Advertentie
carrière / Nieuws

Haagse ambtenaar mag ook ‘in de stad’ werken

Door vanuit verschillende locaties te werken en beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten zijn er minder vierkante meters kantoorruimte nodig, schrijft de Haagse wethouder Saskia Bruines. Gemeentelijke panden kunnen hierdoor worden afgestoten. Dit levert vanaf 2023 een structurele besparing van 1,75 miljoen euro op de ambtelijke huisvesting op. Ook het college gaat 'samenhokken'.

08 januari 2022
stadhuis-den-haag.1.jpg

Door vanuit verschillende locaties te werken en beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten zijn er minder vierkante meters kantoorruimte nodig, schrijft de Haagse wethouder Saskia Bruines. Gemeentelijke panden kunnen hierdoor worden afgestoten. Dit levert vanaf 2023 een structurele besparing van 1,75 miljoen euro op de ambtelijke huisvesting op. Ook het college gaat 'samenhokken'.

Positieve uitstraling
Het college verhuist van de ‘gesloten’ verticale huisvesting in de D-toren naar horizontale huisvesting in de bouwdelen D en E. De herhuisvesting moet bijdragen aan ‘collegiale samenwerking’, de aanpak van de integrale portefeuille-overstijgende opgave en maakt communicatie ‘laagdrempeliger’. Daarbij heeft het een positieve uitstraling naar de organisatie, aldus de wethouder. De vorming van een nieuw college na de gemeenteraadsverkiezingen wordt gezien als natuurlijk moment om geclusterde, horizontale en niet-zichtbare huisvesting van collegeleden en hun directe medewerkers te realiseren. De ruimtewinst van ongeveer 450 vierkante meter wordt gebruikt om vijftig extra medewerkers te kunnen huisvesten in lijn met ‘Werken en Ontmoeten’.

Hybride werken
Met Werken en Ontmoeten zet de organisatie stap voor stap in op flexibiliteit en efficiënt gebruik van de ambtelijke huisvesting, aldus Bruines. Het project moet van de gemeente Den Haag een aantrekkelijker werkgever maken. Ambtenaren krijgen de mogelijkheid om zowel op kantoor, als thuis en in de stad te werken. Nieuwe werkvormen worden mogelijk gemaakt en er wordt gebruik gemaakt van ict-faciliteiten om hybride te werken. Ook wordt ingezet op het meer gezamenlijk aanbieden van dienstverlening aan de stad op een ‘toegankelijke, integrale en drempelverlagende manier’.

Werken in de stad
Ambtenaren kunnen hun werklocatie afstemmen op hun werkzaamheden en daar werken waar de toegevoegde waarde voor de stad het grootst is. Zij moeten de context van de wijk of buurt waar zij beleid voor maken goed kennen en kansen zien om het beleid en de uitvoering ervan optimaal te laten aansluiten bij wat de stad nodig heeft. Het komen tot een goede oplossingsrichting vraagt om een ‘bredere en meer integrale benadering van de opgaven’, aldus Bruines. Die aanpak van de opgaven moet gebeuren in ‘partnerschap’ met bewoners, ondernemers en partners in de stad, wijk en buurt. ‘Werken en Ontmoeten faciliteert de medewerkers, zodat er niet alleen op kantoor wordt gewerkt, maar juist ook meer in de stad.’

Duurzaamheid en circulariteit
Het kantoor krijgt steeds meer een ontmoetings- en netwerkfunctie, vervolgt Bruines. Er komt een mix aan werkplekken afgewisseld met ontmoetingsruimten om via verschillende werkvormen te kunnen samenwerken. ‘Duurzaamheid en circulariteit staan hierbij centraal.’ Ambtenaren kunnen hybride vergaderen, werkplekken reserveren en vanuit verschillende diensten in één ruimte werken. Om dit te realiseren is 1,1 miljoen euro beschikbaar vanuit de coronareserve. Het afstoten van panden en het beter benutten van de ‘strategische kernvoorraad’ levert vanaf 2023 een structurele besparing van 1,75 miljoen euro op de ambtelijke huisvesting op. De gemeente verkent nog of er in de stadsdelen (meer) gezamenlijk gemeentelijke dienstverlening kan worden aangeboden om die te verbeteren en meer toegankelijk te maken.

Team
Tot slot wordt de huisvesting van het college efficiënter en meer geclusterd. Dat is overigens geen nieuw idee, want oud-burgemeester Jozias van Aartsen vond al dat wethouders bij elkaar moesten gaan zitten en PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh werkte er in 2017 een plan voor uit. ‘Er was toen helaas geen unanimiteit in het college’, zegt hij tegen het AD. Volgens hem ga je veel gemakkelijker bij elkaar langs als je bij elkaar zit of drink je samen een kop koffie. ‘De waarde van zulke momenten moet je niet onderschatten. Daarmee kweek je een team.’ In zijn tijd kwamen de wethouders elkaar nauwelijks tegen. ‘Het is van de gekke, maar we zagen elkaar eens in de week bij het collegeoverleg. Als je dan ruzie had, kwam je elkaar een week niet tegen. Dat helpt niet, kan ik je zeggen.’

Kritiek
Kritiek op het plan is er ook. Hart voor Den Haag vindt het niet kunnen om acht ton uit te geven aan het verhuisplan. ‘Twee maanden voor de verkiezingen hier zoveel geld aan uitgeven? Dat gaat er bij ons niet in’, reageert Ralf Sluijs in het AD. De krant haalt ook voormalig CDA-wethouder Karsten Klein aan die zegt dat hij nooit wat heeft gevoeld voor het idee om als wethouders naar een gezamenlijke plek in het stadhuis te verhuizen. Dat zou destijds ook ongeveer het dubbele bedrag als nu kosten. Hij is er dan ook voor gaan liggen. ‘Een gebrek aan teamgevoel los je niet op door bij elkaar te gaan zitten. Het gaat erom of je bereid bent om samen te werken, om over je eigen schaduw heen te stappen. Als dat er niet is, komt het ook niet.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie