Advertentie
carrière / Nieuws

Niet alle ambtenaren vrijwillig naar kantoor

Een meerderheid van de ambtenaren gaat per 1 september weer naar kantoor. Ambtenaren worden soms verplicht naar kantoor te komen. Dat blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur.

04 augustus 2020
thuiswerken-kat-stress.jpg

Een ruime meerderheid van de ambtenaren gaat per 1 september weer naar kantoor. Maar, hoge uitzonderingen daargelaten, niet allemaal tegelijk. Enkele gemeenten hebben besloten dat ambtenaren tot 1 januari zo veel mogelijk thuis moeten blijven werken. Dat is tot nu toe het credo. Ambtenaren worden soms verplicht naar kantoor te komen. De meeste werkplekken zijn inmiddels ‘coronaproof’. Lang niet iedereen voelt zich veilig genoeg op kantoor.

Dat blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur waaraan 197 ambtenaren hebben meegedaan die werkzaam zijn in het vakgebied HRM. Onder hen zijn veel gemeenteambtenaren (155), uit 121 van de 355 Nederlandse gemeenten.

 

Hoogstnoodzakelijk

De gemeente Apeldoorn liet medio juni al weten haar ambtenaren niet voor het nieuwe jaar op kantoor te verwachten. Het advies is alleen op kantoor te komen als dit hoogstnoodzakelijk is. Slechts een handjevol gemeenten volgt Apeldoorn, zoals Heerenveen, Kerkrade, Leiden, Maassluis, Nijmegen, Nissewaard en Noordwijk, zo geven ambtenaren uit die gemeenten aan.

 

Routekaart

In 63 procent van de deelnemende gemeenten worden ambtenaren vanaf 1 september weer op hun werkplek verwacht. In een aantal gemeenten wordt gekoerst op 1 oktober of is er nog geen einddatum bepaald waarop ambtenaren zo veel mogelijk thuis moeten werken. ‘Wij volgen hierin de landelijke richtlijnen. We hebben een routekaart uitgeschreven tot 1 september. Voor 1 september hebben we een evaluatie’, aldus een van de respondenten. In een aantal gemeenten wordt nu al deels thuisgewerkt en deels op kantoor. ‘In onderling overleg en met behulp van een rooster’, verduidelijkt een respondent. Ook in diverse provincies en bij waterschappen gaan de deuren veelal per 1 september weer (meer) open.

 

Bezettingsgraad

Bij gemeenten, provincies en waterschappen die hun ambtenaren weer vanaf 1 september op kantoor willen zien, zijn vrijwel overal afspraken gemaakt over de maximale bezettingsgraad. In ruim een derde van de gemeenten (34 procent) mag maximaal de helft van het aantal ambtenaren tegelijkertijd op kantoor zijn. In ruim een kwart van de gemeenten (27 procent) geldt een maximale bezettingsgraad van 30 procent. In een handjevol gemeenten mag 80 procent van de ambtenaren tegelijk naar kantoor.

 

Afplakken

‘Vanaf 1 september mogen we een dag per week op kantoor werken’, geeft een ambtenaar van de provincie Utrecht aan. ‘Vanaf 1 september mogen we een dag per twee weken op het provinciehuis werkten’, zegt een ambtenaar van de provincie Noord-Brabant. Sommigen gemeenten zijn er nog niet uit. ‘Er zijn nog geen concrete percentages afgesproken’, geeft een van de respondenten aan. ‘Er wordt nog over nagedacht’, stelt een ander. In Bergeijk is geen harde uitspraak over het aantal mensen dat in het gebouw mag zijn. ‘Sommige bureaus zijn afgeplakt, om in de kamer zelf de anderhalve meter te garanderen’, zo verduidelijkt een van de respondenten.

 

Toerbeurt

Hoewel het advies nog steeds is om zoveel mogelijk thuis te werken, hebben veel ambtenaren sinds de intelligente lockdown van medio maart niet alleen maar vanuit huis gewerkt. Een handjevol ambtenaren (vijf procent) heeft helemaal niet vanuit huis gewerkt en ging gewoon dagelijks naar kantoor. Een op de drie ambtenaren toog regelmatig naar kantoor en bijna de helft (46 procent) sporadisch. In de meeste gevallen was dat op vrijwillige basis, maar niet altijd. Een op de acht ambtenaren werd daartoe gedwongen. Afspraken over wie er wanneer naar kantoor kan, worden veelal in de teams zelf gemaakt. Soms worden teams opgedeeld en wordt per toerbuurt op kantoor gewerkt. Ook wordt vaak voor een systeem van inschrijving gekozen. In veruit de meeste gemeenten mogen teams het zelf regelen.

 

Coronaproof

De meeste werkplekken zijn inmiddels ‘coronaproof’. Bijna zeven op tien ambtenaren geven dat aan. Een op de vier ambtenaren zegt dat de werkplek gedeeltelijk coronaproof is en een op de tien ambtenaren zegt dat de werkplek nog helemaal niet coronaproof is. Een ruime meerderheid van de ambtenaren voelt zich veilig genoeg om weer naar kantoor te gaan. Een op de vijf is er nog niet helemaal gerust op. Een op de tien voelt zich grotendeels of zelfs helemaal niet veilig genoeg om weer naar op kantoor te gaan werken.

 

De online enquête is gehouden van 14 tot 27 juli.

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marjo
Zo lang mogelijk thuis blijven werken voor wie dat kan. Het risico is gewoon vele malen groter op kantoor, zeker in kantoortuinen, met gedeelde w.c.'s etc. en zonder kennis van wat de luchtstromen precies doen. Geef wel mensen de ruimte die gek worden van thuis werken en richt ruimten in voor bijeenkomsten die écht noodzakelijk zijn. Ga de risico's niet opzoeken.
m. borg / Wabo-accounthouder
Dat de werkplekken 'coronaproof' zouden zijn, geloof ik echt niet. Sinds jaar en dag worden de werkplekken (let wel: door een officiële schoonmaakbedrijf zogenaamd schoon gemaakt. In bv. 1 kantoortuin van 15 werkplekken, worden bureau's, telefoons, etc ) met 1 en dezelfde doek (besmet i.p.v.) schoon gemaakt. Het doekje wordt geen enkele keer ontsmet. Als er iets van gezegd wordt, is het standaard antwoord: daar wordt je sterk van. Overigens is dit niet alleen in mijn organisatie het geval. Ook van vrienden en familie weet ik dat dat de normale gang van zaken is. Ook qua ventilatie schieten werkplekken doorgaans te kort.(Roosters zijn bv altijd dicht of worden steeds dicht gedaan en het opendoen van ramen vinden de meeste collega's vervelend. Kortom: de noodzaak van echt hygiënisch schoonmaken of het verplaatsen van bacteriën en virussen via 1 doekje en verse buitenlucht via roosters of ramen naar binnen voeren wordt sterk ontkend. Reden waarom ik behoorlijk bang ben weer op kantoor te gaan werken.
Bernard
We moeten gewoon weer terug naar normaal. Als je niet tot een extreme risicogroep behoord is er niets aan de hand. Maar goed, laat de mensen die gek worden van thuis werken weer 3 a 4 dagen op kantoor en de bange mensen verplicht je gewoon 2 dagen per week op kantoor te komen voor de cohesie. En ja het is zeker zo dat de kantoortuinen verschrikkelijk zijn. Werken met vaste werkplekken in kamers is natuurlijk veel beter. Je moet trouwens niet bang zijn voor corona maar voor de maatregelen van de overheid. Zonder verzet komen we echt niet meer vrij.
albert bos / Medezeggenschapper
Terug naar kantoor kan mits: een paragraaf aan het RIE is toegevoegd inzake Covid, tenminste is nagedacht over de terugkeermogelijkheden. Mijn advies hierin: maak werk leidend. het schrijven van adviezen doe je thuis en kennisoverdracht op kantoor. standaard team overleggen via MS-teams of web-ex (afluisterproof) kortom botweg "je komt maar naar kantoor" is er niet bij.
Marjo
Waarom weer terug naar normaal? Waarom is er niks aan de hand als je niet tot een extreme risicogroep behoort? Je kan zelf ziek worden maar vooral: je kan Covid weer doorgeven. Het heeft niets te maken met bange of niet bange mensen maar met risico-inschatting en besmettingsgevaar. Gedwongen op een plek waar dit gevaar groter is dan thuis is pas onvrijheid.
Bernard
Als je zelf geen symptomen hebt dan kun je het niet doorgeven heb ik begrepen. En als je dus wel symptomen hebt dan moet je thuis blijven. Het is overigens wel zo dat de airco systemen in kantoortuinen niet in positieve zin meewerken maar dat kan verholpen worden door ventilatie en ioniseren met aparte apparaten. Het is trouwens wel zo dat juridisch gezien er geen recht op thuis blijven bestaat. Mensen zullen ongetwijfeld meer thuis gaan werken maar voor de cohesie is het goed dat mensen ook naar kantoor komen.
Robert Claessens
Wat een slecht onderzoek! 197 ambtenaren hebben meegedaan. En die zijn alleen werkzaam op HRM. En hoe zit het met de andere werkgebieden? Van die 197 ambtenaren zijn er maar 155 gemeenteambtenaar. En die 155 vertegenwoordigen slechts 121 van de 355 gemeenten?
Bert
Ik zou zeggen werknemers die op vakantie zijn geweest buiten Nederland het eerst laten terugkomen op kantoor. Kijken hoe het gaat en naar loop van tijd kun je heel langzaam opschalen.
Ludwig van Dijk / Informatiemanager
Bij ons prima aangepakt met belijningen, minder vergaderplekken, duidelijke afspraken en regels waar je je aan hebt te houden. En daar begint de schoen te wringen, want opeens worden er redenen gevonden waarom het onveilig is en je vooral niet naar het werk moet gaan. Maar wel naar het winkelcentrum, pretpark, met het vliegtuig naar Spanje en die uitgestelde familie barbecue. Mijn stelling is dat de urgentie-curve van voorzichtigheid afgemeten wordt op andere zorgen dan alleen Covid-19. Ter aanvullende info: mijn team heeft de hele periode gewoon in ploegendienst en met een flexibele instelling kritieke processen op orde gehouden. Het is dan zuur om de winkelende collega's tegen te komen die "Tja, helaas, niet veilig...maar ja, thuiswerken is ook zwaar hoor" uitspreken. Ik hoop dat we hier allemaal wat van gaan leren en dat de besparing op de vergadercultuur alleen al de Coronakosten dekt.
Bernard
Ludwig heeft een punt. Als het om de fun gaat zijn de meeste mensen niet zo streng in de leer. Dan kun je ook niet moord en brand schreeuwen als je naar kantoor moet. De meeste werkgevers hebben allang maatregelen genomen op kantoor en je kunt altijd dispensatie verlenen op valide medische gronden. Goede voorlichting vanuit de organisatie en peilen wat er speelt bij de werknemers helpt ook.
Reynders / ambtenaar
Thuiswerken moet het nieuwe normaal worden. Voor sociale contacten en dwingende zaken 1 of 2x per week naar kantoor. Beter voor de files, milieubelasting en arbeidsproduktiviteit. Zeker totdat er een vaccin is moeten risico-groepen echter vrijgesteld worden van een verplichte gang naar kantoor. Met de momenteel zorgeloze houding van mensen en de lakse aanpak van het kabinet inzake corona is het wachten op de 2e golf van besmettingen in het najaar.
Marjo
Helemaal mee eens, Peter-Paul, mooi verwoord!
Advertentie