‘Liever premieverhoging dan pensioenverslechtering’
De vakbonden zoals FNV Overheid staan achter het besluit van het ABP om de pensioenpremie te verhogen. Het alternatief zou zijn om van het pensioen te snoepen en dat willen de bonden niet.
Vakbond FNV vindt de verhoging van de pensioenpremie voor ambtenaren niet meer dan logisch. ‘Het is een noodzakelijk correctie na een enorme daling van wel 30 procent in het verleden’, legt Jan- Willem Dieten van de vakbond uit. ‘Overigens is de premie nog steeds onder het niveau van 2013. Voor een fatsoenlijk pensioen is nu eenmaal een fatsoenlijke premie nodig’. Wel zorgde de vakbond ervoor dat de verhoging stapsgewijs door het ABP wordt ingevoerd.
Financieel slecht
Het ambtenarenpensioenfonds ABP gaat vanaf volgend jaar de pensioenpremie verhogen. Volgens het grootste pensioenfonds van Nederland is een structureel hoger premieniveau nodig, omdat ABP er financieel niet goed voor staat. De premie is nu nog 18,8 procent en dat wordt volgend jaar 21,1 procent van het loon waarover pensioen wordt gespaard.
Noodzaak
De FNV, maar ook de andere bonden, vinden een degelijke financiering van de pensioenen belangrijk, en erkennen de noodzaak dus van premieverhoging. ‘Er is zorgvuldig overlegd over deze premieverhoging tussen het ABP-bestuur en de werkgevers en vakbonden in de pensioenkamer.’ Dat is het orgaan waar overleg met verschillende partijen over de ABP-regeling wordt vastgesteld. ‘Op ons initiatief hebben wij met de andere bonden er wel op aangedrongen om de premiestijgingen niet te abrupt door te voeren. Aan deze oproep is gehoor gegeven’, aldus FNV Overheid.
Loonsverhoging
FNV is dus te spreken over de noodzakelijke stappen die het pensioenfonds heeft moeten maken. ‘Het ABP-bestuur heeft met dit premiebesluit de financiering van de pensioenen op orde gebracht.’ Minder te spreken is de bond over het kabinet. ‘Volgens hen gaat het weer beter met de economie dankzij hun eigen succesvolle beleid. Maar wij zeggen dat dit komt door een forse greep in onze salarissen en in ons pensioen’, aldus de bond. ‘Werkgevers hebben de afgelopen jaren gewoon te weinig betaald, dat moeten zij nu in orde maken. Daarom gaan we als FNV in alle sectoren aan de slag voor cao’s met fatsoenlijke loonsverhoging.’
11 euro per maand
De hogere premie bij het fonds met 2,8 miljoen deelnemers zal voor een groot deel uit de schatkist van het Rijk worden betaald. De pensioenpremie komt voor circa 70 procent voor rekening van de werkgever. Voor een werknemer met een maandinkomen van 3500 euro bruto betekent de verhoging dat hij in 2017 per maand ongeveer 11 euro netto meer kwijt is. Het ministerie van Financiën laat weten dat er in Den Haag al rekening werd gehouden met extra kosten door hogere premies. 'Er zal compensatie moeten worden gevonden', aldus een zegsvrouw.
Reacties: 10
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Laten we eens een vergelijking maken. Te beginnen met de gewerkte jaren. Zo, zo, soms wel 45 jaren gewerkt! Dat is best bijzonder voor een generatie die tussen de 59 en 62 is gestopt. Zijn ze allemaal weer met 15 begonnen. Zelf voor babyboomers is dat een uitzondering en geen regel. Daarnaast mag de huidige generatie tot 70 of 71 door als je pech hebt. Dat betekent dat je de 45 ruimschoots haalt en zelfs de 50 kunt aantikken.
Waarom konden de oudjes met pre-pensioen? Omdat de jongeren maandelijks een solidariteitsbijdrage betaalden. Daar zien ze NIETS van terug TENZIJ ze hun resterende werkzame leven bij het ABP aangesloten blijven. Doe je dat niet dan gaat het naar de algemene pot (=ouderen). Staat in het jaarlijkse pensioenoverzicht. Ja, dat komt wel goed met de normalisatie van de rechtspositie.
En dan dan de percentuele bijdrage. Ja, daar heb je lekker veel invloed op. Dus mooie vingerwijzing maar een onterechte. Zeker als de loonruimte en pensioen door werkgevers en vakbonden als algemeen speelgeld worden ingezet.
Hadden de oudjes eindloon of middelloon? Juist eindloon. Dus de ouderen hebben door de bank genomen wéér 30% voorsprong.
Kortom: je kunt zeggen dat dit geen strijd tussen oud en jong is maar de lasten en lusten worden toch echt niet evenredig verdeeld...
En niet alleen een cynische maar ook een denigrerende en een inhoudelijk onbenullige.
Eerst leren fatsoenlijk te reageren en dan je huiswerk inhoudelijk overdoen. Then we talk. Tenslotte wens ik je toe dat je zelf ook ooit bij de categorie oudjes mag behoren en dat de generatie na jij iets meer manieren heeft jegens ouderen.
En uiteraard eerst maar eens zorgen dat je zelf ook oudje wordt. Zoveel venijn is niet goed voor het hart.
Het staat u volledig vrij om premies te blijven storten bij het ABP of waar dan ook. Dat heet ABP-Keuzepensioen
Zonder in herhaling te willen vallen, voor jong en oud:
Bestek '81. Eenmalige korting op het ambtenaren salaris. Werd steeds weer verlengd en na enige jaren definitief als korting doorgevoerd.
Greep ABP pensioenfonds. Zowel Vakbonden en Politieke partijen voelen zich niet verantwoordelijk althans staat niet op hun agenda.
Afschaffen Eindloon!
Vut-premie. Iedereen, jong en oud betaalt nog steeds dez premie maar zal er geen gebruik van kunnen maken. Wedden dat die premie straks ook weer op een slinkse wijze als een definitive premie op uw salaris zal worden gekort!