Advertentie
carrière / Nieuws

Cao gemeenten: ‘Geen nullijn als bij het rijk’

Werkgevers zeggen geen realistisch loonbod te kunnen doen zolang de vakbonden geen rangorde aanbrengen in hun ‘ongelimiteerde wensenlijst.’

26 november 2024
De VNG wil rangorde in cao-wensen van de vakbonden.
Remko de Waal/ANP

Het overleg over een nieuwe cao gemeenten stokt. Vakbonden willen eerst een loonbod van de werkgever, de gemeentelijke werkgevers willen eerst weten welke voorstellen de bonden het allerbelangrijkst vinden.

Head of Project Management

Yacht
Head of Project Management

Senior Product Development Engineer

Yacht
Senior Product Development Engineer

Annulering

De afspraak was dat de onderhandelende partijen maandag 25 november elkaar zouden treffen voor een tweede overlegronde. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegde het overleg echter op het laatste moment af. ‘Blijkbaar is de VNG nog niet klaar om een loonbod met ons te delen’, zo reageerde vakbond FNV op de annulering.

Prioriteiten

De gemeentelijke werkgevers hebben een ietwat andere lezing. Tijdens het eerste overleg, waarin de partijen hun inzetbrieven deelden en toelichtten, had de VNG de vakbonden uitgenodigd vóór het overleg van 25 november te komen tot een rangordening en prioritering van hun voorstellen. De werkgevers drongen daarop aan, omdat dat de inzetten van de drie bonden – FNV, CNV en CMHF – te omvangrijk zouden zijn en een optelsom aan financiële arbeidsvoorwaardenruimte hebben die veel te groot is voor de komende cao. Dit ‘gezien de financiële omstandigheden van de sector gemeenten’, aldus de VNG.

Ravijnjaar

Vandaar de vraag van werkgeverszijde te komen tot een rangordening en prioritering: van een ongelimiteerde wensenlijst naar een daadwerkelijke cao-inzet passend bij de omstandigheden. ‘Een realistisch loonbod doen zonder meer inzicht in prioriteiten van de vakbonden, is niet mogelijk’, aldus de VNG. De werkgeversdelegatie zegt rekening te moeten houden met een weinig rooskleurige situatie de komende jaren, mede door een miljardenkorting korting van het rijk op het gemeentefonds vanaf 2026 – het zogeheten ravijnjaar. ‘Wij willen onze werknemers, onze leden en de sector gemeenten stabiliteit en continuïteit bieden. Daarom hebben wij een cao met een tweejarige looptijd voorgesteld en met een prudente loonontwikkeling’, aldus de VNG. ‘Deze loonontwikkeling is, anders dan bij het rijk, geen nullijn.’ De bonden hebben aangegeven te gaan voor een aanzienlijke koopkrachtverbetering, waarbij de FNV-onderhandelaars het meest concreet zijn: een loonsverhoging van 7 procent.

Het volgende overleg is nu gepland op woensdag 4 december.

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. D.
1: De VNG had altijd de mond vol van marktconform salaris, goed werkgeverschap, minder inhuur etc. Laat dit dan ook zien in de CAO.
2: Een prudent loonaanbod is prudente inzet van werknemers.
Hielco Wiersma
De vakbonden kunnen zich voor het afsluiten van een CAO Gemeenten het beste richten op vergelijkende uitkomsten van de CAO Rijk 2024 - 2025.
Daarnaast:
-onderhandelen over een CAO betekent ook voorstellen van werknemers en werkgevers gelijktijdig op tafel leggen. Zo niet dan kunnen in dit geval vertragingsfactoren van de werkgever een (belangrijke) rol spelen. Als deze situatie te lang duurt kan dit uitmonden in (beperkte) acties van één van de partijen.
-schermen met een (eventueel) toekomstig financieel tekort (2026) is voor de totstandkoming van een CAO Gemeenten 2025 een slecht argument omdat -als het goed is geregeld- de werkgever i.c. de Gemeente(n) voor salarisontwikkelingen op basis van CAO Rijk wordt gecompenseerd via het Gemeentefonds.
-de CAO Gemeente kan in de huidige situatie het beste de uitkomsten van de CAO Rijk zoveel mogelijk volgen.
Geweldige Ambtenaar
Sector Zorg en Onderwijs hebben al jaren iedere keer weer een betere loonsverhoging. Vergelijk de schalen maar eens 10 jaar geleden en nu, dan kun je duidelijk zien dat gemeenten (en ook het Rijk) achterlopen.
Misschien moeten we als gemeenten veel harder gaan staken, zoals in zorg en onderwijs wel gebeurd. Niet alleen onze vuilnismannen, maar ook burgerzaken en sociale zaken. Behandel maar eens een keer géen nieuwe aanvragen Bijstand..... of sluit het loket voor nieuwe paspoorten , ID's en Rijbewijzen. En verwerk voorlopig geen aanvragen Burgerlijke Stand.
Tinussie Kay
What's new?

Al jaren dezelfde respectloze tactiek van werkgever. Vertragen, zeer grote terughoudendheid, weinig coöperatief, wijzen op financiële gevaren en risico's op korte en op lange termijn (eerder fin. crisis, corona, nu het ravijnjaar enz.), ook de grote nasleep nasleep van deze crisissen. Dus voorafgaande, tijdens en na deze crisissen is er nauwelijks financiële ruimte. Wel ruimte nemen om nog meer taken over te dragen.
Draagt niet bij aan het imago van een vermeende goede en aantrekkelijke werkgever.

In de goede jaren lopen we ook altijd achter de feiten aan.

Ga maar niet in op de andere belangrijke onderwerpen.
Advertentie