Werk, privé en stress
24 procent van de ambtenaren met een zorgtaak heeft om last van stress terwijl het gemiddelde van alle werkenden op 16 procent blijft steken. Hoewel hoger opgeleiden meer mogelijkheden tot flexibiliteit hebben, is voor hen de zorg blijkbaar toch lastiger inpasbaar.
Van alle Nederlanders die hun werk met een zorgtaak combineren, hebben hoger opgeleide ambtenaren het meeste last van stress. Met name als het gaat om de zorg voor kinderen steken ze boven het gemiddelde uit bij het voelen van de zogenoemde ‘combinatiedruk.’
Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). 24 procent van de ambtenaren met een zorgtaak heeft om die reden last van stress terwijl het gemiddelde van alle werkenden op 16 procent blijft steken. Hoewel hoger opgeleiden meer mogelijkheden tot flexibiliteit hebben, is voor hen de zorg blijkbaar toch lastiger inpasbaar.
Mogelijk kunnen ze hun werk minder makkelijk overdragen aan een collega, of wonen zij verder van hun werk of ouders vandaan. Veel mensen noemen het afmaken van (over)werk als belangrijkste reden noemen om thuis te werken. De flexibiliteit wordt daarmee dus vooral ingezet om ondanks de zorgtaken te blijven voldoen aan de eisen die het werk stelt.
De winst is dus waarschijnlijk niet de vermindering van combinatiedruk maar het maximaal kunnen (willen/moeten) blijven werken ondanks de zorgtaken. Werknemers die de zwaarte van de baan (37 procent) of de afwijkende werktijden (40 procent) als erg belastend benoemen, ervaren relatief vaak combinatiedruk.
‘Dit zijn ook indicatoren van een burn-out. Burn-outrisico en combinatiedruk staan dus niet los van elkaar. Eerder onderzoek op basis van de arbeidsmarktpanels liet zien dat mensen met burn-outverschijnselen zich minder verbonden voelen met hun huidige werk, want ze zijn vaker op zoek naar een andere baan en willen minder uren werken', aldus het SCP in een toelichting.
Gelukkig staat daar wel waardering of beloning tegenover...