Advertentie
carrière / Nieuws

Bijbaan ambtenaar nuttig voor alle partijen

Waarom een nieuwe als je er ook eentje kunt delen? Tijdelijk een ambtenaar uit een andere gemeente lenen heeft veel voordelen. Het is goedkoop en levert de ambtenaar nieuwe ervaring en een nieuw netwerk op. Plus een leuk extra zakcentje.

22 september 2016

Waarom een nieuwe als je er ook eentje kunt delen? Tijdelijk een ambtenaar uit een andere gemeente lenen heeft veel voordelen. Het is goedkoop en levert de ambtenaar nieuwe ervaring en een nieuw netwerk op. Plus een leuk extra zakcentje.

Organisatieonafhankelijk

Het past helemaal in deze tijd, het concept Ambtenaar2share van Publiek.nl. Werken hoeft niet meer op vaste plekken of tijden en gemeenten transformeren langzaam maar zeker naar netwerkorganisaties. Naast tijd- en plaatsonafhankelijk werken kan er door de moderne ambtenaar ook organisatieonafhankelijk gewerkt worden.

Deelambtenaar
Architect van deze nieuwe methode is Harry van Boven, ooit gemeentesecretaris van de gemeente Noordoostpolder en tegelijkertijd vrijwillig brandweercommandant. Deze combinatie van functies zette hem op het spoor van de ‘deelambtenaar’. ‘Ik werd eens gevraagd te adviseren bij een organisatie vanwege mijn expertise bij de brandweer. Dat beviel erg goed. In overleg met mijn werkgever was het ook geen probleem om dit in mijn vrije tijd te doen’, legt hij uit. ‘Ik was altijd al een beetje jaloers op consultants. Zij konden overal een kijkje in de keuken van organisaties nemen, dat leek mij ook wel wat. Maar ik wilde mijn baan bij de gemeente ook graag behouden. Af en toe eens uitgeleend worden was de uitkomst.’

Extraatje
De deelnemende ambtenaren hoeven hun vrije uren niet voor niets in te leveren, ze krijgen gewoon betaald voor hun klus. Ze ontvangen hetzelfde salaris voor de extra werkdagen, in feite verzilveren ze hun vrije dagen hiermee. ‘Het is een aantrekkelijk extraatje’, vertelt van Boven. ‘Want ook al gaat het de meesten niet om het geld, het is toch leuk dat je er uiteindelijk van op vakantie kan.’ Lachend: ‘Als je niet al je vrije uren hiermee hebt opgebruikt, tenminste. Zie het als een dertiende maand.’
 

Lagere prijs
Ook voor de opdrachtgever is een ambtenaar lenen financieel aantrekkelijk. Het tarief is gebaseerd op de interne kostenberekening in de publieke sector, vaak veel lager dan de prijs van een externe adviseur. Maar Ambtenaar2share is volgens de bedenker geen echte bedreiging voor consultancy-bedrijven die gespecialiseerd zijn in assistentie en advies bij overheidsorganisaties. ‘‘Wij bemiddelen in kleinere, kortdurende projecten en concurreren dus meestal niet met de grotere adviesbureaus’, zegt Van Boven. ‘Ook krijgen wij vaak opdrachten die normaal gesproken zouden zijn blijven liggen.’

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nummer 18, 23 september 2016

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerrit
Tja je moet ergens de opgelopen achterstand in loonontwikkeling mee zien te compenseren ......
doeterniettoe / -
Zie het als 13e maand?

Deze meneer snapt het niet: je gaat gewoon werken in je eigen vrije tijd en wordt daarvoor betaald.

Je kan ook een krantenwijk nemen ofzo.
Collega
Mooi toch, in je vrije tijd klusje doen bij andere gemeente, leuk zakcentje bijverdienen en mooie nieuwe ervaringen opdoen die je ook weer helpen bij je eigen werk.
Mireille Stuart / Programmamanager
In de zoektocht naar manieren om ambtenaren 'mobieler' te maken, ondernemerschap te stimuleren en de (lokale) overheid aantrekkelijker te maken voor jongeren vind ik dit een waardevolle en creatieve toevoeging. Ook hier zullen best haken en ogen aan zitten, maar voordelen zie ik zeker!
M. van der Stelt / adviseur
Een bijklussende ambtenaar kan echt niet, met het oog op de integriteit, iets anders is het wanneer hij of zij ontslag neemt en meerdere klussen in het kader van zijn/haar onderneming zal aanvaarden
Frits van Vugt / Public Consulancy & voorzitter van 2 lokale rekenkamers
Dir initiatief is niet nieuw, Al in 2013 werd dit in Noord-brabant toegepast:

http://www.gemeente.nu/Loopbaan/Nieuws/2013/7/Fl …

Men noemde dit toen de Zelfstandig Publiek Professional (ZPP), niet te verwarren met een ZZP'er.



Prima ontwikkeling om andere gemeenten bij te staan, en tegelijkertijd extra kennis weer 'naar huis' te nemen.



Gezeur over integriteit (zoals hieronder) is hier natuurlijk niet aan de orde, omdat de werkgever er mee instemt, en waarom ook niet als er geen sprake is van conflicterende belangen. Het is een prima mogelijkheid om ambtenaren ondernemender te maken en hun kennis breed uit te nutten. En dat ze er wat op verdienen--- welke kniesoor maakt daar een probleem van?
A. Gerards / organisatieadviseur
Inderdaad, echt geen nieuw concept. Ook in Limburg gebeurt dit al een hele tijd tussen een aantal gemeenten en instellingen. Het is alleen bij veel ambtenaren nog niet doorgedrongen wat dit (vooral ook voor jezelf in ontwikkeling, ervaring) kan opleveren.

Jammer alleen dat CAR UWO er weer achteraan hobbelt, het feit dat je iemand die twee functies bekleedt zou moeten betalen naar de hoogste functie. Als medewerker het zelf ook graag wil, dan moet je dit vooral stimuleren en niet weer proberen dicht te timmeren met achterhaalde regeltjes.
Ipe van der Deen / rijksambtenaar
Het is niet alleen interessant als betaalde bijbaan, maar minstens zo interessant (en goed voor je kennis van wat er leeft in de wereld) als je dat in een onbetaalde bijbaan doet. In de ongeveer 25 jaar dat ik ambtenaar ben ik onbetaald actief geweest in de Landelijke India Werkgroep, voorzitter wijkplatform in mijn wijk waar ik nu tijd steek in het 'ombouwen van een buurtcentrum van de welzijnsorganisatie naar een buurtcentrum van de wijk en verder heb ik tijd en energie gestoken in Milieudefensie. Allemaal zeer leerzaam om een breder beeld te krijgen van wat er in Nederland en ver daarbuiten gebeurt.

Wat mij betreft gaat het dus niet alleen om betaald elders te werken (deelambtenaar zijn, maar vooral om jezelf breder te ontwikkelen dan je eigen baan bij de overheid.

Misschien zou het, om maar eens een knuppel in het hoenderhok te gooien, iets zijn om van ambtenaren te verwachten als het nieuwe normaal. Je hebt gewoon nevenactiviteiten zodat je verder denkt dan je baan.
Advertentie