Leidinggevende, neem je rol in sociale veiligheid serieus
Een goede leidinggevende erkent niet alleen de vaardigheden en kwaliteiten van diens team, maar stimuleert ook hun ontwikkeling.
‘Mensen in hun kracht zetten en ruimte geven om zichzelf te ontplooien en te ontwikkelen.’ Dat was het antwoord dat ik gaf op de vraag wat ik zou meenemen uit mijn eigen ervaringen als ik ooit een leidinggevende positie zou hebben. Recentelijk nam ik deel aan een panelgesprek tijdens het Nationale Ambtenaren Congres waar we sociale veiligheid op de werkvloer en ambtelijk vakmanschap bespraken. Een actueel maatschappelijk thema waarin leidinggevenden een cruciale rol spelen.
Uit diverse onderzoeken blijkt dat leidinggevenden vaak medeverantwoordelijk zijn voor de sociale onveiligheid op de werkvloer. Dit raakt me. Voor mij zijn er twee dingen ontzettend belangrijk in mijn werk: 1. maatschappelijke impact kunnen maken en 2. een goede klik met een leidinggevende. Het tweede is voor mij doorslaggevend in de keuze voor een baan. Het idee dat mensen worden belemmerd in hun ontwikkeling door slecht leiderschap is pijnlijk. Het is tijd dat leidinggevenden deze verantwoordelijkheid serieus nemen, hierin professionaliseren en actief bijdragen aan een veilige en ondersteunende werkomgeving voor hun collega’s.
Als jonge ambtenaar heb ik zelf, in positieve zin, ervaren hoe belangrijk het is om een leidinggevende te hebben die gelooft in je capaciteiten en je de ruimte geeft om te blijven groeien. Een goede leidinggevende erkent niet alleen de vaardigheden en kwaliteiten van diens team, maar stimuleert ook hun ontwikkeling door middel van coaching en het creëren van een open en inclusieve werkcultuur. Door mensen in hun kracht te zetten, worden ze gemotiveerd en voelen ze zich gewaardeerd. Dit draagt uiteindelijk bij aan een positieve en veilige werkomgeving.
Laten we samen werken aan een toekomst waarin sociale veiligheid op de werkvloer de norm is, niet de uitzondering
Leidinggevenden dienen zich bewust te worden van hun rol bij het creëren van een veilige en ondersteunende werkomgeving. Ze moeten niet alleen zorgen voor duidelijke richtlijnen en protocollen, maar ook empathisch en inclusief leiderschap tonen. Dat betekent ook je kwetsbaar opstellen, Luisteren naar de behoeften en zorgen van medewerkers, hen aanmoedigen om zichzelf uit te spreken en actie ondernemen wanneer er sprake is van onveiligheid of onrechtvaardigheid. Dit zijn cruciale stappen en zelfs wettelijk vastgelegde taken.
Dus, aan alle leidinggevenden daarboven wil ik een oproep doen:
- Wees de verandering die we nodig hebben.
- Investeer in de ontwikkeling van jouw medewerkers.
- Bouw een cultuur van wederzijds vertrouwen en respect op.
- Zet je actief in voor het creëren van een werkomgeving waarin iedereen zich veilig en gewaardeerd voelt.
Jouw rol is van onschatbare waarde, niet alleen voor de prestaties van je team, maar ook voor het welzijn van elk individu waar jij leiding aan geeft. Laten we samen werken aan een toekomst waarin sociale veiligheid op de werkvloer de norm is, niet de uitzondering.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.