Een keer verslapen levert berisping op
In de clinch is een rubriek waarin jurist/columnist Michel Knapen actuele zaken in het ambtenarenrecht belicht.
Na een buitenlandse reis komt een Veenendaalse ambtenaar middag in de nacht thuis. Die ochtend moet hij gaan werken, maar hij verslaapt zich. Waarom wordt hij voor zo’n kleine misstap toch schriftelijk berispt?
In de clinch is een rubriek waarin jurist/columnist Michel Knapen actuele zaken in het ambtenarenrecht belicht.
‘Kan ik per direct verlof opnemen? Mijn vrouw ligt in het ziekenhuis met zwangerschapscomplicaties.’ De leiding gevende van Khalid Benani* begrijpt de ernst van de zaak en verleent het verlof – ook al ligt mevrouw in een Marokkaans ziekenhuis. Benani zal een kleine twee weken wegblijven. Op 10 juni 2015 stuurt hij zijn leidinggevende een sms-bericht: op maandag 15 juni gaat hij om 7.30 uur weer aan de slag bij de gemeente Veenendaal. Conform het dienstrooster.
Maar hij redt het niet. Benani vliegt in de nacht van 14 op 15 juni terug uit Marokko. Zijn terugvlucht heeft vertraging, waardoor hij later landt. Vervolgens heeft hij problemen met het vervoer naar huis. Benani is om 3.30 uur thuis. Die ochtend verslaapt hij zich.
Om 7.38 uur stuurt zijn leidinggevende een sms-bericht met de herinnering dat hij al op het werk had moeten zijn. Even na elven stuurt Benani een sms terug: ‘Ik ben nacht terug gekomen ik begin morgen.’ Wel gaat hij die dag naar het werk en bespreekt met zijn leidinggevende de kwestie; gewerkt heeft hij die maandag niet. Plichtsverzuim, constateert het college en legt Benani een disciplinaire straf op: een schriftelijke berisping. Ook al was het een zware tijd voor Benani en ook al kwam hij diep in de nacht thuis, hij had zijn verantwoordelijkheid moeten nemen. Bovendien: een jaar eerder was hij tot twee keer toe niet verschenen op een afspraak met de bedrijfsarts, waarvoor hij toen een waarschuwing had gekregen.
Maar een berisping omdat hij zich heeft verslapen? Ook de rechtbank Midden- Nederland, waar Benani zich beklaagt, vindt die sanctie onevenredig zwaar. Plichtsverzuim, want niet op het werk verschenen: dat staat vast. Maar hij versliep zich eenmalig én, direct nadat hij wakker werd, nam hij contact op met zijn leidinggevende en ging dezelfde dag nog naar zijn werk voor dat gesprek, én met goedvinden van het college kon hij een verlofdag opnemen. Die rechtbank veegt de sanctie van tafel. Het college stapt naar de Centrale Raad van Beroep, die op 5 juli 2018 uitspraak deed. Die vindt het opleggen van de lichtste disciplinaire straf wel gerechtvaardigd, als correctief middel. Benani moest duidelijk worden gemaakt dat hij zich beter bewust zou moeten zijn van zijn verantwoordelijkheden ten opzichte van zijn werkgever.
De Raad erkent dat de terugreis een vervelende samenloop van omstandigheden was, maar Benani was wel thuis vóór aanvang van zijn dienst. Wie dan niet op het werk verschijnt, maakt zich schuldig aan strafwaardig plichtsverzuim. Een sanctie is op zijn plaats, niet door die ene keer dat hij zich versliep maar wel na een eerdere waarschuwing binnen een relatief kort tijdsbestek over een vergelijkbare zaak: niet op afspraak verschijnen.
Daarbij komt dat Benani zich bij het wakker worden niet direct naar het werk had gehaast maar een sms’je genoeg vond, waarin hij zich over zijn niet-verschijnen ook nog eens onverschillig betoonde. Dat hij later die de dag op het werk is verschenen om uitleg te geven aan zijn leidinggevende, en toen alsnog verlof heeft gekregen, doet daar niet aan af. Kortom: het verslapen was terecht bestraft met een schriftelijke berisping.
* De naam is gefingeerd.
ECLI:NL:CRVB:2018:2418
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.