Bijscholing ambtenaren ondermaats
Afgezet tegen werknemers in de zakelijke dienstverlening komt de bijscholing van ambtenaren moeizaam van de grond.
Bij de overheid is er relatief weinig aandacht en niet veel budget voor het opleiden van werknemers. Ook worden ambtenaren er in financieel opzicht nauwelijks op afgerekend als ze de met hun leidinggevende afgesproken leerdoelstellingen een jaar niet halen. Dat blijkt uit de Learning & Development Monitor 2023 van Studytube.
Minder dan de helft
In de zakelijke dienstverlening bestaat de meeste aandacht voor scholing van de medewerkers. Bij 61 procent van de werknemers in deze sector komt dat leren minimaal een keer per kwartaal aan de orde. De zorg en het onderwijs scoren met respectievelijk 56 en 53 procent vergelijkbaar. Daar blijft de overheid (43 procent, bij minder dan de helft van de ambtenaren dus) royaal bij achter. Alleen de bouw behaalt met 39 procent een nog lagere score op het gebied van scholing. In een kwart van de bouwbedrijven is volgens de eigen medewerkers zelfs helemaal nooit aandacht voor leren en ontwikkelen.
Bonus
Welke rol speelt het leren en ontwikkelen in de beoordelingsgesprekken van medewerkers? In de zakelijke dienstverlening is dat met bijna 65 procent bijna vaste prik. De zorg (60 procent), het onderwijs (57 procent) en de overheid (52 procent) blijven daar duidelijk bij achter. Die aandacht vertaalt zich in de financiële consequenties van het niet halen van de opleidingsdoelstellingen. In de zakelijke dienstverlening heeft dat in 39 procent van de gevallen gevolgen voor een bonus, promotie of salaris. Bij de overheid is dat slechts bij één op de vijf werknemers (21 procent) aan de hand.
Weinig gebruik
Gemiddeld had een ambtenaar in 2022 zo’n 1.000 euro aan opleidingsbudget, evenveel als het jaar daarvoor. Daarnaast kun je ervoor kiezen om zelf een deel van de scholingskosten te betalen. Bij de overheid is 44 procent van de ambtenaren daartoe bereid, waarmee de overheid vrij gemiddeld scoort. In het onderwijs is niet alleen weinig geld beschikbaar voor leren, maar wordt er ook nog eens weinig gebruik van gemaakt. Bij 41 procent van de onderwijsinstellingen blijft meer dan de helft van het leerbudget ongebruikt. Ook hier komt de overheid met 33 procent onbenut dicht bij het gemiddelde uit.
Kennis
Bijna driekwart van de zorgmedewerkers weet niet hoeveel budget zij voor scholing tot hun beschikking hebben. Onder de HR-professionals die ze daarop zouden moeten wijzen is dit ook nog eens iets meer dan de helft. Ook veel ambtenaren missen kennis over hun opleidingsbudget: 69 procent weet het niet (precies). Bij de afdelingen HR bij de overheid is 46 procent niet goed van de voor individuele medewerkers beschikbare scholingspotjes op de hoogte. In de zakelijke dienstverlening gaat het met de kennis over scholingsbudgetten nog het best.
Lees het verhaal met alle bijbehorende grafieken deze week in BB21 (inlog).
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.