Lonen ambtenaren meest gestegen
De cao-lonen van ambtenaren zijn dit kwartaal het hardst gestegen van alle beroepsgroepen. Dat komt omdat er een inhaalslag wordt gemaakt. De afgelopen jaren hadden de ambtenaren te kampen met een nullijn.
De lonen van ambtenaren zijn de afgelopen maanden het meeste gestegen van alle beroepsgroepen. Bij particuliere bedrijven stegen de cao-lonen het derde kwartaal met 1,1 procent, bij de overheid was dit maar liefst 3,5 procent aldus nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voorde Statistiek (CBS). Het grote verschil tussen overheid en bedrijfsleven is overigens goed te verklaren.
Inhaalslag
De cao-lonen voor ambtenaren maken momenteel een inhaalslag aangezien er de afgelopen jaren een nullijn werd gehanteerd. Medewerkers in het onderwijs hadden te maken met de grootste cao-loonstijging, gemiddeld 4,5 procent. Eerder dit jaar werd er een akkoord gesloten voor gemeente- en provincieambtenaren. Gemeenteambtenaren gingen er 3 procent op vooruit, inclusief de afspraken in het pensioenakkoord van 2014 en het loonruimteakkoord van 2015. In 2017 zal daar nog een loonstijging van 0,4 procent bij komen.
Naar elkaar toe
Voor provincieambtenaren werd een loonsverhoging van 2,2 procent en een eenmalige uitkering van 300 euro afgesproken. Rijksambtenaren kregen er vorig jaar en dit jaar 5,05 procent bij. Ook kregen ze eind 2015 een eenmalige uitkering van 500 euro. Over de hele periode 2010 tot 2016 (derde kwartaal) groeien de percentages waarmee de lonen in de verschillende sectoren zijn gestegen naar elkaar toe. Voor de particuliere sector was die stijging met 8,6 procent het hoogst. In de gesubsidieerde sector was de cao-loonontwikkeling 8,1 procent en bij de overheid 7,9 procent.
Nieuwe onderhandelingen
De onderhandelingen over nieuwe cao’s gaan binnenkort beginnen. Op dit moment zijn er al wel gesprekken tussen werkgevers en werknemersvertegenwoordigers over het gelijktrekken van de verlofregelingen.
Pensioen is uitgesteld loon. Door dat te vergeten wordt het een erg eenzijdig artikel(...)
We moeten langer doorwerken voordat we met pensioen mogen.
Tegelijk bouwen we al eventjes minder pensioen op over de gewerkte jaren, terwijl de pensioenpremie opnieuw stijgt. Die zogenaamde koopkrachtstijging slaat per saldo om in een flink nadeel. (…)
Ik verwacht dat Binnenlands bestuur het ontstane beeldvorming in deel twee of in een rectificatie rechtzet.
Overigens ben ik er van overtuigd dat Den Haag die al sinds 2008 profiteert van de extreem lage rente op staatsobligaties de pensioenfondsen moet compenseren voor de lage rente/dekkingsgraad. Pensioenfondsen worden al jarenlang benadeeld door ECB overheids(rente)beleid, terwijl de rijksoverheid profiteert.