Advertentie
carrière / Nieuws

Emmer bij rijksambtenaren loopt langzaam vol

Al vier jaar geen nieuwe cao voor de rijksambtenaren, die periode begint zijn tol te eisen. Deze cao-loze periode vormt een record, nog niet eerder was een sector zolang zonder nieuwe cao.

14 januari 2015

Er begint steeds meer irritatie bij rijksambtenaren te bestaan over het uitblijven van een nieuwe cao. Al sinds 2010 is die cao verlopen. Zowel belastingambtenaren als gevangenispersoneel voeren deze week daarom actie. Bijzonder hoogleraar Jaap Uijlenbroek maakt zich zorgen over de recordperiode van vier jaar zonder cao Rijk. ‘De emmer loopt bij de rijksambtenaren langzaam vol.’

Achteruitgang

Rijksambtenaren, zoals gevangenbewaarders, wegwerkers en belastingcontroleurs wachten tevergeefs op een nieuwe cao. De werkgever en bonden worden het er maar niet over eens. Marco Ouwehand van FNV Overheid: ‘We naderen al de 1500 dagen zonder cao. Elke dag zonder, is een dag van verdere financiële achteruitgang voor de rijksambtenaren.’ De werkgever gaat uit van de nullijn, de inzet van  FNV Overheid is 3 procent loonsverhoging voor 2015, exclusief een inhaalslag voor de afgelopen vier jaar.

Begrip is weg
Jaap Uijlenbroek bekleedt de Albeda-leerstoel, die gaat over arbeidsvoorwaardenvorming in de publieke secto. Hij ziet de onvrede toenemen: ‘De eerste twee jaren was er misschien nog wel wat begrip, snapten de rijksambtenaren dat er pas op de plaats gemaakt moest worden. Maar je ziet nu dat de emmer vol is en dat de bonden positie gaan nemen.’
 
Arbeidsethos blijft 

De beknibbeling heeft gevolgen voor het zelfbeeld van de ambtenaar, de ambtelijke trots is gekrenkt. Toch denkt Uijlenbroek dat er heel wat meer voor nodig is om het arbeidsethos van de Nederlandse ambtenaar te veranderen. ‘De ambtelijke betrokkenheid is in Nederland echt heel erg groot. Dat is niet alleen mijn persoonlijke ervaring maar dat zie je ook aan de kwaliteit van het ambtelijk apparaat.’

Relatief veilig
Ondanks het uitblijven van nieuwe afspraken en de reorganisaties bij de overheid zit de ambtenaar overigens toch nog relatief veilig bij zijn werkgever, beweert Uijlenbroek. ‘De werkzekerheid is nog altijd een belangrijke factor om bij de overheid te willen blijven werken. Natuurlijk wordt er gereorganiseerd, maar dat wordt wel netjes geregeld.’

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico / zzp
Boeiende bewerking, maar is het ook waar? Is de ambtelijke trots gekrenkt? Mijn ervaring is dat ik niet beter weet dat er geen cao is. En volgens mij hebben de bonden bewust geen akkoord willen sluiten in slechte tijden. Slim, want straks moet het rijk met een aantrekkende markt onderhandelen. Bij de gemeenten zijn ze zo stom geweest om wel een akkoord te sluiten. Die zitten nu jaren opgezadeld met de slechte cao binnen de overheid (en wellicht daarbuiten).



Mijn advies aan de bonden: stel het nog even uit. De arbeidsmarkt trekt aan en dan is er weer wat te onderhandelen. Het rijk heeft weer geld (belastingen) en de werkgever merkt dat je gewoon marktconform moet betalen.
Jan
Hoe kan de overheid de marktconform lonen blijven volgen als de bron van inkomsten voor de overheid fixed is?



Alles wordt duurder omdat inflatie blijkbaar noodzakelijker is en dat het marktdenken meer meer is
Gemeenteambtenaar / Gemeenteambtenaar
Ronduit schandalig dat het zo lang duurt.

Er is één oplossing: niet meer praten maar een keiharde staking!

Jammer dat te veel ambtenaren genoegen nemen met hun situatie. Zo krijg je waar je recht op hebt.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het roer moet om bij de Overheid! Ambtenaren behoren een marktconform salaris te ontvangen. Er behoort niet te worden bespaard op salariskosten en pensioenen maar op de kosten/uitgaven van het publieke takenpakket, indien nodig ten koste van het aantal arbeidsplaatsen. Commerciële bedrijfsvoering heet dat. Het huidige beleid is funest voor de kwaliteit van de organisatie.
Begrip voor Rijksambtenaar
Schandalig, Rijksambtenaren werken ontzettend hard. Je hoort ze niet klagen. Maar het is onbegrijpelijk dat ze al jaren geen beloning voor hun werk krijgen.



In veel landen wordt deze beroep zeer gewaardeerd. In Nederland onder invloed van de moderne populistische politiek moeten rijksambtenaren zich bijna schamen van hun ontzettend belangrijk maatschappelijk werk die ze verrichten.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
vergeet hierbij niet de 0,8% uit het pensioenakkoord
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
Relatief veilig? Ik zou als senior vakbondsconsulent niet graag al mijn cliënten de kost moeten geven die ondanks hun uitstekende dossiers als gevolg van reorganisaties annex sociale statuten zonder ontslagbescherming na 2 jaar nolens volens hun baan verliezen. Grote onzin dus, die vermeende veiligheid! En wat het uitblijven de indexering van de lonen betreft, na hun pensionering kunnen ambtenaren helemaal fluiten naar handhaving van hun koopkracht, ondanks dat pensioen uitgesteld loon is.
Scheefwoner
Waar komt toch het rare idee vandaan dat ambtenaren een marktconform salaris zouden moeten ontvangen en sterker dat ze nu achtelopen op het bedrijfsleven? Ik gun ze een goede CAO maar gaat men dan ook eindelijk eens marktconform presteren tegen dezelfde (lagere) arbeidsvoorwaarden en levert men dan ook even de aantoonbare grotere zekerheden in? Ik vraag mij dan ook serieus af onder welke steen Uijlenbroek de afgelopen jaren heeft gelegen maar zijn data heeft hij duidelijk niet op orde. De ambtelijke betrokkenheid en output per FTE zijn juist laag dus dat de overheid al jaren een dikke onvoldoende scoort qua klanttevredenheid is in dat licht dan ook weinig verrassend. Wil het ambtenarenlegioen weer aan respect winnen zal men eerst eens in eigen vlees moeten snijden, betere prestaties moeten gaan leveneren en de eigen meerwaarde aantonen dan is dat gewenste hogere salaris verdient en zal niemand ze dat misgunnen. Nu lees ik dit soort berichten toch met enige schaamte en kan ik de term "graaien" met moeite uit mijn gedachten krijgen.
Jos
Ik neem aan dat de (uiteraard zwaar achtergestelde) zelfstandig ondernemer de Bruijn zijn data wel op orde heeft en zijn beweringen over ambtelijke betrokkenheid en output wel kam staven met cijfers. Of hebben we hier weer te maken met zo'n sneue onderbuikreactie die niet gebaseerd is op objectieve waarnemingen maar op persoonlijke frustratie. In dat geval is het sneu om dit hier te brengen als op harde cijfers gebaseerd feit. Dus H. De Bruijn graag onderbouwing en bronvermelding van uw statement!
gerrie
De gemiddelde Nederlandse bestuurder heeft een hekel aan zijn ambtenaren. Dat is hier de tendens
Paul Schaap / Douane
Ach meneer de Bruin,



Praat me niet over het bedrijfsleven! Die met hun lobby tot ver achter de ellenbogen in het Haagse achterwerk duiken om maar niets te hoeven bijdragen aan de staatskas en totaal de regels aan hun laars willen lappen.

Ambtenaren worden juist door die politiek belemmerd in de uitvoering van hun werk, dank zij uw lobby. Wij zijn er voor de controle en handhaving van de WET die door de democratie is opgesteld. daar willen wij ons mee bezighouden en niet met uw achterhaalde spelletjes.
Rommel
Leefde Jaap van der Scheur nog maar. Die zou wel voor actie hebben gezorgd. De huidige FNV-baas Heerts zit vuistdiep in de aars van de regering.
Advertentie