Advertentie
carrière / Nieuws

Prijzenslag (4) Jonge ambtenaar heeft lak aan hierarchie

De Jonge Ambtenaar van het Jaar 2018, Jelle van Haaster, kijkt niet naar de schouders van zijn collega's bij het Ministerie van Defensie. Hij kijkt liever naar de mens erachter. En dat levert in de uiterst hiërarchische omgeving wel eens een botsing op. Maar dat houdt mensen scherp, vindt hij.

03 mei 2018
Jelle-van-Haaster.jpg

Een doorsnee ambtenaar is Jelle verre van. Toch won hij eerder dit jaar de prestigieuze wedstrijd ‘Jonge Ambtenaar 2018’. Of misschien kreeg hij de prijs wel juist om zijn ongewone aanpak. Zo werkt hij in een uiterst hiërarchische organisatie. Maar dat maakt maar weinig indruk op hem: ‘Ik heb daar weinig mee en blijf gewoon horizontaal communiceren’, lacht hij. Winnaar Jelle van Haaster kan dan ook gerust een potje breken. In zijn vak is hij een van de weinige experts, en tegelijkertijd is er een stijgende vraag naar zijn manier van werken en kennis als ‘researcher cyber’ bij het Ministerie van Defensie.

Imago ambtenaar

Tientallen prijzen zijn er jaarlijks te vergeven bij de overheid. Denk aan de beste werkgever, de gemeente die zich het beste inzet voor vluchtelingen of de beste gemeente om in te wonen. Binnenlands Bestuur zet in de serie ‘Prijzenslag’ de komende tijd wat bekroningen uit de publieke sector op een rij. Dit keer de ‘beste’ jonge ambtenaar: Jelle van Haaster, werkzaam bij het ministerie van Defensie. Sinds 2002 organiseert stichting FUTUR de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar. Met de verkiezing wil de organisatie het imago van de overheid als werkgever verbeteren en de meerwaarde van de jonge ambtenaar in de veranderende overheid zichtbaar maken.

Appje naar vijand
‘Researcher cyber’, het is een ambtenarenfunctie die nog niet zo lang op de loonlijst van defensie staat. Het komt erop neer dat Jelle onderzoek doet naar cyberoplossingen bij militaire conflicten. En die desnoods zelf ook bouwt. De populaire app Rangen’ en ‘ZHKH’, zelfhulp Kameradenhulp bijvoorbeeld. ‘En ik heb in Mali met 360 graden camera’s een militaire variant van Google Street View kunnen bouwen.’ Maar Jelle denkt ook na over veel simpeler technieken. ‘Appjes naar de vijand sturen met de vraag of ze op willen houden bijvoorbeeld. Dat werkt misschien beter dan er meteen met militairen naar toe te rijden’.


Wassila Hachchi

De ritmeester rondt momenteel zijn promotieonderzoek af. Dat gaat over het nut van militaire cyberoperaties in conflictgebieden. Van Haaster voert dit onderzoek uit aan de Nederlandse Defensie Academie en de Universiteit van Amsterdam. Jelle van Haaster is overigens niet de eerste van Defensie die uitgeroepen werd tot Jonge Ambtenaar van het jaar. Eerder wonnen voormalig marineofficier Wassila Hachchi en kapitein Mark Brouwer de ambtenarenprijs.


'Begeerlijke skills'

Juryvoorzitter van de jonge ambtenaarverkiezing Simone Roos prees Jelle van Haaster om zijn bijzondere talent en zijn vermogen om op zichzelf te reflecteren. ‘Jelle heeft een mooie mix van begeerlijke skills op het gebied van ICT en een maatschappelijke drive’. Ze noemde hem creatief, authentiek en origineel. De promovendus op het gebied van cyber mag een jaar lang jonge ambtenaren vertegenwoordigen als toonbeeld van een ambtenaar die verandering brengt. Toenmalige voorzitter van FUTUR, Emke Westra: ‘We zijn trots op Jelle als ambassadeur. In de huidige samenleving die constant in beweging is spelen jonge ambtenaren een belangrijke rol. Jelle is vernieuwend, kan goed luisteren en weet impact te hebben.’

Oprichter Google
En die rol als ambassadeur voelt Jelle wel. ‘Ik heb even mijn agenda gecheckt, sinds ik de prijs won in januari heb ik 26 keer ergens gesproken of in panels gezeten’, vertelt hij. ‘Ontzettend leuk om te doen, maar wel veel “gratis werk” naast mijn normale baan. Gelukkig krijg ik van mijn werkgever volop de ruimte om de taak van Jonge Ambtenaar te vervullen’. Jelle steekt zelf bij dit soort tournees ook een hoop op. ‘Ik zat laatst nog bij een diner waar een van de oprichters van Google was. Toen dacht ik wel even, ongelooflijk waar je terecht komt met deze award!’ Maar met status of hiërarchie heeft de ‘reserve ritmeester’ niet zoveel. ‘Hier bij Defensie wordt wel eens gezegd dat er eerst naar je schouder gekeken wordt voordat je met elkaar praat. Maar ik heb eigenlijk niet zoveel met rangen’, zegt hij, ‘ik vind het belangrijker wat een persoon te vertellen heeft. Dat botst inderdaad wel eens. Maar dat is ook goed, het houdt je scherp’.

Onlangs een opmerkelijk(e) prijs(je) voor gemeente, ambtenaar of bestuurder tegengekomen of misschien zelfs gewonnen? Laat het weten: ewalstra@binnenlandsbestuur.nl

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie