Advertentie
carrière / Nieuws

Werk, privé en stress

24 procent van de ambtenaren met een zorgtaak heeft om last van stress terwijl het gemiddelde van alle werkenden op 16 procent blijft steken. Hoewel hoger opgeleiden meer mogelijkheden tot flexibiliteit hebben, is voor hen de zorg blijkbaar toch lastiger inpasbaar.

09 september 2016

Van alle Nederlanders die hun werk met een zorgtaak combineren, hebben hoger opgeleide ambtenaren het meeste last van stress. Met name als het gaat om de zorg voor kinderen steken ze boven het gemiddelde uit bij het voelen van de zogenoemde ‘combinatiedruk.’

Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). 24 procent van de ambtenaren met een zorgtaak heeft om die reden last van stress terwijl het gemiddelde van alle werkenden op 16 procent blijft steken. Hoewel hoger opgeleiden meer mogelijkheden tot flexibiliteit hebben, is voor hen de zorg blijkbaar toch lastiger inpasbaar.

Mogelijk kunnen ze hun werk minder makkelijk overdragen aan een collega, of wonen zij verder van hun werk of ouders vandaan. Veel mensen noemen het afmaken van (over)werk als belangrijkste reden noemen om thuis te werken. De flexibiliteit wordt daarmee dus vooral ingezet om ondanks de zorgtaken te blijven voldoen aan de eisen die het werk stelt.

De winst is dus waarschijnlijk niet de vermindering van combinatiedruk maar het maximaal kunnen (willen/moeten) blijven werken ondanks de zorgtaken. Werknemers die de zwaarte van de baan (37 procent) of de afwijkende werktijden (40 procent) als erg belastend benoemen, ervaren relatief vaak combinatiedruk.

‘Dit zijn ook indicatoren van een burn-out. Burn-outrisico en combinatiedruk staan dus niet los van elkaar. Eerder onderzoek op basis van de arbeidsmarktpanels liet zien dat mensen met burn-outverschijnselen zich minder verbonden voelen met hun huidige werk, want ze zijn vaker op zoek naar een andere baan en willen minder uren werken', aldus het SCP in een toelichting.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

doeterniettoe / -
Lees: ambtenaren zijn zeer loyaal aan hun werk, zelfs ten koste van de gezondheid van henzelf en hun dierbaren.

Gelukkig staat daar wel waardering of beloning tegenover...
Reynders / ambtenaar
Iets anders dat ik ervaar - en ook van collega's van andere gemeente hoor - is de toegenomen werkdruk.

Veel ambtenaren zijn een paar jaar geleden met 60+ regelingen nog uit het arbeidsproces gestapt. Die functies zijn daarna niet meer ingevuld. Door herschikking van taken moeten de blijvers nu meer werk doen. Die mogen dan ook nog eens langer doorwerken waarbij bovendien ook nog eens aan regelingen zoals seniorendagen geknabbeld wordt.

Renee / fin.med
de seniorendagen zijn er bij ons al lang af. onze gemeente is ontstaan uit een fusie van meerdere kernen en bij die fusie zijn die dagen gelijk geschrapt , vanwege "discriminatie", zonder compensatie. 60+ers zijn ze liever kwijt dan rijk, maar het mag niets kosten.
H. Wiersma / gepens.
1. Veel stress-situaties worden veroorzaakt door problemen in de thuissituatie of privéomstandigheden.

2. Het (kunnen) zorgen voor een goede balans tussen werk, werkdruk en privé heb je vooral zelf in de hand.

3. In een normale werksituatie behoeven werknemers derhalve geen enkele last van stress te hebben, ook hoger opgeleide ambtenaren niet.
Pieter / afdelingshoofd
Hebben we het hier over werkdruk of werkdrukbeleving?
Niels / Ambtenaar
@Pieter. Dat is hetzelfde!
Hannes Haganum / kritisch lezer
Beste lieve tobbers,



Waarom blijven jullie zo graag in de slachtofferrol hangen ? Voelt het fijn ? nee toch ?

Ik spreek uit ervaring, maar je komt alleen goed en sterker uit een burnout, als je zelf je gedachtenpatroon en je levens- en werkhouding durft te veranderen. Thuis gaan zitten is zeker de oplossing niet. Heel belangrijk is het om hoofd- en bijzaken te leren onderscheiden en ik geef toe dat gemeentes daar slecht in zijn. Politici zijn helemaal van God los en kakelen en roepen elke dag iets anders... En alles is belangrijk, terwijl ze na drie dagen zelf niet meer weten wat voor vragen ze gesteld hebben...

Een heel effectief middel om mensen snel van een burnout te laten herstellen, is vier tot zes weken rust en ontspanning en ze dan een persoonlijke trainer geven ! Niet iedereen is ervoor geschikt, maar de resultaten zijn opmerkelijk.
Heike / ambtenaar
Ook ik heb door de jaren heen collega's zien vertrekken en er geen adequate vervanging voor terug zien komen, of pas, als het water tot óver de lippen stond bij de achterblijvers. En het management verwacht van iedereen, ongeacht loonschaal, dat je 24/7 aan het werk kunt zijn, alsof je geen leven (lees: bezigheden, verantwoordelijkheden) buiten het werk om hebt verder. En helaas denkt de jongere generatie, dat dat ook zo hoort, of men vreest voor het niet verlengen van al die tijdelijke contracten, en gaat mee met die gekte. Tijdens een bezwaarprocedure tegen mijn inschaling, is mij wel duidelijk geworden, hoe de werkgever over het personeel denkt; opbranden en daarna vervangen door een goedkopere kracht; kwaliteit staat niet (meer) voorop.
Pieter / afdelingshoofd
@ Niels, nu ik kom in gemeentelijke organisaties waarbij het management daar heel anders over denkt, daar wordt gesteld dat beleving tussen de oren zit en dat is naar mijn idee toch een andere benadering/typering van "echte" werkdruk
Advertentie