Advertentie
carrière / Nieuws

Kosten vertrek gemeentesecretaris Dongen ‘exorbitant’

In de gemeenteraad van Dongen zijn vragen gesteld over de gouden handdruk van 692.000 euro voor de weggestuurde gemeentesecretaris.

18 november 2024
ANP Geld biljetten
ANP/Hollandse Hoogte/Sabine Joosten

‘Een zeer onaangename verrassing’, noemt het Dongense VVD-raadslid Frans den Broeder afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering de kosten van het vertrek van gemeentesecretaris Henk van Noort per 1 november j.l.: 692.000 euro. ‘We wisten dat er een prijskaartje aan zou hangen, maar dit is werkelijk exorbitant.’ En volgens de VVD-fractie ook ‘onnodig’. ‘Als het college op een intelligente en fatsoenlijke wijze had geacteerd, was dit niet zo geëscaleerd en was er ook geen opstand onder de ambtenaren uitgebroken.'

Communicatieadviseur

Yacht
Communicatieadviseur

Adviseur stedenbouw/landschap

Yacht
Adviseur stedenbouw/landschap

Opstand onder ambtenaren

Den Broeder doelt hiermee op de ‘opstand’ onder ambtenaren die afgelopen april tot uiting kwam via een korte werkonderbreking en enkele bezorgde brieven aan het college. Daarin lieten zij weten zich ‘onveilig’ te voelen door het plotse wegsturen van Van Noort, die 18 jaar gemeentesecretaris was en in totaal 35 jaar voor de gemeente werkte, en dat het college het eigen slechte functioneren afschuift op het ambtelijk apparaat.

Peperdure ruziemakerij

Na het noemen van twee andere conflicten stelt Den Broeder vast dat ‘dit het derde conflict is dat onze gemeente handenvol geld kost’. ‘De kosten van de vierde wethouder kostte ons al twee Maserati’s en met de kosten van deze conflicten belanden wel in de prijsklasse van de Lamborghini’s en Ferrari’s.’ Volgens zijn fractie is er sprake van ‘peperdure ruziemakerij’. Ook raadslid Bas Evegaars van DongenPlus+ zijn de kosten, waaronder ‘opgewaardeerde WW-aanspraken en transitiekosten’ opgevallen. ‘Hoe kijkt het college aan tegen deze kosten als resultaat van hun actie om het vertrouwen in de gemeentesecretaris op te zeggen?’

Binnen de afspraken

Een antwoord op deze vraag blijft echter uit. Sterker nog, burgemeester Hans Slagboom schorst de vergadering voor 5 minuten. Even later stelt de burgemeester dat de regeling voor de voormalige gemeentesecretaris ‘helemaal afgewikkeld is binnen afspraken zoals die landelijk gelden en zoals overal worden toegepast voor iemand die meerdere decennia bij een overheidswerkgever in dienst is geweest’. En daarmee lijkt de kous af, want Den Broeder en Evegaars interrumperen niet meer. Wat is er gebeurd tijdens die korte schorsing?

Als ik alles op een zeer ruime manier uitreken volgens de regels, dan haal ik de vier ton niet

Jean-Louis van Os, advocaat arbeidsrecht

Verhaal krijgt staartje

Volgens BN/De Stem sprak Slagboom in de wandelgangen kort met beide fracties, citeert de krant VVD’er Den Broeder. Daarin werden zij herinnerd aan een afspraak tussen de fractievoorzitters en het college om vanwege privacyredenen geen politiek debat te voeren over het hoe en waarom van het vertrek van de gemeentesecretaris. Daar zegt Den Broeder ook achter te staan, maar hij vindt dat hij over het bedrag best een vraag mag stellen.Ik flikkerde bijna van mijn stoel toen ik het las. Van Noort verdiende 125.000 euro per jaar. Een vergoeding van 3 ton had ik al heel boud gevonden.’ Den Broeder wil echter eerst met Slagboom spreken over de afspraak en dan met zijn fractie overleggen over hoe verder. ‘Dit verhaal krijgt nog een staartje. Het kan toch niet zo zijn dat de burgemeester de raad monddood maakt?’

Buitenproportioneel bedrag

Volgens Van Noort zelf is ‘de met de gemeente overeengekomen vertrekregeling geheel in lijn met wat in dit land gebruikelijk is als het gaat om ontslagvergoedingen voor ambtenaren’, reageert hij tegenover BN/De Stem. ‘De regeling is in overeenstemming met de Wet Normering Topinkomens, getoetst door de accountant en akkoord bevonden.’ Toch denkt advocaat arbeidsrecht Jean-Louis van Os daar anders over. Hij noemt het bedrag tegenover Omroep Brabant ‘buitenproportioneel’. ‘Als ik alles op een zeer ruime manier uitreken volgens de regels, dan haal ik de vier ton niet.’ Er is volgens hem dus 325.000 euro betaald ‘voor iets wat de buitenwereld blijkbaar niet mag weten’. Volgens de omroep beraden verschillende oppositiepartijen zich over hoe met de gouden handdruk om te gaan.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Dit lijkt in vergelijking met andere ambtelijke zaken bij Gemeenten inderdaad exhorbitant/buitenproportioneel. Wellicht een zaak voor de Provincie?
Advertentie