelfde kwartaal in 2020. Dat blijkt uit de Vacaturemonitor van het A&O fonds Gemeenten.
In het tweede kwartaal van 2021 zijn door gemeenten 8.757 vacatures op internet gepubliceerd. Daarmee lag het aantal 40 procent hoger dan het kwartaal daarvoor en 173 procent hoger dan hetzelfde kwartaal in 2020. Dat blijkt uit de Vacaturemonitor van het A&O fonds Gemeenten.
Gelderland klimt
Het aantal gemeentelijke vacatures stijgt in alle provincies. De meeste vacatures staan uit in Zuid- en Noord-Holland, respectievelijk 1.921 en 1.793. Anders dan in eerdere edities van de Vacaturemonitor lag het aantal nieuw geplaatste vacatures in Gelderland dit keer hoger dan in Noord-Brabant. Normaal vormt Brabant samen met de provincies Zuid- en Noord-Holland de top-3 in aantal vacatures.
Drenthe onderaan
Groningen en Drenthe tellen opnieuw het laagste aantal vacatures, met het allerlaagste aantal in Drenthe (137). Het grootst was de groei Overijssel, Friesland en Groningen, respectievelijk 156, 126 en 84 procent. Daartegenover staan Brabant en Zuid-Holland, waar de groei zich beperkte tot respectievelijk 27 en 36 procent. Ook in Limburg bleef de groei – met 41 procent – verhoudingsgewijs beperkt.
Randstad voorop
De drie Randstedelijke provincies lopen voorop in het gemiddelde aantal openstaande vacatures per gemeente. In Noord-Holland waren dat er bijna veertig. In de provincie Utrecht stonden in het tweede kwartaal van 2021 het meeste aantal vacatures per inwoner uit: één gemeentelijke vacature per 1.575 inwoners. De noordelijke provincies telden het laagste aantal vacatures in verhouding tot het aantal inwoners, namelijk één op 3.714 in Groningen en één op 3.611 in Drenthe. Friesland vormt de uitzondering, met één vacature voor elke 2.286 inwoners. Ook in Overijssel lag het aantal hoog, één op 1.726.
Vooral managers
Gemeenten zijn het meest op zoek naar de invulling van algemene functies. Daaronder vallen bijvoorbeeld coördinatoren, team- en projectleiders en consultants. Waar in de eerste drie maanden van dit jaar binnen die categorie meer vraag bleek te zijn naar adviserende dan leidinggevende functies, is in het tweede kwartaal het beeld omgekeerd. Leidinggevende functies beslaan 43 procent van de vacatures voor algemene functies. Het aandeel voor adviserende functies ligt op 37 procent. De resterende 20 procent betreft de werving van beleids- en projectmedewerkers.
Eén voorbeeld: het personeelsuitje. Dat is terugbezuinigd tot een rondje wandelen met een collega. En dan mag je op kosten van je werkgever een blikje frisdrank kopen.
Ik heb bedankt. Steek dat blikje maar in je hol.