carrière / Partnerbijdrage

Succesvol aan de slag met diversiteit en inclusie

Tips om direct toe te passen in jouw organisatie.

31 juli 2024
Diversiteit en inclusie
Beeld: Shutterstock

Een werkplek creëren waar iedereen zichzelf kan zijn.... Bij steeds meer Nederlandse organisaties staan diversiteit en inclusie hoog op de agenda. Een mooi uitgangspunt om te kijken waar jullie organisatie staat. Wat betekent bijvoorbeeld het doorvoeren van beleid op inclusiviteit in de praktijk? Uit onderzoek blijkt namelijk dat het een essentieel onderdeel kan zijn voor het succes van jouw organisatie. Daarom bieden we in dit artikel praktische tips om met deze waarden in jouw organisatie aan de slag te gaan.

Wat is diversiteit?

Diversiteit omvat de verschillende en unieke kenmerken van medewerkers, zoals leeftijd, geslacht, etniciteit, achtergrond, geloofsovertuigingen en ervaringen. Door diversiteit te omarmen, erken en waardeer je als organisatie de verschillen tussen mensen, met als doel een omgeving te creëren waarin iedereen meedoet en meetelt. Zo ontstaat een diverse en inclusieve werkplek.

Wat is inclusie?

Inclusie of inclusiviteit op de werkvloer betekent dat iedereen gelijk wordt behandeld en gelijke kansen krijgt, ongeacht persoonlijke verschillen. Het gaat om het creëren van een omgeving waar iedereen zich geaccepteerd en gewaardeerd voelt, en waar iedereen samenwerkt. Dit verhoogt de betrokkenheid van alle medewerkers.

Hoe ziet diversiteit en inclusie er op de werkvloer uit?

Inclusie en diversiteit zijn dus niet alleen modewoorden; ze zijn essentieel voor het aantrekken en behouden van talent, het stimuleren van innovatie, het bevorderen van creativiteit én een positieve organisatiecultuur. Maar hoe maak je deze vertaling dan naar de praktijk? Op welke vlakken kun je diversiteit en inclusie binnen jouw organisatie bewerkstelligen? Met deze tips helpen we je graag op weg:

Wervingsbeleid
Bij het aannemen van nieuwe medewerkers wordt niet gekeken naar leeftijd, afkomst of geslacht. Dit is ook zichtbaar verwoord in de vacatureteksten met inclusieve taal. Bekijk eens of je vacatures aantrekkelijk zijn voor meerdere doelgroepen? Worden er (onbewust) veel mannelijke of juist vrouwelijke termen gebruikt in de vacature? Dan is dat de doelgroep die je aanspreekt. Ook kun je een diversiteitsstatement toevoegen aan je vacatures.

Culturele vieringen
Naast Kerst worden ook andere feestdagen zoals Ramadan gevierd en de lunchopties zijn divers; met vegetarische- en halalopties.

Toegankelijkheid
De werkplek is toegankelijk voor iedereen, met aangepaste voorzieningen en genderneutrale wc's. Naast de werkplekken zijn er ruimtes beschikbaar om te bidden, te kolven of zijn er stilteruimtes aanwezig.

Het bieden van werknemersvoordelen
Gezondheidszorg, ouderschapsverlof en vrije dagen voor diverse religieuze feestdagen worden aangeboden.

Communicatie 
De ervaringen van diverse collega's worden gedeeld in nieuwsbrieven, op social media en de website. Ook worden successen van verschillende teams gedeeld in organisatiepresentaties. De taal die gebruikt wordt is toegankelijk gemaakt, denk bijvoorbeeld aan taalniveau B1 maar ook aan het aanbieden van audiotranscriptie en of ondertiteling.

Stimuleer inclusief leiderschap
Leidinggevenden hebben een grote rol in het bevorderen van diversiteit en inclusiviteit. Zij beslissen (mee) wie in hun team wordt aangenomen, wie er doorstroomt en zij kunnen zien of iedereen in het team zichzelf kan zijn. Leidinggevenden kunnen daarmee fungeren als ambassadeur óf je kunt het zelfs een KPI maken, waardoor leidinggevenden zich moeten verantwoorden over dit onderwerp.

Monitoring
Door bepaalde vragen mee te nemen in je medewerkerstevredenheidsonderzoek, kun je nagaan of je medewerkers zich veilig voelen en voelen dat ze erbij horen.

Praktisch aan de slag met je diversiteitsbeleid
Natuurlijk is niet iedere organisatie gelijk. Daarom adviseren we je om voor jouw eigen organisatie onderstaande stappen inzichtelijk te maken.

Begrijp wat een inclusieve organisatiecultuur inhoudt
Maak duidelijk voor jezelf wat je verstaat onder een inclusieve cultuur in jouw organisatie.

Onderzoek je eigen bronnen
Bekijk je eigen website en sociale media om inzicht te krijgen in hoe je op dit moment de organisatiecultuur, missie, waarden en diversiteitsprogramma’s communiceert en vormgeeft. Dit geeft een goed vertrekpunt om te werken naar een gewenste situatie.

Bevraag je werknemers
Ga na bij je huidige medewerkers of zij zich gehoord en gezien voelen en enquêteer over het onderwerp inclusie. Past dit bij de gewenste mate van inclusie en diversiteit?

Stel bij
Na het vaststellen van je eigen gewenste organisatiecultuur, het onderzoeken van de huidige situatie en de mening van je medewerkers, kun je een start maken met het doorvoeren van aanpassingen. Belangrijk daarbij is dat er voldoende commitment en draagvlak is in de hele organisatie, het is lastig om dit thema in je eentje te bevorderen. De hele organisatie moet de noodzaak ervan inzien en de hele organisatie moet dan ook mee willen doen. Het is belangrijk dat diversiteit en inclusie worden gezien als iets wat voor ons allemaal belangrijk is, niet alleen voor de ander.

Door deze stappen te volgen, kun je een werkplek creëren die past bij de wensen en behoeften van je (nieuwe) medewerkers en voer jij voor jouw organisatie een actueel diversiteitsbeleid.

Organisaties die hierin investeren, versterken de betrokkenheid en tevredenheid van medewerkers, trekken talent aan van diverse achtergronden en ondersteunen zo de algehele groei en reputatie van de organisatie.

Meer informatie

Om aan dit belangrijke thema invulling te geven, hebben wij als uitzendbureau ‘diversiteit & inclusie’ opgenomen als één van onze vijf werkbeloftes. Wil je hier meer over weten? Lees dan hier meer over onze aanpak of neem contact op met onze afdeling Driessen Inclusief of bel 06-18 25 97 95.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.