Advertentie
carrière / Nieuws

Jonge ambtenaar stapt relatief snel op

De voornaamste reden voor uitstroom van jonge medewerkers? Hun hogere arbeidsmobiliteit en onvoldoende carrièreperspectief.

08 augustus 2023
Uitstroom jonge aanwas baart decentrale overheden zorgen.

Gemeenten blijven moeite houden met het in dienst houden van jonge medewerkers. Bij provincies is het niet veel anders.

Teamcoach S15/S16

JS Consultancy
Teamcoach S15/S16

Senior medewerker programmabeheersing / Programma adviseur S11 1FTE

JS Consultancy
Senior medewerker programmabeheersing / Programma adviseur S11 1FTE

Uitstroom

Bij gemeenten neemt sinds 2016 het aandeel jonge medewerkers onder de 35 jaar dat uitstroomt ieder jaar doorgaans licht toe. Blijkens de Personeelsmonitor 2022 van A&O fonds Gemeenten, zette die trend ook vorig jaar door en bestond 22 procent van de uitstroom uit jonge medewerkers – in de leeftijdscategorie tot 35 jaar.

Uit de Personeelsmonitor 2022 van A&O fonds Provincies komt naar voren dat gemiddeld één op de vijf jonge krachten de organisatie vorig jaar verliet. In sommige provincies, zoals Zeeland en Zuid-Holland, ging het zelfs om een kwart van de jonge medewerkers.

Geen beleid

De voornaamste reden voor uitstroom van jonge medewerkers is volgens gemeenten toe te schrijven aan hun hogere arbeidsmobiliteit. Daarnaast blijven onvoldoende carrièreperspectief en doorgroeimogelijkheden een heikel punt. Desondanks geeft het merendeel van de gemeenten (62 procent) aan geen actief beleid te voeren om jongeren te behouden en/of uitstroom te voorkomen. De groep die wel actief jongerenbeleid voerde, zette voornamelijk in op opleiding en ontwikkeling.

Vrijwillig vertrek

Verder is opvallend dat de vrijwillige uitstroom flink steeg, zowel bij de gemeenten als de provincies. In eerdere jaren lag dat aandeel bij gemeenten zo rond de helft. In 2022 steeg dat percentage tot 61 procent. Bij provincies lag dat aandeel vorig jaar op 56 procent. Dat is een toename vergeleken met 2021. Toen stroomde 46 procent van de medewerkers uit op basis van eigen verzoek. In 2020 was de uitstroom op basis van eigen verzoek 37 procent.

Betere arbeidsvoorwaarden

De krapte op de arbeidsmarkt is volgens de onderzoekers hoogstwaarschijnlijk debet aan die ontwikkeling, door meer (gunstige) overstapmogelijkheden. ‘We zien namelijk dat de belangrijkste reden om uit te stromen – een verbetering van de arbeidsvoorwaarden (inclusief salaris) – net wat vaker werd genoemd dan in andere jaren. In een eerder onderzoek naar mobiliteit zagen we dat gemeentemedewerkers veelal blijven werken in de overheidssector. Bij kleinere gemeenten is de beweging vooral richting grotere gemeenten. Ook weten we uit hetzelfde onderzoek dat een derde van de uitstroom binnen drie jaar plaatsvindt (‘snelle uitstroom’) en dat deze snelle uitstroom onder jonge medewerkers nog net wat hoger uitvalt’, lichten de onderzoekers van A&O fonds Gemeenten toe.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie