Advertentie
carrière / Nieuws

Dongense ambtenaren voelen zich onveilig

Dongense ambtenaren zeggen in brieven aan het college dat zij zich onveilig voelen nadat de gemeentesecretaris zijn taken moest neerleggen.

23 april 2024
Onveilig op het werk - angstcultuur
Shutterstock

Ambtenaren van de gemeente Dongen leggen zich niet zonder slag of stoot neer bij het feit dat gemeentesecretaris Henk van Noort na een dienstverband van achttien jaar zijn taken moest neerleggen. In brieven aan het college, die in handen zijn van dagblad BN DeStem, laten zij weten zich onveilig te voelen. Volgens hen schuift het college het eigen slechte functioneren af op het ambtelijk apparaat.

Teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling | Publieke sector | Medior | Senior | Landelijk

BMC
Teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling | Publieke sector | Medior | Senior | Landelijk

Coördinerend adviseur project VIPP Babyconnect S14

JS Consultancy
Coördinerend adviseur project VIPP Babyconnect S14

Aan de kant geschoven

‘Aan Henk is in vijf minuten medegedeeld dat ze niet met hem verder willen. Hij werd gewoon aan de kant geschoven. Dat doet wat met het gevoel van veiligheid binnen de organisatie’, aldus verwoordt een van de door de krant gesproken anonieme ambtenaren die een toelichting wilden geven op de twee brieven die naar het college zijn gestuurd. De eerste werd ondertekend door 86 van de 200 ambtenaren, de tweede door ongeveer 60. ‘Met name bij de tweede brief merkten we dat niet iedereen z’n naam eronder durfde te zetten.’

Donderslag bij heldere hemel

Op 20 maart j.l. maakte het Dongense college in de organisatie bekend dat gemeentesecretaris Henk van Noort op hun verzoek na achttien dienstjaren zijn taken heeft neergelegd. Een verklaring gaf het college niet, behalve dat er geen sprake was van ‘verwijtbare’ zaken. Voor veel ambtenaren kwam het besluit als een donderslag bij heldere hemel, schrijft BN De Stem dat een anonieme ambtenaar aanhaalt die stelt dat het ‘al langer rommelde’. Twee van de drie directeuren zouden ‘uit onvrede’ zijn opgestapt, maar dat de gemeentesecretaris vertrok, kwam volgens de ambtenaar ‘als een schok’.

Wij hebben de indruk dat Henk is geslachtofferd

Dongense ambtenaren in een brief aan het college

In de schoenen schuiven

De ambtenaren voelen zich niet alleen onveilig, citeert de krant uit de brieven, maar voelen zich ook niet serieus genomen door het college, omdat dat geen inhoudelijke reactie geeft en niet zou aanvoelen wat er in de organisatie speelt. Het college zou het eigen slechte functioneren in de schoenen van de ambtenarij proberen te schuiven en beloftes doen die niet haalbaar zijn. Dat zou Van Noort hebben aangekaart, wat hem niet in dank zou zijn afgenomen. ‘Wij hebben de indruk dat Henk is geslachtofferd.’

Het 'piept en kraakt'

Daags na de mededeling aan Van Noort meldde BN DeStem al dat ambtenaren een dag later al kort het werk hadden neergelegd, waarna burgemeester Marnix Bakermans het personeel bijpraatte. De krant noemde de Kadernota 2024 en een raadsbreed aangenomen motie, waarin stond dat het ‘piept en kraakt’ in de Dongense ambtenarij: te weinig personeel, niet-ingevulde vacatures en dalende kwaliteit van het werk. Ook zei een anonieme bron dat de gemeente op zoek is naar iemand die met ‘een frisse blik’ naar de organisatie kan kijken. Bezorgde ambtenaren wezen erop dat mensen die al nadachten over een vertrek door de gebeurtenis een ‘duwtje’ krijgen. Burgemeester Bakermans zegt in de krant zorgen in de organisatie te ‘zien’, maar spreekt van een ‘interne zaak’ die ‘tijd nodig heeft’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie