Cao-lonen overheid hardst gestegen
De cao-lonen zijn in 2019 gemiddeld gestegen met 2,5 procent. De sector Overheid steeg het hardst, met 2,6 procent.
De cao-lonen zijn in 2019 gemiddeld gestegen met 2,5 procent. De sector Overheid steeg het hardst, met 2,6 procent.
Hoogst in decennium
De stijging van de cao-lonen is in 2019 het hoogst geweest van de afgelopen tien jaar, meldt het CBS. Met name de afgelopen twee jaar zijn de cao-lonen sneller toegenomen. Sinds de tweede helft van 2017 loopt de cao-loonstijging vrijwel elk kwartaal op. In het vierde kwartaal van 2019 was de cao-loonstijging 2,7 procent. In de eerste helft van 2017 stegen de cao-lonen met 1,3 procent.
Niet veel beter
Koploper is de sector overheid. Bij particuliere bedrijven was de stijging van de cao-lonen gemiddeld 2,4 procent. Bij de overheid was dat 2,6 procent. Toch wordt de werknemer niet veel beter van het toegenomen loon. De consumentenprijzen zijn namelijk in 2019 voor het eerst in vijf jaar harder gestegen, met 2,6 procent.
De salarisverhoging heeft te maken met bruto salaris. Koopkracht hangt samen met het netto salaris. Ambtenaren behoren over het algemeen tot de middeninkomens. Daardoor vallen nogal wat ambtenaren voor slechts een klein deel van hun salaris in de hoogste belastingschijf. De grens van die schijf, € 68.508, is niet meer geindexeerd. Dus over de compensatie die je krijgt om de inflatie te compenseren betaal je meer belasting. Dat de belasting op die schijf omlaag is gegaan is leuk voor topinkomens maar als maar een klein deel van je inkomen in die schijf zit heb je daar niet veel aan. Voorheen kon dit soort belastingwijzigingen bufferen met hypotheekrenteaftrek maar ook die wordt afgebouwd. En dan zijn er nog wat kleine effecten. De koopkracht van veel ambtenaren daalt daarom juist!