'Generatiepact pure leeftijdsdiscriminatie'
De politieke partij Zeewolde Liberaal vindt het onterecht dat een vacature voor medewerker Publiekscentrum alleen beschikbaar is voor jonge kandidaten. Ze vinden het Generatiepact dat Zeewolde naleeft leeftijdsdiscriminatie en een verkapte VUT-regeling.
Het Generatiepact is een van de maatregelen waarbij een gemeente de gemiddelde leeftijd van zijn ambtenarenapparaat een beetje kan beïnvloeden. Gemeentelijke organisaties die deze senioren/jongerenregeling aanbieden zijn dan ook vaak enthousiast over de methode. Toch zijn er ook kritische geluiden. Het zou bijvoorbeeld pure leeftijdsdiscriminatie zijn, althans dat vindt de Zeewolde Liberaal. De politieke partij heeft daarom vragen gesteld aan het College van B en W.
Ambtenarenapparaat veroudert
Bij veel gemeenten is ingrijpen broodnodig, het ambtenarenapparaat veroudert namelijk in rap tempo. Het Generatiepact is een afspraak tussen werkgever en werknemer met als doel om de gemiddelde leeftijd van het gemeentehuis naar beneden te brengen. Oudere ambtenaren kunnen ervoor kiezen wat minder te gaan werken. De organisatie kan hierdoor besparen op loonkosten en investeren in jong bloed. De gemeente compenseert een deel van de uren die deze mensen inleveren. Het andere deel is voor rekening van de ambtenaar maar er zijn hierbij ook opties om het salaris aan te vullen met pensioen. In het gunstigste geval kunnen oudere ambtenaren voor 50 procent werken nog 78 procent salaris ontvangen.
Vacature
De gemeente Zeewolde heeft onlangs een vacature geplaatst waarin zij op zoek is naar een medewerker Publiekscentrum. Daarbij is besloten de ruimte die oudere werknemers afstaan in te gaan zetten voor jonge medewerkers. Volgens Zeewolde Liberaal lijkt het Generatiepact op het eerste gezicht een sympathieke regeling. ‘Het toepassen van leeftijdsdiscriminatie is echter in strijd met artikel 3 van de Wet Gelijke Behandeling,’ aldus de liberalen. De partij wil dan ook een gemeentelijk aannamebeleid dat slechts gebaseerd is op grond van opleiding, ervaring en geschiktheid.
Verkapte VUT
‘Wij begrijpen de verontwaardiging van veel oudere werkzoekenden in Zeewolde wel’, zegt Cees Steijger, fractievoorzitter van Zeewolde Liberaal. ‘Het komt hard aan als je louter op grond van je leeftijd nul op je rekest krijgt. Bovendien zien wij het hele door de overheid bedachte Generatiepact als een verkapte vorm van vervroegd uittreden, oftewel de VUT,’ vindt Steijger. ‘Dan komt het dubbel hard aan als je als 50-plusser werkloos thuis zit met het vooruitzicht dat je tot je 67e niet meer aan de bak komt.’
Afspraak met bond
Toch is het Generatiepact een landelijke cao-afspraak geweest tussen de bonden en de VNG. ‘We worstelen in Nederland met een grote werkloosheid onder jongeren en de gemiddelde leeftijd van werknemers bij overheidsorganisaties ligt hoger dan elders,’ aldus een FNV-woordvoerder. ‘Het doel van het generatiepact is dan ook om jongeren de kans te geven parttime of fulltime bij gemeenten aan de slag te kunnen. Hierbij kiezen oudere werknemers er vrijwillig voor dat zij minder uren gaan werken,’ legt de vakbondswoordvoerder uit. ‘Een verkapte vorm van de VUT-regeling wil ik het dan ook niet noemen. Het is niet zo dat ouderen volledig stoppen met werken en met een riante regeling de gemeente verlaten. Ze blijven gewoon in dienst, maar werken minder uren.’
Minder werken, over een deel van deze uren wel betaald krijgen met 100% pensioenopbouw (waarbij er regelingen zijn dat over de generatieuren de werkgever de pensioenpremie betaald vd werknemer).
En net als met de VUT zie ik weinig jongeren een vaste baan aangeboden krijgen (verkapte bezuiniging). Een aantal werkgevers uitgezonderd.