Vrijwilligerswerk ambtenaren op eigen kosten
De gemeente Aalten hoeft niet de uren te betalen die de gemeenteambtenaren vrijwillig gaan werken voor NL Doet. Er waren raadsvragen over het 'verplichte' teambuildingsuitje waarbij het gemeentehuis de hele dag voor burgers gesloten blijft.
Vrijdag wordt het voltallig ambtenarenapparaat van de gemeente Aalten verwacht bij het vrijwilligersproject NLdoet. Een goed doel dienen plus een beetje teambuilding in verband met nieuwe afdelingen: twee vliegen in een klap. Dacht de gemeente. Maar er is ophef ontstaan over de uren die de gemeenteambtenaren zouden moeten inhalen en het gemeentekantoor dat een hele dag gesloten is. De deelname zou de gemeente enkele tienduizenden euro’s kosten.
Inhalen van uren
Zo’n 120 gemeenteambtenaren gaan morgen in Aalten een dagje zwerfvuil opruimen, een zorgboerderij opknappen en andere vrijwilligersklussen doen. Dit wordt op een gewone werkdag gedaan, en over het wel of niet inhalen van die uren is niet iedereen het eens. De Progressieve Partij Aalten, het CDA en Henk Meerdink Volksvertegenwoordiging hebben vragen over de kwestie gesteld.
Klanten in de kou
‘Ambtenaren verplichten mee te doen, het gemeentehuis een dag sluiten en de gewerkte uren later moeten inhalen: Miscommunicatie en ivoren torengedrag van de bovenste plank door het college!’ laat de progressieve partij via de website weten. Ook over het sluiten van het gemeentehuis heeft de partij geen goed woord over.’ Het is 2015. Dan laat je toch niet de klanten een hele dag in de kou staan door domweg het kantoor dicht te doen en de telefoon te laten rammelen! Deze handelwijze bevestigt weer alle vooroordelen tegenover ambtenaren, die zich niet kunnen verdedigen.’
Output gericht werken
Het college van Aalten laat in de antwoorden echter weten dat ook deelname aan het vrijwilligerswerk vrijwillig is: ‘Het is niet zo dat het managementteam de medewerkers verplicht om mee te doen, maar wil dit wel stimuleren.’ Ook over wel of niet ingehaalde uren is het college duidelijk: ‘De gemeente Aalten werkt al enige jaren output gericht en niet op basis van aanwezigheid (…) Het werkpakket van de medewerkers wordt niet aangepast, van betaald vrijwilligerswerk zoals wordt gesuggereerd is dus geen sprake. De werkzaamheden die op 20 maart niet worden uitgevoerd moeten op een ander moment binnen de beschikbare tijd worden gerealiseerd.’
Reacties: 9
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ben benieuwd of dit ook nieuws wordt als een gemeentehuis in den lande gesloten is omdat de organisatie haar jaarlijkse dagje uit van de pv heeft o.i.d...
In onze gemeente hebben we ook zoiets gedaan bij onze kerstborrel. Een middag kerststukjes maken voor de mantelzorgsters in onze gemeente. Deelname was vrijwillig. Alle sceptici mochten wegblijven en de rest heeft genoten van deze teambuildingsactiviteit zodat we nu weer extra gemotiveerd aan het 'echte' werk bezig zijn. Mantelzorgers voelden zich gewaardeerd en we kijken er met heel veel plezier op terug, gemeentehuis is open gebleven en we hebben geen wanklank gehoord uit de raadszaal. Zo kan het dus ook.
Maar dat flexibiliteit van één kant komt en dat geven (hogere vergoeding bij beter presteren) vergeet het MT voor het gemak altijd.
De rek is er bij mij onderhand wel uit.
Ronduit onbeschoft en onbehoorlijk gedrag van de werkgever, en ik zou het als ambtenaar daar ook niet pikken.
En kan iemand de potjes temazepam weghalen bij de leden van de ondernemingsraad? Die zet wel heel erg te slapen bij dit soort wanbeleid.