Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaren Tytsjerksteradiel beantwoorden telefoon in Fries

In de gemeente Tytsjerkstradiel moeten de ambtenaren per 1 juni de telefoon in het Fries opnemen.

08 mei 2017

‘Goeiemoarn, jo sprekke mei de gemeente Tytsjerksteradiel’. Deze zin, of iets van die strekking,  zullen mensen binnenkort te horen krijgen als ze naar de Friese gemeente Tytsjerkstradiel bellen. Vanaf 1 juni moeten de ambtenaren van die gemeente de telefoon in het Fries beantwoorden. Dat staat in de vernieuwde ‘Taalferoardering Frysk’.

Bonus voor Fries

De Friese taal is een terugkerend onderwerp bij de lokale overheden van de provincie Fryslân. Enkele jaren geleden kregen ambtenaren van de gemeente Littenseradiel bijvoorbeeld een bonus wanneer zij hun stukken in het Fries schreven.

20 miljoen voor taal
Het is ook de Provinsje Fryslân al jaren veel aan gelegen om de Friese taal te stimuleren. Met het ruim 20 miljoen kostende ‘Deltaplan Frysk’ ondersteunt de provincie onder meer gemeenten en scholen om de taal voor de toekomst te behouden.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Waarom scheiden deze nationalisten zich niet van Nederland af?
T / medewerker
We leven in moeilijke tijden.... wil ik net als 'niet-fries' naar het mooie Friesland verhuizen, kan ik dus niet bij die gemeente terecht. Ik ga maar op inburgerings/taalcursus en owee als ik zak, word ik het (Fries)land uitgezet. Moet niet gekker worden. Zeeuws is lastig, Limburgs is lastig en volgens mij is Twents ook niet te volgen. Gaan alle gemeentes hun eigen dialect invoeren? (Ja, ja Fries is een taal.....)
Insider / ...
Laten we het spijkerschrift weer invoeren.

Mafkezen!!
André / jurist
Het artikel had beter kunnen vermelden dat het alleen gaat over het opnemen van de telefoon.Natuurlijk wordt iemand die het Fries niet machtig is, in de rest van het gesprek niet in het Fries te woord gestaan. Ook jammer: de kortzichtige reacties van enkelen op dit bericht. Het is blijkbaar niet voor iedereen even eenvoudig om zo'n onderwerp genuanceerd te benaderen....
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Wellicht een eigen Friese Eredivisie met o.a. Cambuur, Heerenveen en Harkemase Boys. Friese scheidsrechter erbij om misverstanden te voorkomen.
jig50
Het is voor mij verder geen probleem. Het zijn de bijzaken die mij ergeren. Waarom moet ik de Friese namen in het Fries schrijven, terwijl ik de landenamen en hun steden gewoon in het Nederlands moet schrijven. En waarom staat de Friese taal wel in de Grondwet en het Saksisch, het Limburgs en het Zeeuws niet? Dat is taaldiscriminatie.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Wellicht een goed moment dat de Friezen zich gaan bezinnen over hun eigen toekomst. Integreren of zelfstandig doorgaan waar de FNP altijd zo voor ijvert. Wellicht zit er nog aardig wat gas onder de grond waar ze hun eigen landsbegroting mee sluitend kunnen krijgen.
erik / ambt.
Jammer nu weer, elke keer als ik er kom voel je dat ze kampen met een soort minderwaardigheidscomplex t.o.v. de rest van Nederland. Waarom toch, zijn Friezen dan dom? Steeds vaker verschijnen publicaties over de rijke cultuur en geschiedenis van Friesland in de Friese taal, mooi hoor, kennelijk niet de bedoeling dat ‘buitenstanders’ daar kennis van nemen. Slim of dom? Zo werken ze steeds aan hun gevoel van eigen waarde, terwijl de rest van Nederland vervolgens weer meewarig het hoofd schut. Maar blijf vooral genieten van die mooie provincie en z’n curieuze bestuurders, vergeet niet dat er ook normale Friezen zijn, die zich niet minderwaardig voelen en niet het isolement zoeken.

p.s. Overigens wel eens een lastige vraag gesteld aan een ambtenaar daar: kwam er vervolgens geen Hollands woord meer uit hoor!
Hans / afdelingsmanager
Vind het persoonlijk wel mooi, dat authentieke. Maar om er nou een verordening op los te laten gaat mij wat te ver. Heb wel eens met het ABP in Heerlen gebeld, maar die waren ook nauwelijks te verstaan, terwijl je daar wel klant bent.
Jan
@André. Er staat duidelijk: "Vanaf 1 juni moeten de ambtenaren van die gemeente de telefoon in het Fries beantwoorden". Dus niet alleen de telefoon in het Fries opnemen. Dat laatste zou ook weinig zin hebben als je het Fries wilt promoten of faciliteren. Toch blijf ik het vreemd vinden: statushouders verplichten we Nederlands te leren spreken maar Friezen mogen volstaan met hun koeterwaals dat ze een taal noemen.
Anoniem / Bezorgde burger
Klok en klepel.



Kijk naar de bron (zie onderaan) en zie dat de telefoon in het Fries wordt opgenomen. De taalkeuze van de 'klant' is echter leidend voor de rest van het gesprek.



Doordat in het Fries wordt opgenomen, wordt gestimuleerd om Fries te spreken als de klant dit machtig is. Lukt dat niet, dan wordt uiteraard direct overgestapt op Nederlands (ABN).



Het voordeel van het Fries is, is dat het een taal betreft. Het heeft een eigen omschreven en beschreven grammatica + woordenlijst. Dit heeft als voordeel dat er kan worden overgeschakeld van het Fries naar het Nederlands.



Als je bv. praat met een Brabander, dan is de onduidelijkheid van het Brabantse accent continu aanwezig. Het ABN dan is vervuild met de plaatselijke uitspraak, waardoor dit voor niet Brabanders zeer onduidelijk is te verstaan.





http://raad.t-diel.nl/gemeenteraad/vergaderingen …



Advertentie