Veel Amsterdamse raadsleden bedreigd of geïntimideerd
Ruim 75 procent van de Amsterdamse raadsleden heeft te maken met bedreigingen, intimidatie of ander soort ongewenst gedrag. Een derde van de ondervraagde politici voelt zich zelfs wel eens onveilig vanwege het raadswerk. Dat blijkt uit onderzoek van de Amsterdamse zender AT5.
Ruim driekwart van de Amsterdamse raadsleden heeft te maken met bedreigingen, intimidatie of ander soort ongewenst gedrag. Een derde van de ondervraagde politici voelt zich zelfs wel eens onveilig vanwege het raadswerk. Dat blijkt uit onderzoek van de Amsterdamse zender AT5.
Privéadres
Afgehakte hoofden in de mailbox, dreigberichten via Twitter, stalkers op de telefoon of een haatbrief op de deurmat, het komt allemaal voor. Raadslid Sheher Khan (DENK) vond een brief thuis op de deurmat, waarin hij voor ‘islamofascist’ wordt uitgemaakt. ‘De lange arm van Erdogan en noem maar op. Ik voelde mij echt geraakt in mijn veiligheid, iemand heeft zijn best gedaan mijn privéadres op te zoeken. Dat mijn partner dit ook moest zien, dat raakt mij misschien nog wel meer.’
Intimidatie
De omroep vroeg de 45 Amsterdamse raadsleden om een reactie en ontving er 31, dus ongeveer twee derde van de gemeenteraad. Vanwege de gevoeligheid van het onderwerp konden raadsleden anoniem deelnemen. Bedreigingen, intimidatie en scheldpartijen via sociale media en de mail blijken het meest voor te komen. Ook blijkt er wel eens een fractievergadering te zijn binnengedrongen en bezet, worden raadsleden soms door advocaten geïntimideerd en vaak krijgen ze anonieme telefoontjes in de avond.
Afgehakte hoofden
‘Ik heb wel eens een foto van een pistool met kogels per mail opgestuurd gekregen met de suggestie om ‘langs te komen’ en te wachten totdat een probleem is opgelost’, zegt een raadslid. Een ander is wel eens met de dood bedreigd, ‘maar ook discriminerend uitgescholden door een inspreker tijdens de commissievergadering’. D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig kreeg eens een mail met foto’s van afgehakte hoofden en werd al eens de ‘Joseph Goebbels van de Amsterdamse horeca’ genoemd.
‘Hoort erbij’
Door de bedreigingen en intimidatie voelt een derde van de raadsleden zich wel eens onveilig. Veel raadsleden zeggen inmiddels dat ‘het er een beetje bij hoort’. Van Dantzig schrikt daarvan, zegt hij tegen AT5. ‘Vinden wij het normaal dat het merendeel van onze volksvertegenwoordigers te maken krijgt met bedreigingen en intimidatie? Ik vind het onacceptabel.’ Zelf heeft Van Dantzig vooralsnog alleen meldingen gedaan bij de gemeente en nog geen aangifte bij de politie. Khan deed wel aangifte van de ontvangen brief en maakte er melding van bij de gemeente.
Verharding debat
Veel van de raadsleden (65 procent) zien dat het debat in de raad, maar ook in de samenleving, de laatste jaren is verhard. Oorzaak van de verharding is volgens de meesten de toenemende polarisatie in de samenleving. Ook de rol van de media in het politieke debat wordt genoemd, politici zouden teveel gericht zijn op het ‘halen van een quootje in de media’. Verder draagt ook de versplintering volgens velen bij aan de verharding van het debat met ‘identiteitspolitiek’ en ‘uitvergroting van de flanken’, wat meer aandacht oplevert en raadsleden weer voedt om ‘nog harder te worden’.
Fulltime baan
Ook opvallend in het onderzoek van AT5 is dat 70 procent van de Amsterdamse raadsleden vindt dat het raadslidmaatschap een fulltime baan moet worden. De raadsleden besteden gemiddeld 28 uur per week aan het raadswerk en dat loopt de laatste jaren op. Toch vindt D66-fractievoorzitter Van Dantzig het belangrijk dat raadsleden naast hun politieke baan nog elders werken. Hij ziet liever meer ondersteunend personeel en denkt dat ‘als je de controlerende taak serieus wilt nemen’ zijn fractie wel tien tot twaalf ondersteuners nodig heeft, nu zijn dat 3,5 fte. ‘De democratie mag wat kosten.’
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.