‘Goudomrand’ pluspakket gemeenteambtenaren te duur
De gemeenteambtenaren moeten afscheid nemen van riante regelingen in hun pluspakket bovenop hun cao. Als het aan wethouder Ton Schroor ligt wordt op die aanvullende arbeidsvoorwaarden flink bezuinigd.
De Groninger wethouder Ton Schroor (D66) en de vakbonden slijpen binnenkort opnieuw de messen over de aanvullende arbeidsvoorwaarden voor de gemeenteambtenaren in Groningen. Een impasse dreigt. ‘We willen een moderniseringsslag maken, daar past onbeperkte ontslagbescherming en een automatische uitloopschaal niet bij,’ zegt Schroor. De Abvakabo/FNV wil echter over alles praten, behalve over de werkgelegenheid en het bezoldigingssysteem.
Ontslagbescherming
Jan Grobben van de Abvakabo/FNV zegt dat er heus wel wat te bespreken valt. ‘Over het inleveren van extraatjes, zoals lokale vrije dagen, valt te praten. Maar niet over de inschaling en de werkgelegenheid. Wanneer ambtenaren niet meer door kunnen stromen naar een uitloopschaal, verliezen ze het perspectief.’ Ook over ontslagbescherming is de vakbondsman duidelijk: ‘Die willen we houden. Bovendien heeft de gemeente geen goedwerkend mobiliteitsbureau, dus herplaatsing van ambtenaren wordt dan ook moeilijk.
Tekort op bergoting
Het venijn zit hem in het convenant dat door het vorige, inmiddels afgetreden, college met de gemeenteambtenaren is gesloten. Er is toen onder meer afgesproken dat er tot 2017 een werkgelegenheidsgarantie zou zijn. Er werd toen wel een voorbehoud gemaakt voor het geval de gemeente in zwaar weer terecht zou komen. Die situatie is nu realiteit. Voor 2014 is er 50 miljoen tekort op de begroting, in 2015 maar liefst 28 miljoen.
Ambtenaren Groningen riant
Voor dat laatste heeft wethouder Ton Schroor van Financiën een kant-en-klare oplossing. ‘Dat goedwerkende mobiliteitsbureau is er inmiddels, alle faciliteiten zijn er om te helpen.’ Schroor benadrukt vervolgens de uitzonderlijke positie van de gemeenteambtenaren in Groningen. ‘ Bovenop hun cao is er hier in Groningen een riant pluspakket, goudomrand mag ik wel zeggen. In vergelijking met collega’s in het land komen ze er heel goed vanaf.’
Rode colleges
De wethouder verklaart deze positie door een lange geschiedenis van ‘rode colleges’, waarbij vakbonden vaak en gemakkelijk hun zin krijgen. Maar die tijden zijn volgens hem voorbij. ‘We houden ons gewoon aan het VNG-model, dus we begeleiden boventallige ambtenaren twee jaar naar ander werk. Ben je daarna nog niet plaatsbaar, dan moet het in mijn ogen mogelijk zijn om afscheid van elkaar te nemen.’
Reacties: 10
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Mobiliteitsbureaus werken bijna nergens op dit moment goed. Er is immers onvoldoende werk, met name in stedelijke ontwikkeling, daarmee verbandhoudend vergunningenwerk en grondbedrijven.
De grote vraag is dan ook waarom het nog geaccepteerd wordt dat deze wethouder er nog steeds zit, na dit geventileerd te hebben ???????
Dat is met name nog de grootste vraag .
Flipper
Als je dit leest, hoe kun je je dan nog hard maken voor werkgelegenheid en uitloopschalen van ambtenaren?
U bedioelt geen ambtenaren, maar politici. Zij bepalen en besluiten namelijk, veelal conform de wil van de burgers. En in die zin zijn politici consequent en representatief, zowel voor intern personeel als extern verwachten ze voor een stuiver op de eerste rang te zitten, zonder verlies van kwaliteit.
Politici kun je niet verwijten dat ze een gebrek aan kortzichtigheid, naiviteit en domheid hebben...