Advertentie
carrière / Nieuws

Besluit anoniem melden vermoedens misstanden in consultatie

Het conceptbesluit anoniem melden van vermoedens van misstanden van demissionair staatssecretaris Van Huffelen is in consultatie gegaan.

19 april 2024
ambtenaar---anoniem-solliciteren.jpg

In een conceptbesluit heeft Alexandra van Huffelen, demissionair staatssecretaris van Digitalisering, eisen vermeld om te voldoen aan de verplichting voor werkgevers om anonieme meldingen van vermoedens van misstanden in ontvangst te nemen en te behandelen. Dat moet via een algemene maatregel van bestuur die begin april in consultatie is gegaan. Reageren kan nog tot en met 14 mei.

Beleidsadviseur Economische Zaken

Gemeente Heemstede
Beleidsadviseur Economische Zaken

Beleidsadviseur Beschermd Wonen

Gemeente Eindhoven
Beleidsadviseur Beschermd Wonen

Afspraken maken

In de Wet bescherming klokkenluiders staat de verplichting voor werkgevers om anonieme meldingen klokkenluiders in ontvangst te nemen en te behandelen. Deze bepaling kan pas in werking treden als via een algemene maatregel van bestuur is uitgewerkt aan welke eisen de onafhankelijke functionaris moet voldoen bij wie melding kan worden gemaakt en hoe er melding kan worden gemaakt. Er staat in dat een functionaris voor zover mogelijk afspraken maakt met de anonieme melder over de manier waarop deze benaderd wil worden tijdens de meldprocedure.

Deskundigheid en ervaring

Een werkgever dient een functionaris aan te wijzen die niet leidinggevende is of een functie heeft, waarbij die primair betrokken is bij het werven, aannemen en ontslaan van medewerkers binnen de organisatie van de werkgever. Daarbij dient de functionaris over de deskundigheid en ervaring te beschikken om de functie te vervullen. Verder dient de functionaris bij een melding zodanig te handelen dat de anonimiteit van de melder wordt gewaarborgd. De anonieme melding dient volgens de wet op gelijke procedurele wijze te worden behandeld als een niet-anonieme melding. De functie kan ook worden bekleed door degene die niet-anonieme meldingen in ontvangst neemt. In dat geval hoeft er ook geen sprake te zijn van aanvullende lasten voor de werkgever.

Jaarlijks verslag uitbrengen

De functionaris brengt minimaal één keer per jaar schriftelijk verslag uit aan het ‘hoogste gezag’ van de werkgever over het aantal ontvangen anonieme meldingen en de aard van deze meldingen. Dat verslag wordt ook gestuurd aan de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging. Als de werkgever geen ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging heeft (en daartoe ook niet verplicht is) moet het verslag aan de werknemers worden toegezonden. De werkgever moet de onafhankelijke positie van de functionaris waarborgen en die in staat stellen de functie zelfstandig te vervullen. Daar dient de werkgever tijd en ondersteunende middelen voor beschikking te stellen. Het conceptbesluit lezen en erop reageren kan op deze pagina.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Vermoedens zijn in ieder geval niet voldoende. Het gaat om bewijzen voordat er überhaupt sprake behoort te zijn van onderzoek naar misstanden. Zo niet, dan kunnen werknemers/burgers/politici hierdoor afschuwelijk worden getroffen.
Advertentie