Advertentie
carrière / Nieuws

Wethouders Apeldoorn gaan flexen

Het vernieuwde stadhuis in Apeldoorn moet openheid uitstralen en ambtenaren moeten gaan werken op flexplekken. Burgemeester en wethouders krijgen wel eigen werkplekken op de eerste verdieping, maar wethouder Wim Willems (Lokaal Apeldoorn) is solidair met zijn medewerkers en wil als bestuurder het goede voorbeeld geven: hij gaat ook flexwerken.

05 april 2019
carriere---flexibel-werken-web.jpg

‘Doe het niet!’, waarschuwt kantoorkenner Japke-d. Bouma de Apeldoornse gemeentebestuurders, nadat zij een artikel in De Stentor had gelezen over het vernieuwde Huis van de Stad (stadhuis). Dat wordt verbouwd en moet ruimte gaan bieden aan 1.350 ambtenaren, 250 meer dan voorheen. 

Daarvoor is veel gesloopt (3,5 ton puin), waaronder veel tussenmuren. Het gebouw moet openheid uitstralen en ambtenaren moeten gaan werken op flexplekken. Burgemeester en wethouders krijgen wel eigen werkplekken op de eerste verdieping, maar wethouder Wim Willems (Lokaal Apeldoorn) is solidair met zijn medewerkers en wil als bestuurder het goede voorbeeld geven: hij gaat ook flexwerken. ‘Andere collega’s zullen dit zeker ook gaan doen.’ Deo volente is het gebouw voor Kerst klaar voor gebruik.

Burn-out
Als er íéts vaak misgaat op kantoor, dan is het wel werken op flexplekken, verzucht Japke-d. Bouma in haar column in NRC Handelsblad. Weten ze in Apeldoorn dan niet dat die open ruimtes funest zijn voor de concentratie, slecht zijn voor het brein en de kans op een burn-out vergroten? Kennen ze niet de naweeën van flex’en: te weinig werkplekken op drukke dagen en gammele vloeren door het verdwijnen van muren?

Hilly Jager, opdrachtgever van de gemeente Apeldoorn, verzekert haar dat ambtenaren niet terechtkomen in een struggle for life. Niettemin voorspelt Bouma chaos, maar Jager houdt vol: ‘Mochten er te weinig plekken zijn, dan kunnen we de indeling nog gemakkelijk aanpassen.’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

big brother / juridisch adviseur
Hoe meer 'herrie' des te meer afleiding en des te lager de arbeidsproductiviteit; ook doordat je moet zoeken naar collega's die je nodig hebt, en bv. maar noodgedwongen aan het thuiswerken (vaak ARBO-technisch onverantwoord) zijn geslagen. Aan den lijve ondervonden sinds hetzelfde 2 jaar geleden is ingevoerd in ons gemeentehuis. Achterhaald concept, maar nee, doordrukken die hap. En die laatste zin van Jager: forget it !
Paul / projectleider
Het concept kan prima werken als de hardware (genoeg plekken voor afwisselende taken) en software (hoe en wanneer gebruik ik bijvoorbeeld die plekken) geregeld zijn.



henk
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het concept van flexplekken volledig achterhaald is. Commerciële bedrijven zijn hier allang op terug gekomen en grote ministeries en andere overheden voelen het aan den lijve. Langzaam stappen zij ook weer af van het flex concept. Echter: de meeste politici hebben zich door het verhaal van de commerciële ontwikkelaars in de luren laten leggen. Het verkoopt ook goed en makkelijk: minder ruimte nodig, goedkoper, we komen ook anderen tegen, etc. Dat alles over 5 jaar weer moet worden aangepast zal geen enkele wethouder of ambtenaar kunnen schelen. Die zijn dan toch al weg. En die Hilly Jager is dan ook weg.... wedden?
Petersen
Wie is Hilly Jager? Een opdrachtgever van de gemeente? Als ik ff Google lijkt zij een externe......
Jan Beltrum / gemeenteambtenaar
Flexwerken grijpt sterk in op het werkproces. Werknemers brengen een groot deel van hun leven door tussen de werkmuren. Het is van belang dat een werkruimte tegemoet komt aan het welbevinden van de individuele persoon. Dat is een voorwaarde om kwalitatief hoogwaardige producten te leveren aan het gemeentebestuur. De tijdelijke huisvesting van het gemeentelijk apparaat aan het Stationsplein 50 is een voorproefje van wat het ambtelijk apparaat te wachten staat. Er zijn nu al heel veel al dan niet onderhuidse irritaties en frustraties te zien, die niet van een incidenteel, maar van een structureel karakter zijn en zullen worden. Zij zijn van een zodanige aard, dat het welbevinden onder druk staat. Het flexwerken zal in het aan te passen fraaie Apeldoornse Stadhuis zijn beslag krijgen met overwegend grootschalige kantoortuinen. Deze manier van werken lijkt niet ingegeven door de wil om "op een modernere manier" te werken, maar bijna alleen door het kunnen realiseren van een bezuiniging. Een bijgebouw kan immers worden afgestoten waardoor de huurafdracht komt te vervallen. Het is een gemiste kans, dat er over het flexwerken indertijd niet een enquête is uitgezet onder alle ambtenaren.
henk
Een typisch voorbeeld van korte termijn politiek en respectloos handelen naar de werknemer en de burgers. Deze burgers van Apeldoorn betalen namelijk de kosten die uiteindelijk zeer hoog zijn als gevolg van stijgend Ziekteverzuim, niet efficiënt werken, en permanente aanpassingen voor de komende jaren die als lapmiddel gelden. De kosten van flexwerken zijn zo tonen berekeningen aan zeker 15% hoger dan reguliere werkplekken. Denk maar eens aan aanpassingen van ict voorzieningen, arbo eisen met als gevolg extra aanpassingen , wethouders die toch weer een eigen kamer willen hebben, etc etc. Of heeft de gemeente Apeldoorn geld genoeg?
Advertentie