Prijzenslag (2) ‘Er is meer dan de schoolbankjes'
Voor de Vluchtelingenwerk Award beste gemeente moet je echt iets neerzetten. De Overijsselse gemeente Dalfsen deed dat. Onder meer door niet alleen over maar ook met de nieuwkomers te praten. En ook met hun buren trouwens. Deel 2 in de serie Prijzenslag gaat over de integratie van vluchtelingen.
Sommige prijzen komen je aanwaaien, voor andere gemeente-awards moet een stuk harder worden gewerkt. De Vluchtelingenwerk Award voor beste gemeente is zo een. De integratie van statushouders is voor de lokale overheid namelijk een enorme uitdaging. Sommige gemeenten zitten met hun handen in het haar en anderen hebben er gewoon gevoel voor. Utrecht en Eindhoven hebben bijvoorbeeld een aantal succesvolle projecten. Maar de gemeente die dat het allerbeste doet is volgens Vluchtelingenwerk een veel kleinere gemeente. Welke is het en wat is het geheim?
Niet alleen schoolbankjes
Er zijn jaarlijks tientallen prijzen te vergeven in gemeenteland. Denk aan de sportiefste, groenste, mooiste, veiligste en er is zelfs een prijs voor de Beste Toiletgemeente. We zetten in de Binnenlands Bestuur-serie ‘Prijzenslag’ de komende tijd wat bekroningen op een rij. De Vluchtelingenwerk Award voor beste gemeente ging eerder dit jaar naar het Overijsselse Dalfsen (28.189 inwoners). ‘We gaan vanaf het allereerste begin al uit van de kennis en kracht van de nieuwkomers’, verklaart een trotse wethouder Jan Uitslag. ‘Dus niet eerst een lang traject van taalcursussen en daarna pas aan het werk. Wij vinden dat je het beste Nederlands leert als je meedoet in onze gemeenschap in plaats van in de schoolbankjes. Dat vinden de mensen zelf ook’.
Groot voorbeeld
Niet óver maar mét de nieuwkomers praten, daarin onderscheidt de gemeente zich volgens de vluchtelingenorganisatie. ‘Bijzonder is dat de gemeente Dalfsen vluchtelingen en haar inwoners betrekt bij het vaststellen en uitvoeren van het beleid’, aldus Dorine Manson, directeur VluchtelingenWerk Nederland. ‘De gemeente, haar inwoners en de betrokken organisaties zetten zich niet alleen uitzonderlijk in voor het creëren van draagvlak binnen hun gemeente, maar hebben ook oog voor de mening en visie van de vluchteling. Daarmee is Dalfsen een groot voorbeeld voor andere gemeenten in Nederland’, aldus de directeur.
Spannend
‘We begeleiden inderdaad niet alleen de nieuwkomers’, legt wethouder Uitslag uit, ‘maar ook hun buren. Want, laten we eerlijk zijn, het is natuurlijk spannend als je mensen naast je krijgt met een andere taal en cultuur. Met deze aanpak houden we ook draagvlak vanuit de bevolking’. Daarom doet de gemeente ook haar best om de statushouders zoveel mogelijk te verspreiden over de drie dorpskernen. En dat gaat volgens Jan Uitslag goed. ‘Ik hoor positieve geluiden, al moet iedereen natuurlijk wel wennen. Maar uiteindelijk zijn we hier in het Salland gastvrije plattelanders’, glimlacht hij, ‘dus dat gaat goed’.
Innovatief project
Eervolle vermeldingen gingen naar Utrecht, onder andere omdat in deze gemeente het innovatieve project Plan Einstein werd gestart. Naar Eindhoven omdat die zich inspant voor een snelle arbeidstoelating van vluchtelingen in de gemeente. En naar Sudwest Fryslan door het project 'Van vluchteling tot fierljepper'.
Betaalde baan
Bezoekers van het Dalfster gemeentehuis kunnen er niet omheen. Pal naast de gemeentebalie hangt de award in de vorm van een forse tegel. ‘Ja, we zijn er heel trots op. Ook omdat we deze prijs hebben gewonnen door de inspanning van heel erg veel collega’s en vrijwilligers’, vertelt de wethouder. ‘Onder meer door Hassan, een voormalige vluchteling die nu een betaalde baan bij ons heeft. Hij is een echte bruggenbouwer en helpt nieuwkomers succesvol integreren’.
Onlangs een opmerkelijke prijs voor gemeente, ambtenaar of bestuurder tegengekomen of misschien zelfs gewonnen? Laat het weten: ewalstra@binnenlandsbestuur.nl
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.