Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaren zien Almelo niet zitten

Het gros van het ambtenarenkorps in Almelo wil niet in die stad wonen, zo blijkt uit onderzoek. Interview met Wethouder Johan Andela (VVD).

09 oktober 2012

De één vindt Almelo eindeloos saai (‘een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen, in Almelo is altijd wat te doen’), de ander vindt Almelo te veel een grote stad. In beide gevallen reden om er, net als 56 procent van de gemeenteambtenaren, niet te willen wonen.

Ambtenaren houden niet van Almelo
Het hoge percentage ambtenaren dat niet in Almelo woont, blijkt uit een rapport over migratie in Almelo dat de gemeente vandaag presenteerde. 83 procent van de ambtenaren die niet in Almelo wonen, heeft zelfs niet overwogen om naar Almelo te verhuizen.

De grote stad

Wethouder Johan Andela (VVD) woont al zijn leven lang met genoegen in Almelo, maar waarom zijn ambtenaren er niet willen wonen, is voor hem geen vraag. Andela, verantwoordelijk voor wonen en woonomgeving: ‘Almelo is een centrumgemeente. Het is logisch dat mensen uit kleinere gemeenten hier werken maar niet willen wonen. Blijkbaar vinden ze hier niet de sociale omgeving die ze zoeken. De sfeer weerhoudt mensen ervan om naar de grote stad te trekken. In het Westen vraag je je misschien af wat groot is aan Almelo, maar in Twente is Almelo een grote stad.’

Goede voorzieningen

Vooral hoogopgeleide, oudere ambtenaren met een hoog inkomen peinzen er niet over om in Almelo te gaan wonen. Daarmee loopt de gemeente een significante belastingbasis mis om kwalitatief goede huisvesting en voorzieningen te kunnen realiseren. Wethouder Andela. ‘Daarom hebben we het onderzoek laten uitvoeren. We wilden weten welke mensen weggaan en welke mensen komen. Nu we dat weten, willen we in een vervolgonderzoek meer weten over de effecten van de migratie op onze sociaaleconomische structuur. Om een voorbeeld te geven: een kwart van de mensen in de Wwb (Wet werk en bijstand, red.) woont pas sinds kort in Almelo.’

Geen blokkade

Het aanbod van goedkope woningen in Almelo trekt volgens het rapport sociaaleconomisch zwakke groepen. Sterke groepen blijven weg. Tel uit je winst. Toch wil wethouder Andela zijn draagkrachtige ambtenaren niet vragen om in Almelo te gaan wonen. Ook niet als de binding daarmee zou worden vergroot. Hij zegt: ‘Je werpt een enorme blokkade op. Er is met de afname van de formatieplaatsen al zo weinig verversing. De jonge ambtenaren die wel binnenkomen, wil ik niet belasten met de verplichting om hier te gaan wonen. Zo krijg je nooit jonge en frisse mensen die na een aantal jaren naar een andere gemeente vertrekken om promotie te maken.’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. ten Klooster
'Daarmee loopt de gemeente een significante belastingbasis mis'. Het lijkt me schromelijk overdreven dat de gemeente Almelo zoveel misloopt omdat de oudere, draagkrachtige ambtenaren er niet willen wonen. Hoeveel procent van de totale bevolking is dat helemaal? Nog geen 0,3 waarschijnlijk. Overdrijven is ook een kunst.
Anoniem
Een verhuisverplichting is natuurlijk ook totaal niet meer van deze tijd. Het is niet meer zo dat het hele gezin per definitie meeverhuist met vader. Meestal werken beide partners in een relatie. En vaak is dat niet in dezelfde plaats...
a.a. smits
Dat van die "jonge frisse ambtenaren die niet komen" van Andela is natuurlijk gewoon om de aandacht af te leiden van wat hij niet hardop kan zeggen: Als twee-derde (!) van je topamtenaren in een dorp ver buiten je stad woont is er wat mis met die mensen en niet met de stad. In een dorp oogst je natuurlijk sneller aanzien dan in de stad, waar men weet wat je niet presteert. Dat is wat anders dan een verhuisplicht, dat noemden ze vroeger loyaliteit.
Geerk
Wonen en werken moet je gescheiden houden, zeker bij gemeenten.
Jan van elders / ambtenaar
Het is prachtig wonen in de Twentse dorpen. En recreëren. Als buitenstaander lik je je vingers af bij zoveel moois. Ik kom er graag. Met alle respect, wat zoek je dan nog in de Twentse steden?
Joop Aldema / ambtenaar
Dat is in meer plaatsen het geval. Bijvoorbeeld de gemeente Leeuwarden. Zij weten daarom absoluut niet wat er in de stad gebeurd, behalve uit dure inhoudsloze rapporten, maar ze moeten wel beleid uitstippelen voor de wethouder. Leuk.
Advertentie