Ook ambtenaren gaan profiteren van fikse looneisen
Omdat het economisch goed gaat met Nederland, moeten werknemers daar ook van profiteren. Veel meer dan nu het geval is vinden de vakbonden CNV en FNV.
Het is allereerst de marktsector die wat gaat merken van inhaliger vakbonden, maar ambtenaren zullen volgen. Zowel het CNV als de FNV geven aan niet langer voor 1,5 of 2 procent extra loon te gaan maar eerder aan 3 of 4 en in sommige gevallen zelfs 5 procent. ‘Er moet koopkrachtherstel gaan plaatsvinden, ook voor de ambtenaren’, zegt Patrick de Fey van vakbond CNV. ‘Zij hebben te lang de gevolgen van de crisis gevoeld’.
Koopkrachtherstel
Verschillende instituten, economische partijen en politici pleiten al enige tijd voor een flinke loongroei om de koopkracht te herstellen. De Nederlandsche Bank (DNB) en het Centraal Planbureau (CPB) schetsten openlijk hun verbazing over het feit dat werknemers een steeds kleiner deel van het nationaal inkomen naar zich toehalen, aldus het Financieele Dagblad, terwijl de economie op volle toeren draait en de arbeidsmarkt almaar krapper wordt.
10 procent over 3 jaar
Ook demissionair minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) brak een lans voor snellere loonstijging. In die krant voorspelt Piet Fortuin, voorzitter van CNV Vakmensen er dit cao-seizoen ook eisen op tafel komen van 10 procent loonsverhoging over drie jaar. 'Er wordt heel goed geld verdiend in Nederland en het is simpelweg niet meer uit te leggen dat werknemers in zo'n geringe mate meeprofiteren'.
Ambtenaren later aan de beurt
Gemeente-, provincie- en rijksambtenaren plukken de vruchten er ook van, zei het pas later. Vorige maand ging de nieuwe gemeente-cao nog in die tot 1 januari 2019 geldt. Daarin wordt het loon van de gemeenteambtenaar structureel met 1 procent verhoogd. Het Individueel Keuzebudget (IKB) stijgt per december met 0,5 procent. In januari volgt dan een loonsverhoging van 1,5 procent. Volgend jaar juli stijgt het IKB vervolgens nog eens met 0,25 procent. In totaal betekent dat een verhoging van 3,25 procent structureel over een jaar en acht maanden. De provincieambtenaren kregen in mei een cao: dit jaar stijgt het loon 2,0 procent, volgend jaar 1,3 procent. Daarnaast is er in september een eenmalige uitkering van 500 euro.
Loonstijging overheid blijft achter
Over de cao van het Rijk wordt op dit moment nog onderhandeld. Er zit een behoorlijk gat tussen wat de bonden eisen (+3 procent) en wat de werkgever biedt (+1 procent). En ook de gesprekken over de defensie-cao zitten vast. Overigens stelde werkgeversvereniging AWVN onlangs nog vast dat de lonen bij bedrijven gemiddeld harder stijgen dan de lonen van mensen in dienst van de overheid. Volgens de werkgeversinstantie bedraagt de gemiddelde loonafspraak van alle 207 in 2017 afgesloten cao’s 1,64 procent. De loonstijging voor mensen in de zorg, het onderwijs en bij de overheid blijft daar met een gemiddelde van 1,43 procent ruim achter.
Reacties: 10
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De koopkracht is sinds 2008 fors afgenomen.
In november 2016 steeg de ABP-premie met 2,3 procentpunt van 18,8 naar 21,1 procentpunt. Een vergelijkbare verhoging in 2018 wordt verwacht. Voor veel ambtenaren geldt een pensioenleeftijd van 70 jaar.
BB mijdt beter tendentieuze teksten zoals “Inhalige vakbonden”. "Inhalige overheid knijpt sinds 2008 ambtenaren uit", dekt de lading wel.