Advertentie
carrière / Nieuws

Bijna helft ambtenaren niet toekomstbestendig

Werknemers bij de overheid zijn minder dan gemiddeld geschikt voor toekomstige werkzaamheden. De functie van ambtenaren verandert de komende jaren gestaag, communicatieve en creatieve vaardigheden zijn belangrijk, en ook digitaal inzicht. Ze zijn er nog niet niet klaar voor blijkt uit onderzoek van het SCP.

09 november 2017

Bijna de helft van de ambtenaren (42,3 procent) is onvoldoende toegerust voor de veranderende eisen aan het werk. Daarmee scoren ambtenaren veel slechter dan de gemiddelde werknemer (17,3 procent). Vooral op het gebied van communicatieve vaardigheden en brede inzetbaarheid blijven ambtenaren achter.

Communicatief onvoldoende

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Arbeidsmarkt in kaart 2017’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau, waarvoor zo’n 1500 werkgevers werden bevraagd. Bijna driekwart van de ambtenaren is volgens hun chefs niet breed inzetbaar, tegenover ruim de helft van de gemiddelde Nederlandse werknemers. Ook is meer dan de helft van het ambtenarenkorps communicatief onvoldoende vaardig (57 procent), opvallend veel hoger dan het landelijke gemiddelde (43 procent). 

Bereidheid tot scholing

Het tekort aan vakinhoudelijke kennis en vaardigheden dat hun leidinggevenden bij twee op de drie ambtenaren zien, is niet te wijten aan hun bereidheid of vermogen tot scholing. Daar scoren zij juist beter dan gemiddeld. Bijna de helft van de doorsnee werknemers (45 procent) voelt weinig voor scholing. Onder ambtenaren is dat bij één op de drie het geval (36 procent).


Geen aanwijzingen

Over de oorzaak van de slechte score zijn de overheidswerkgevers opvallend eerlijk. Meer dan de helft van de ambtenaren (53 procent) kreeg in het verleden te weinig aanwijzingen over het verbeteren van zijn functioneren. Dat is opvallend veel meer dan het gemiddelde (35 procent). 


Correcties & aanvullingen
In het artikel ‘Bijna helft ambtenaren niet toekomstbestendig’ (BB21) is de SCP-publicatie ‘Arbeidsmarkt in kaart 2017’ onjuist geïnterpreteerd. In werkelijkheid heeft 42 procent van de overheidsorganisaties werknemers in dienst die niet toekomstbestendig zijn. Van die organisaties geeft 72 procent aan dat dit voortkomt uit het feit dat werknemers onvoldoende breed inzetbaar zijn.   

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

veestapel
Ingewikkelde regelgeving vereist nou eenmaal specialisatie, brede inzetbaarheid is kennis weggooien.

Misschien moeten we eens af van die flexrage..
Frank / ambtenaar en inwoner HK
En dit soort ambtenaren mag dan doorsukkelen tot leeftijden van 65 tot 68? Wat een toestanden
gonneke / specialist
De overheid is niet perse een dynamische omgeving maar je kunt je werk wel zelf dynamisch maken. En vindt je het niet leuk genoeg dan gooi je je (schijn) zekerheden over boord en ga je ander werk zoeken. Ik hoor vooral veel geklaag onder de ambtenaren maar dat heeft weinig zin, veranderen begint bij je eigen houding en gedrag, en volgens mij kan je als mens toch prima communiceren behandel mensen zoals je zelf behandeld wilt worden en wees eerlijk en oprecht dan kom je heel ver.
Albert
"Ook is meer dan de helft van het ambtenarenkorps communicatief onvoldoende vaardig (57 procent), opvallend veel hoger dan het landelijke gemiddelde (43 procent)." Dit onderzoek gaat uit van het perspectief van de leidinggevenden. Als in Nederland gemiddeld 43% van de werknemers communicatief onvoldoende vaardig is, is het de vraag hoe we in dit land überhaupt nog iets voor elkaar krijgen. Het tegendeel is echter waar als je bedenkt hoe we in allerlei internationaal vergelijkende ranglijstjes steevast hoog scoren. De waarde van deze cijfers is dus beperkt. Het als redactie vervolgens selectief plukken uit het onderzoek, en dat zonder verdere duiding presenteren, is dan weer wel een bewijs van de stelling dat gemiddeld 43% communicatief onvoldoende vaardig is...
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Frenksel. En u dan?
J.de Niet / Strat.Adviseur
Er zou inderdaad eerst wat meer gezegd kunnen worden over "het onderzoek". Ik zie dat bij sommige collega's niet in staat zijn om in Jip en Janneke taal te schrijven. Dat willen leidinggevenden momenteel. En voor grote groepen Nederlanders is dat ook fijn. Maar anderen vragen zich af of de overheid hen wel serieus neemt want ze zijn immers goed opgeleid. De brede inzetbaarheid is wel een punt. Waarom kunnen de mensen van het stadhuis niet op maandagochtend de binnenstad schoonvegen/spuiten. En een riolist niet even naar de Raad van State om een bestemmingsplan te verdedigen. Ik zou bij het flexen beginnen bij die leidinggevenden. Eerst eens met het systeem van horizontale vervanging. Daarna met een soort undercover boss of vervanging van een specialist. En dan doen we het onderzoek nog een keertje.
Cor / juridisch beleidsadviseur
Meneer of mevrouw De Niel,



U slaat de spijker op z'n kop. Schoenmaker, blijf bij je leest.
Caspar
Komt misschien ook omdat 'strategisch personeelsbeleid' veelal feitelijk niet meer bestaat.
Frits van der Meer / hoogleraar Comparative Public Sector and Civil Service Reform
Het SCP e- onderzoek bekeken dat uit staafdiagrammen bestaat . Mevr. Walstra plukt wat gegevens zonder context eruit. Beetje quick en dirty. Zonder enig begrip van type ondetzoek: perceptie onder werkgevers onderoek. Op deze weinig inteligente manier wordt een lachertje gemaakt van deze gegevens. Wellicht wat bijscholing nodig?
G.C. Weerelts / Gepensioneerd gemeente ambtenaar
Ik merk in de dagelijkse omgang met ambtenaren in mijn gemeente de bevestiging van dit artikel en onderschrijf de reactie van gonneke, behandel de burgers zoals je zelf wil worden behandeld. Je bent er voor de burgers en zeker niet andersom!
Hannes Haganum / kritisch lezer
Ambtenaren werken voor het politieke bestuur en voor de gemeenteraad. Als je kijkt naar de grote kloof tussen burger en politiek, stel ik de vraag: hoe groot is het percentage politici dan dat niet toekomstbestendig is?



Twitteren en je Facebook bijhouden maakt je geen goed politicus, al denken velen dat wel.
Marcel
Weer zo'n nietszeggend onderzoek. Niet breed inzetbaar ? Communicatieve vaardigheden ? Totaal nutteloos om dit aan een beroepsgroep te kopppelen, is namelijk compleet afhankelijk van mentaliteit en karakter van het individu....
Advertentie