Advertentie
carrière / Nieuws

Honderd stagiairs per jaar

Stagiairs willen graag bij een gemeente stage lopen. Het is voor een gemeente lonend om stagiairs professioneel te begeleiden. Op die manier heeft zowel de student als de gemeente er iets aan. De gemeente Emmen doet dit erg goed, het is de beste stagegemeente van Nederland volgens het A+O-fonds.

11 november 2014

De gemeente is een populaire plek om stage te lopen. Studenten van alle niveaus en richtingen kunnen er aan de slag om zo een kijkje in het werkzame leven te nemen. Maar stagiairs doen tegenwoordig wel wat meer dan alleen meekijken. Van een zelfstandig takenpakket tot en met een compleet onderzoek; als je het als gemeente goed speelt snijdt het mes aan twee kanten. Een professionele aanpak bij het plaatsen en begeleiden van stagiairs is daarom heel belangrijk. De gemeente Emmen doet dat het beste van alle gemeenten. Het A+O Fonds riep Emmen uit tot beste stagegemeente.

Stagebeleid
‘We hebben het niet op zijn beloop gelaten, maar echt stagebeleid gemaakt,’ vertelt Marieke ten Brinke, stagecoördinator bij de gemeente Emmen. ‘ We nemen het ook zo serieus dat de stagebegeleiders op de werkvloer speciaal zijn geschoold. We nemen potentiële stageplekken ook eerst goed onder de loep. We onderzoeken waar behoefte aan is en of er voldoende tijd is om de  ook stagiair te begeleiden. Pas dan gaan we actief werven, we wachten niet af of zich iemand aanmeldt die toevallig geschikt is voor de stageplek.’

 
10 procent stagiairs 

De gemeente Emmen telt zo’n 960 ambtenaren (fte’s) en het streven was om structureel 6 procent van dat aantal aan stagiairs te hebben. ‘Emmen is kennelijk zo’n populaire stageplek, ze staan er echt voor in de rij. We hebben nu zo’n 10 procent aan studenten aan het werk, in 2013 waren er maar liefst 117 stagiairs,’ vertelt Ten Brinke trots. De stages variëren van managementassistent tot sportcoach en van Toezichthouder Parkeren tot financiële onderzoeken.

Geen tijd
Met zoveel lerende jongeren in de organisatie werpt de vraag zich op of er nog wel tijd is voor het gewone werk van de gemeenteambtenaar. ‘Er wordt natuurlijk goed gekeken of daar ruimte voor is. Daarom komt het ook voor dat op sommige afdelingen even bedanken voor een stagiair,’ legt de stagecoördinator uit.

Niet sexy
‘Ook al heeft de gemeente geen sexy imago bij jongeren, ze staan wel in de rij voor een stage bij ons,’ vervolgt ze. ‘We krijgen zo’n 350 aanmeldingen per jaar, die kunnen we natuurlijk niet allemaal plaatsen. Maar we zijn blij met de belangstelling, want wij kunnen ook veel leren van de nieuwe frisse blik van de stagiair. Ze stellen kritische vragen, houden je scherp in een ouder wordende organisatie. En soms kunnen wij echt wat van ze leren. De digitale manier van werken bijvoorbeeld, en het vanzelfsprekende gebruik van social media.’

Geen vaste baan
Helaas is er momenteel weinig zicht op een vaste baan voor een stagiair, maar sommigen blijven toch hangen. Marieke ten Brinke: ‘Via een uitzendbureau huren we ex-stagiairs regelmatig in, helemaal als ze specifieke kennis en ervaring hebben opgedaan. Hopelijk hebben we hier aan beide kanten in de toekomst wat aan, als er weer een hele nieuwe generatie ambtenaren nodig is.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
@Ronald. Te beginnen met het weer invoeren van de VUT en het terugbrengen van de AOW-leeftijd tot 65 jaar. Alleen dan komen de jongeren verder dan een stageplek of een tijdelijk contract.
Opa / IC
Taakstellende bezuinigingen op het personeel leiden tot minder personeel. Het werk neemt echter toe. Naast de stagiairs zijn er ook (veel) werkervaringsplaatsen, waar personen met behoud van uitkering werken. Deze personen "doen" allen gewoon (een deel van) het werk, wat de vertrekkende werknemers deden. Geen collega klaagt, want men is blij met alle hulp / vervanging, die er is. Ik zal niet beweren, dat bij een deel van de stagiairs inderdaad niet de intentie "hen iets leren". Voor een heel groot deel "snijdt het mes aan twee kanten" en heeft de gemeente heel goedkoop personeel. Volgens mij is dit te zot voor woorden.
Ronald / ervaringsdeskundige
Een resultaat om trots op te zijn. Kan het bedrijfsleven vaak nog wat van leren.



Nu de organisatie zelf nog verjongen.......
Advertentie