Advertentie
carrière / Nieuws

Coronablog Breda: Voorbij de coronacrisis

Toen de Chinese premier Zhou Enlai in 1972 werd gevraagd naar de impact van de Franse revolutie, antwoorde hij: ‘Het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen’.

03 april 2020
Cees-Vermeer-def.jpg

Toen de Chinese premier Zhou Enlai in 1972 werd gevraagd naar de impact van de Franse revolutie, antwoorde hij: ‘Het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen’.

Met de coronacrisis zitten we nog volop in het hier en nu. Het is een gezondheidscrisis waar het kabinet maatregelen treft om verspreiding van het virus tegen te gaan. En waar de professionals in de zorg alle zeilen bij moeten zetten om patiënten te helpen. Op lokaal niveau moeten we vooral zorgen dat de maatregelen worden uitgevoerd en houden we daar toezicht op.
 

De beperkingen om de verspreiding van het virus tegen te gaan raken vele maatschappelijke sectoren. Om die gevolgen op te vangen, nemen overheden allerlei noodmaatregelen. Op die manier bieden we ondersteuning aan bedrijven, instellingen en mensen die in directe financiële problemen zijn gekomen en spelen we in op de effecten van het thuis blijven van kinderen in kwetsbare positie als gevolg van het sluiten van de scholen. Als gemeenten spelen we hierin een belangrijke rol. Wij zijn namelijk de partij die deze maatregelen nemen, al dan niet afstemming met betrokken sectoren. Die maatregelen spelen hier en nu, maar zullen ook nog spelen als de echte gezondheidscrisis alweer achter ons ligt.

Corona zal een effect hebben op onze manier van denken en doen. Zullen we ooit nog elkaar handen schudden? Zullen we ooit nog met z’n allen staan te hossen op de Grote Markt in Breda? Zullen we voortaan altijd afstand willen houden? Hebben we enig idee wat de mentale impact van deze crisis is? Het is duidelijk dat deze crisis op verschillende manieren onze samenleving zal raken. Hoe hard zal de recessie toeslaan? Zal de maakindustrie een heropleving maken? Zal logistiek geraakt worden doordat ketens in de economie anders zullen worden ingericht? Wat betekent het voor onze detailhandel? En voor de binnenstedelijke ontwikkeling als de horeca onderuit valt?

Naast economische vragen, zal de crisis ook voor vragen zorgen voor het maatschappelijk middenveld. Want ook instellingen in bijvoorbeeld sport en cultuur zullen de gevolgen van de crisis ervaren. Zullen ze overleven? En op welke manier dan? Ook voor de organisatie van de zorg zal corona effect hebben. Wat zegt de crisis over de gewenste functies, omvang en spreiding van ziekenhuizen? En over de wijze waarop we verpleegzorg en thuiszorg hebben georganiseerd? Zo zijn er op vrijwel elk gebied vragen te stellen. Denk ook aan gevolgen voor de gemeentelijke organisatie. Houden we de nieuwe werkwijzen vast? En wat te denken van de stedelijke ontwikkeling. Zal die veel hinder gaan ondervinden van de crisis? En welke inhoudelijke dragers zijn er dadelijk nog over behalve wonen?

We hebben als gemeente denkkracht nodig om op deze terreinen verkenningen te plegen. Hiervoor hebben we onze kennisinstellingen hard nodig! 

Niet duidelijk is of Zhou Enlai het in 1972 over de revolutie van 1789 had of over de revolte van 1968. Maar te hopen valt wel dat we niet vier, laat staan 200 jaar, hoeven te wachten op antwoorden.

Dit blog is geschreven samen met Paul Depla, burgemeester van Breda.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie