Advertentie
carrière / Nieuws

Ex-wethouder ziet af van wachtgeld vanwege negatieve publiciteit.

Voormalig wethouder Marleen Huizingh van Deventer stapte na drie maanden op en had zodoende recht op wachtgeld. Na een jaar heeft ze nog geen nieuwe baan en heeft ze reeds 70 duizend euro ontvangen. Ze ziet na kritiek van verder wachtgeld af.

20 augustus 2013

Marleen Huizingh, voormalig wethouder in Deventer voor D66, zet een streep onder haar wachtgeldregeling. De reden is de negativiteit die ontstond nadat ze als wethouder uit de IJsselstad vertrok. Huizingh was vorig jaar ongeveer vijf maanden in functie. Na haar vertrek maakte ze aanspraak op wachtgeld.

Vervolgens barstte daarover een golf van kritiek los. Afgelopen weekend gaf de Deventerse D66-fractievoorzitter aan niet blij te zijn over het wachtgeld dat ze (bij elkaar circa 70.000 euro) zou hebben opgestreken. Nu zet de politica zelf een punt achter de regeling.

In een verklaring op de afdelingssite van D66-Deventer geeft u aan dat het wachtgeld u belemmerde. Waarom?
 'Vrijwel direct na mijn aftreden ben ik gaan solliciteren naar banen in de publieke sector. Ik reageerde op functies bij gemeenten, waterschappen en een provincie. Het viel me na een paar maanden op dat er een patroon ontstond. Ik werd overal afgewezen. Maar bij sommige functie voldeed mijn profiel een-op-een aan de functieomschrijving. Ik ging dan na wat de doorslag gaf om mij niet uit te nodigen voor een gesprek. Uiteindelijk bleek de negatieve berichtgeving op internet vaak de boosdoener te zijn. Tegenwoordig checken werkgevers je profiel ook via Google. Nou, Google mijn naam maar eens en je ziet alleen maar negatieve berichten. Erg jammer.'
  Ook uw privéleven leed onder de wachtgeldregeling, zo stelt u? 'De wachtgeldregeling bleek erg dubbel te zijn. Aan de ene kant zag ik het als een korte financiele overbrugging die me moest helpen tijdens het vinden van een nieuwe baan. Aan de andere kant belemmerde juist de negatieve aandacht over de wachtgeldregeling mij in het vinden van werk. Daarnaast kwam er een hoop gedoe van dat zelfs tot in mijn privéleven een rol speelde. Burgers willen natuurlijk weten wat er met belastinggeld gebeurt en hebben daar ook recht op, maar sommigen gingen te ver. Zo ben ik wegens privéomstandigheden verhuisd. Niet veel later zetten bepaalde mensen foto's van mijn nieuwe huis online. Ook hebben mensen mijn gegevens rond het huis via het Kadaster gecheckt. Ik vind dat allemaal te ver gaan.'
Heeft u zich verslikt in de wachtgeldregeling? 'Ik heb me vergist in het wachtgeld. Het is een regeling die ervoor moet zorgen dat bestuurders niet in een financieel gat vallen als ze onverwachts uit de politiek zijn geraakt. Die regeling is democratisch tot stand gekomen en ik had daar dus ook recht op. Maar de vele negatieve aandacht heeft mij juist niet geholpen om een baan te vinden en deze regeling te verlaten. Daarom draai ik het nu om. Ik zie af van het wachtgeld in de hoop dat ik nu wel een nieuwe job vind.'
Was er een sollicitatieplicht? 'In principe wel. Ik heb met de gemeente Deventer duidelijke afspraken gemaakt over een reintegratietraject en actief solliciteren aan een nieuwe baan. Ik heb me ook aan de afspraken gehouden en ben aan de slag gegaan om nieuw werk te vinden. Ja, ik moest en wilde graag solliciteren. Jarenlang heb ik me ingezet in het publieke domein en ik heb de samenleving daarom veel te bieden. Helaas lukte het toch niet om door te stromen.'
  U heeft zo'n 70.000 euro aan wachtgeld ontvangen. Gaat u het terugbetalen? 'Nee. Ik ben niet in staat om het geld terug te betalen. Bovendien had ik al duidelijk aangegeven waarom ik gebruik maakte van deze regeling. Maar ik had niet verwacht en niet gehoopt dat het sollicitatieproces zo lang zou duren. Ook dat heb ik helaas onderschat. Bij deze wil ik gemeenten, provincies en waterschappen oproepen om mijn sollicitaties serieus te nemen.'
Afgelopen weekend gaf D66-voorman Bas Noor in de media aan niet vrolijk te worden van de situatie. Gaf dit voor u de doorslag om ervan af te zien? 'Zeker niet. Voor mij was de grens al lang bereikt. Dat zat hem in het gedoe rond mijn privésituatie. De commotie in de lokale media van dit weekend steekt daarbij sterk af. Ik wil gewoon verder. Als mens kijk ik optimistisch tegen de toekomst aan. Ik ben nu 38 jaar en heb een publieke carriere van 13 jaar achter de rug met goede resultaten. Door te stoppen met het wachtgeld zie ik de komende tijd nog positiever tegemoet.'

Reacties: 27

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Tinussie
gratis mooie open sollicitatie
Eric Immink
Wat is deze mevrouw zielig.... 5 maanden werken en dan enorm veel wachtgeld opstrijken, dit soort mensen wil je toch niet in je bestuur. Je hebt rechten maar ook morele plichten.
hans wieser / senior project/programmamanager
Verstandig besluit. Tja en die hele toestand had je zelf eerder kunnen bedenken. De laatste 2 stappen van je politieke carriëre scoorden geen volle zalen. En als je dan na 4 maanden vrijwillig opstapt en nog bakken met wachtgeld opstrijkt, dan kan je rekenen op stront. Had maar het voorbeeld gegeven van een bestuurder die geen wachtgeld wil hebben omdat zij vrijwillig opstapte. Dan had je allang werk gehad!!!!
Renate
Tja, als je na negen maanden vertrekt vanuit een functie van in principe vier jaar omdat je elders meer kunt verdienen (Doesburg), en vervolgens daar binnen zes maanden opnieuw vrijwillig vertrekt omdat je het niet kunt combineren met je gezin (Deventer), dan kun je wel een carriere achter de rug hebben "met goede resultaten", maar dan ontbreekt het je zowel aan zelfkennis en beoordelingsvermogen als aan politieke betrouwbaarheid en bestuurlijke integriteit.
JJMoes
't Klinkt net als de afgewezen dichter voor een burgemeesterspost die dankzij verkiezingen miste:

ach waren alle mensen wijs,

en schonken mij een cent

dan geleek de wereld een paradijs

en ik een rijke vent.

Om discussie te voorkomen: de vrouwelijke variant wordt nog uitgebracht.Gelukkig maakt de regeling geen onderscheid
Kaas !




Ach, d66 vindt het prima dat belastinggegevens worden doorgespeeld aan huisjesmelkers, recht op privacy hebben ze daarmee verspeeld.
Ernst / ambtenaar
En de weeerslag is, dat door al het kritische gezeur niemand met een beetje niveau er nog aan denkt een publieke functie te ambiëren! Hoe vreemd is het nou dat je bij zo'n onzekere baan als wethouder enige tijd inkomensondersteuning krijgt. Wethouder is geen bijbaantje! Wachtgeld vaak de enige inkomensvoorziening. Waarom misgunnen we dat een ex wethouder? Ophouden met zeuren en eens op jezelf reflecteren!
Monique
@Ernst

Het gaat er om dat ze zelf is opgestapt. Krijg jij ww als je zelf je baan opzegt?
criticus
het trieste is dat ze zelf weet wara eht wachtgeld voor is: "Het is een regeling die ervoor moet zorgen dat bestuurders niet in een financieel gat vallen als ze onverwachts uit de politiek zijn geraakt".

NIET als je vrijwillig opstapt wegens persoonlijke onmstandigheden dus...

Er is geen Nederlander (uitgezonderd politici) die recht op ww heeft als hij zelf ontslag neemt wegens persoonlijke omstandigheden!
Kritikus / Geen Hagenees
5 maanden in functie en dan 2 jaar wachtgeld op willen strijken. Dan is je morele kompas niet echt zuiver afgesteld.



Maar de basisfout ligt in de regeling zelf. Want 3 maanden + 1 dag geeft recht op 24 (!) maanden wachtgeld. Waarom niet geregeld dat 1 maand functie = recht op 1 maand wachtgeld, met een maximum van 38 maanden (vergelijkbaar met regeling voor 2e Kamerleden) ? Dan had deze mevrouw 5 maanden gekregen, dat appelleert toch meer aan het rechtvaardigheidsgevoel.
Pipadekloon / Voorlichter
Ben benieuwd wie deze mevrouw straks een baan geeft. Werkgevers denken ook van in haar vorige baan na 5 maanden weg straks krijgt ze bij mij ook na 5 maanden pijn in haar teen.
Flip Zolderman
Wat een zure reacties, en dat op een dame die het voor mijn gevoel nu eindelijk eens behoorlijk fatsoenlijk doet allemaal.
Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Slecht besluit. Die regelingen zijn er namelijk niet voor niets. Zo geeft ze ruimte voor popu gevoelens in de samenleving. En dan gaan we de verkeerde kant op.

Excessen in wachtgeld moet je idd. bestrijden, maar normaal gebruik van zo'n regeling, waarvoor ie terecht bedoeld is moet niet aan discussie onderhevig zijn.



En daarbij: nu het al tijden steeds minder gaat in de maatschappij, komen de mislukkelingen in de samenleving veel meer bovendrijven. Mensen die het niet gemaakt hebben, door andere (foute) keuzes te hebben gemaakt in het verleden. Uit puur jaloezie, afgunst en nijd reageren zij zich af op alles en iedereen die het beter heeft. Leefden we in hoogconjunctuur ? Dan zou niemand er zich druk om maken ! En het ergste daarbij is dat de maatschappij in haar geheel daar nog teveel aan meedoet ook.

Flipper
Kaas !
Zo zie je maar, internet dwingt tot zelfcorrectie.
Monique
@Flipper

Ik heb het zelf helemaal niet slecht, dus jouw bewering gaat niet op. Ik vind alleen als je vrijwillig je functie neerlegt, je geen recht hebt op wachtgeld. Ook in tijden van hoogconjunctuur ben ik die mening toegedaan. Kun je wat reserveren voor slechtere tijden. Had de politiek ook meer moeten doen.
Criticus - NL
Ik zie in de reacties twee punten waar men inzake deze regeling mee aan het werk moet gaan:



1. Wachtgeld wordt niet gegeven indien jezelf opstapt. (net als in de ww)



2. Opbouw van wachtgeld koppelen aan de tijd dat er is 'gediend' (net als bij de 2e kamerleden)



Lijkt mij dat dat toch snel geregeld moet kunnen worden. Liefst inwerking treding met ingang van de nieuwe verkiezingen van gemeenteraden...
Maarten
Wat mij opvalt aan haar reactie is dat zij pas afziet van wachtgeld, nadat er een negatieve informatiestroom ontstaan is. Niet omdat zij recht meent te hebben op wachtgeld. Het is niets anders dan eigen belang, mevrouw vindt geen baan en wijdt dat aan haar wachtgeldregeling. Dat is m.i. niet het probleem, maar haar houding zit haar in de weg. En het verbaast me dat het regenteske clubje van haar geen mooie functie voor haar regelt.
hans wieser / senior project/programmamanager
Scherpe conclusie Criticus. Speel dit even door aan een politieke partij die bereid is zich daarvoor in te spannen.

Dan kan het ook niet meer voorkomen dat wethouders die dreigen een motie van wantrouwen aan hun broek te krijgen, voor dat moment zelf hun biezen pakken. Zij ontlopen nu de kans van een eerlijk politiek proces en krijgen gewoon wachtgeld. Dan zal het voortijdig opstappen betekenen dat er ook geen wachtgeld wordt uitgekeerd. En terecht!!!!
Hans Boet / zelfstandig ondernemer
De wijze waarop de afgelopen jaren over politici en ambtenaren wordt geschreven, vooral door mensen die het verschil niet weten tussen een lantaarnpaal en de gemeentewet doet mij het ergste vrezen voor onze democratie. Welke gek wil nog bij de overheid werken als de buitenwereld je ziet als zakkenvuller en crimineel. Waar is de tijd gebleven dat mensen nog respect hadden voor de publieke zaak. Het parlement heeft jaren zitten denken over de inhoud van wachtgeldregelingen en zij had er domweg recht op. Lekker makkelijk dat zij er afstand van moest doen volgens anderen, die op hun achterste benen staan als ze 1 euro minder betaald krijgen dan waar ze recht op menen te hebben. Als dat vuilspuiten op het binnenlands bestuur niet ophoudt gaan we linea recta richting dictatuur en dat komt door al dat populistiche gelul van Leefbaren en PVV-adepten van de afgelopen jaren. Dat zijn juist de grootste plucheklevers van deze tijd.
tom
Wat jammer is dat je gebruik hebt gemaakt van deze regeling. Pakt nu allemaal negatief uit. Verwacht nou geen medelijden van de burgers die als een malle belasting betalen. Nog stuitender is het dat je de ophef en reacties niet lijkt te begrijpen. Mijn standpunt is dat mensen als jouw aangepakt dienen te worden. Dag en nacht demonstreren voor je huis. Kom op mensen uit Deventer het is jullie geld.

faber
Wachtgeld voor politici blijft de gemoederen bezighouden. In dit geval is het vrijwillig opstappen en toch wachtgeld ontvangen velen een doorn in het oog. Zodra dit aangescherpt wordt weet ik wel wat er gaat gebeuren: geen enkele wethouder zal nog zelf de politieke conclusie trekken en opstappen. Elke wethouder zal pas opstappen nadat de gemeenteraad hem of haar daartoe dwingt. Dat er in de tussen een volstrekt onwerkbare situatie kan ontstaan neemt iedereen in de jacht op een paar wachtgeldcenten dan maar voor lief. De duur van wachtgeld is in de ogen van velen te lang. Ik voorspel wederom: hoe lang of hoe kort ook, in de ogen van gemiddelde burger is elke wachtgeldperiode te lang. Het zal nooit deugen. In Nederland ben je echt helemaal stapelgek als je je laat strikken om wethouder te worden als jong bent en aan begin van je maatschappelijke loopbaan staat. De enigen die wethouder willen worden zijn mensen die hun schaapjes al op het droge hebben en op zoek zijn naar leuke hobby of tijdverdrijf.
criticus
@ Hoekstra

u verwart vrijwillig opstappen met een politieke reden en vrijwillig opstappen wegens persoonlijke omstandigheden, of wegens verwijtbaar gedrag.

Op meoetn stappen wegesn stelen (declaraties) frauduleus handelen, gezondheidsredenenen, zijn allemaal zaken waravoro de achtgeldregeling niet bedoeld is, net zomin als de ww daarvoor bedoeld is.



Het is niet zo dat mesnen de wachtgeldregeling niest vinden, het is alleen onverklaarbaar en niet uit te leggen waarom we allemaal gelijk zijn, maar een politcus meer gelijk is dan de gewone burger als het gaat om dergelijke voorzieningen.
August Biels / gewezen ambtenaar
Jammer dat dit verhaal niet volledig is.



Mevrouw Huizingh was voor ze in Deventer wethouder werd negen maanden wethouder in Doesburg. Ze had dus kunnen weten dat een baan in een grotere gemeente navenant zwaarder zou zijn, uitgaand van de zwaarte van deze functie in Doesburg.



Desalniettemin hield ze het in Doesburg slechts negen maanden vol. Om over te stappen naar een andere gemeente. Wat een commitment, wat een loyaliteit. Dat zal een toekomstige werkgever natuurlijk helemaal niet afschrikken om deze jobhopper aan te nemen.



Vervolgens begint ze in Deventer, in een functie waarvan ze de zwaarte zou moeten hebben kunnen inschatten. En haakt na drie maanden en een paar dagen af. Wat een commitment, wat een loyaliteit. Dat zal een toekomstige

werkgever natuurlijk helemaal niet afschrikken om deze jobhopper aan te

nemen. En oh ja, wel zo berekenend dat ze nèt even iets langer blijft dan de wachtgeldtermijn van drie dagen... Ik zou als werkgever ook hoofdschuddend naar zo'n CV kijken.



Maar gelukkig toont ze over een behoorlijke mate van sociale en maatschappelijke sensitiviteit te beschikken. Want al na een jaar komt ze tot het inzicht dat haar gedrag misschien politiek, moreel en maatschappelijk niet zo acceptabel is. Al na een jaar en ruim zeventigduizend euro ziet ze in dat dit toch niet langer kan. Ze zegt haar wachtgeld op. Hoe fijn. Hoe gevoelig. Jammer dat dat niet precies waar is: ze zegt haar wachtgeld op omdat het haar meer lasten dan lusten oplevert. Niks inzicht in eigen handelen.



En overigens ook weinig inzicht in wat werkgevers motiveert. Ik zou deze dame nog niet met rubberen huishoudhandschoenen willen aanraken.



En D66-Deventer: zoek eens goed uit wat er in 's hemelsnaam bij jullie aan de hand is, hoe neem je in godsnaam dit soort oplichters, grootgraaiers en nonvaleurs aan?
Kritikus / Geen Hagenees
Multitasken, ja, zo doen wij dat,

Daarop gaat Marleentje prat

Tijd voor thuis een kopje thee

De brave burger dokt wel mee



Tachtig dagen aan de arbeid

En dan daarna vele jaren tijd

Voor jezelf, voor man en kind

Schijt aan wat de wereld ervan vindt



Marleentje heeft gekeken bij de Grieken

Naar hoe zij de solidariteit verzieken

Zie, haar partij die blijft haar steunen

De burger kan slechts macht`loos kreunen



Geniet nu dan maar, beste meid

Ooit komt er eens een tijd

Dat voor jouw soort nergens plaats meer is

Dan in werkkamp of gevangenis



Kritikus / Geen Hagenees
Vier maanden wethouderen in een middelgrote gemeente, meid meid meid, het gaat je ook niet in de koude kleren zitten. Want hee, thuis draait de boel ook gewoon door natuurlijk. En daar is ie dan: de werk-en-zorg combo des Doods met extra stukjes stress naar ploetermoederende D66-er Marleen Huizingh toe. Tijd voor wat me-time, tijd voor 'wat wil ik nou écht'. Ga even rustig terug naar je kern, de burger betaalt wel. Jezelf terugvinden na vier hele maanden moordende stress in de Deventerse raadsvergaderingen, dat gaat een stuk makkelijker als het wachtgeld binnenstroomt natuurlijk. De belastingbetaler begrijpt het wel. Je rent jezelf voorbij en je hebt het gevoel dat je overal tekort schiet, als je je aandacht over zoveel taken moet verdelen. Je loopt op je tandvlees, als multitaskende nu-vrouw. Hier, neem een muntthee. Hoe doen al die andere moeders dat toch he? Poeh. Nou ja, misschien een kwestie van geen keus, kiezen op elkaar en doorpakkken? Want geen wachtgeld na vier maanden (dat is circa tachtig werkdagen) werken? Wij vinden het een hele geruststelling dat de maatschappij (dat zijn wij) met een wachtgeld van € 5 692,15 per maand kan faciliteren dat mevrouw Huizingh er kan zijn voor de kleine Huizinghkjes. Die groeien anders op voor galg en rad. Voor kelderbox en scooterdiefstal. Een leukere moeder zijn, het mag wat kosten, vooral als je als voormalig Hoofd Stadswacht de stad Deventer al zo veel van jezelf gegeven hebt. Terwijl Marleen met haar yogamat onder de arm op de BabboeBakfiets stapt voor een stevig potje In Haar Kracht Staan zijn wij het Glazen Plafond even van een extra laagje SuperdeSuperSterke coating voorzien.



Moekes in bestuursfuncties, daarom niet !
Mark / belastingbetaler/werknemer
"Tja, als je na negen maanden vertrekt vanuit een functie van in principe vier jaar omdat je elders meer kunt verdienen (Doesburg), en vervolgens daar binnen zes maanden opnieuw vrijwillig vertrekt omdat je het niet kunt combineren met je gezin (Deventer), dan kun je wel een carriere achter de rug hebben "met goede resultaten"



Ik vraag me af wat die resultaten dan zijn behalve voortijdig weggaan?



Wat ik nog het grootste zwaktebod vind is dat ze na een jaar in de zelfverkozen wachtgeldstand er vanaf zien om haar politieke loopbaan te redden. 100% eigenbelang dus en nog steeds geen blijk van moreel kompas. Terwijl D66 zelf roept om de WW om zeep te helpen (hervormingen zoals dat heet) graaien ze maximaal. Oh en het is heus niet alleen D66, we hebben ook een staatssecretaris die valse declaraties indient en daarvoor 3 jaar vet wachtgeld krijgt. Ik zou zeggen dat ze alleen terug mag komen in een publieke functie als ze direkt gekozen wordt. Je weet wel dat standpunt waar D66 50 jaar geleden mee begon.



"maar sommigen gingen te ver. "

Tja een verdekte beschuldiging naar critici. Dat sommigen vanuit machteloze woede wat ver gaan is niet goed maar toen ze "aftrad" was de kritiek op de graaicultuur er ook al.



Ik zou zeggen geef eerst voorrang aan de honderdduizenden mensen die WEL buiten hun schuld thuis zitten en ook aantoonbaar de wil getoond hebben om hun opdrachten af te maken.
Mark / belastingbetaler/werknemer
"Door Criticus (Ambtenaar) op 20 augustus 2013 12:58

Ik zie in de reacties twee punten waar men inzake deze regeling mee aan het werk moet gaan:



1. Wachtgeld wordt niet gegeven indien jezelf opstapt. (net als in de ww)



2. Opbouw van wachtgeld koppelen aan de tijd dat er is 'gediend' (net als bij de 2e kamerleden)



Lijkt mij dat dat toch snel geregeld moet kunnen worden. Liefst inwerking treding met ingang van de nieuwe verkiezingen van gemeenteraden..."



Helemaal mee eens, nog beter is misschien om het 1 op 1 te koppelen aan de WW.



Zie de visie van Mintzberg, als je mensen overbetaald trek je de verkeerde mensen aan. Niet degene die hun publieke opdracht uit proberen te dienen om er iets moois van te maken maar korte termijn tactici.:



En 70000 Euro + eerder salaris vind ik ERG veel geld voor 4 maandjes in functie zijn . (en ik zit heus niet in een positie dat ik jaloers hoef te zijn op dit jaarbedrag).



http://www.thestar.com/business/2009/12/03/bonus …
Advertentie