Advertentie
carrière / Nieuws

Duizenden banen weg bij Belastingdienst

Omdat de werkwijze van de Belastingdienst verouderd is, moet er worden gereorganiseerd. Dit maakt vier- tot vijfduizend banen van belastingambtenaren overbodig.

19 mei 2015

Vier- tot vijfduizend banen worden overbodig bij de Belastingdienst. De dienst ondergaat een intensieve reorganisatie waarbij vele functies worden geschrapt. Staatssecretaris Wiebes heeft al meerdere keren aangegeven dat hij de dienst "flink verouderd" vindt. Het vertrek, vandaag, van directeur-generaal Peter Veld, de hoogste ambtelijke baas, houdt verband met de grote reorganisatie. Dat meldt de NOS.

Nieuwe computersystemen
Momenteel werken er zo'n 28.000 mensen bij de Belastingdienst. Voor degenen die hun baan verliezen wordt binnen de overheid naar ander werk gezocht.  Het schrappen van zo veel banen is nodig, omdat nieuwe computersystemen veel rekenwerk en controles kunnen overnemen. Door ICT-ontwikkelingen gaat het werk bij de Belastingdienst steeds meer lijken op data-analyse en daarvoor zijn veel minder mensen nodig, vindt de dienst. 

1 Miljard per dag
Bij de Belastingdienst komt dagelijks gemiddeld 1 miljard euro aan inkomsten binnen. Een systeem met een goede data-analyse kan veel sneller onbedoelde fouten en bewuste fraude opsporen. Volgens een extern onderzoeksbureau kan dat de fiscus over vijf jaar tussen de 750 miljoen en 2 miljard euro extra aan inkomsten opleveren.


Gemiddelde leeftijd is 53

Behalve de directeur-generaal Peter Veld vertrekken in totaal vijf van de huidige veertien directieleden. De gemiddelde leeftijd van de werknemers ligt met 53 bovengemiddeld hoog. De medewerkers zullen woensdag nader worden geïnformeerd over de reorganisatieplannen.Gedwongen ontslagen worden uitgesloten. Daarnaast gaat de fiscus de komende jaren 1500 extra mensen aannemen voor gespecialiseerd werk als data-analyse.


Extra belastingopbrengst

De nieuwe werkwijze leidt tot exactere belastingaanslagen en minder belastingontduiking, melden bronnen aan de NOS. De extra belastingopbrengst kan daardoor oplopen tot honderden miljoenen en mogelijk miljarden euro's per jaar.

Debacle
Een jaar geleden werd bekend dat een groot en peperduur ict-project van de Belastingdienst compleet mislukt was. Het systeem kostte de dienst meer dan 200 miljoen euro en werd voor slechts 1 procent gebruikt. Het project werd in relatieve stilte beëindigd. Wiebes informeerde de Tweede Kamer maanden later in een paar zinnen in een bijlage van een brief. (redactie/ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pierre
En ja hoor...Veld heeft zijn vervroegde pensioen te pakken. Ik dacht al, behoorlijk botte uitspraken over ouwelullendagen bij de dienst. Hij krijgt er zelf nu 365 per jaar....Hopelijk krijgen de opeens afgedankte medewerkers een vergelijkbare regeling van Wiebes, maar ik heb er een hard hoofd in.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
De computer is de ambtenaar van de toekomst. Het is niet anders, we moeten met onze tijd meegaan. Er worden nu al auto's vrijwel compleet ontwikkeld door computers op de lopende band. Straks hebben we helemaal geen migranten meer nodig, kunnen onze grenzen eindelijk dicht en kunnen we rustig vergrijzen.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
dat mag allemaal zo zijn, heren, maar ik lees iets heel positiefs dat onss lan gaat helpen. dat niemand dat ziet?!

"1 Miljard per dag

bij de Belastingdienst komt dagelijks gemiddeld 1 miljard euro aan inkomsten binnen".

we kunnen dus heel snel tekorten opheffen en gaten dichten. Kan ik eindelijk weer zinnen met een hoofdletter beginnen!
Advertentie