Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaren zijn het meest honkvast

De overheid is de absolute koploper wat betreft de baanduur: het aantal jaren dat mensen blijven werken bij dezelfde werkgever. Maar liefst 58,9 procent van de ambtenaren blijft meer dan tien jaar bij dezelfde overheidsorganisatie werken. Minder dan een op de vijf houdt het binnen vijf jaar voor gezien.

23 april 2018
kantoren.jpg

De overheid is de absolute koploper wat betreft de baanduur: het aantal jaren dat mensen blijven werken bij dezelfde werkgever. Maar liefst 58,9 procent van de ambtenaren blijft meer dan tien jaar bij dezelfde overheidsorganisatie werken. Minder dan een op de vijf houdt het binnen vijf jaar voor gezien. 

Jonger

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor alle sectoren bij elkaar geldt dat gemiddeld een op de drie werknemers tien jaar of langer bij dezelfde werkgever blijft werken. Deze zogeheten baanduur is korter als de arbeidsrelatie flexibeler is en naarmate de werknemer jonger is, zo meldt het CBS.

Afbeelding


Feestje

Werknemers bij het openbaar bestuur en overheidsdiensten blijven er het langst werken. In bijna 60 procent van de 499 duizend banen bij de overheid kon een feestje worden gevierd omdat de werknemer de grens van tien jaar werk bij hetzelfde ministerie of een andere overheidsinstelling passeerde.  De overheid is de enige bedrijfstak waar meer dan de helft van de werknemers langer dan 10 jaar in een baan zit. In de horeca en de zakelijke dienstverlening zitten de minste werknemers met minimaal 10 dienstjaren; slechts 10 procent van de werknemers.


Baanduur
In 32 procent van de 7,9 miljoen werknemersbanen in 2016 is de baanduur 10 jaar of langer. In 21 procent van de banen ligt de duur tussen de 5 en 10 jaar. Daarnaast heeft 18 procent een baanduur van 2 tot 5 jaar, 14 procent een baanduur van 1 tot 2 jaar, en 15 procent een baanduur korter dan 1 jaar.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ron / adviseur
Gezien de arbeidsvoorwaarden en de salarissen is dat niet verwonderlijk en weten we dat al heel lang..
Dieuwe / adviseur
Dag Ron, dit verwondert mij wel, immers in het bedrijfsleven wordt gemiddeld genomen echt wel meer verdiend. De vraag is of de "jonge ambtenaar" dit ook nog zo lang vol houdt..
D. v. Beelen / Tech. ambtenaar
Ja, logisch, als je als ambtenaar te lang blijft hangen, of te specialistisch wordt, dan is het ook zeer moeilijk om over te stappen naar het bedrijfsleven. Dus ben je veroordeeld. Vandaar dat veel ambtenaren tegen wil en dank, zeker als ze de 55 gepasseerd zijn, op hun plek blijven. Trouwens Rutte c.s. wil dat we werken tot we erbij neer vallen, ook al kan je leidinggevende je prima missen, dus soms heb je niet veel keus meer. Dat is de nieuwe armoede in Nederland: werken tot je 70 ste!
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Logisch, alle 915.000 ambtenaren en hun gezinnen zijn qua ontslagbescherming onschendbaar tot in de kist. In het bedrijfsleven heersen met name flexbanen zodat je continu op een schopstoel zit bij je werkgever.
H. Wiersma / gepens.
Het heeft te maken met:

1. een publieke baan is meer dan een normale baan. Het is vooral 'een soort roeping' (werken aan verbetering van de maatschappij).

2. de differentiatie van banen binnen een Overheidsinstelling is best aantrekkelijk .(het is bepaald geen eenheidsworst).

Na de totstandkoming van de sectorale CAO's vormt de (soms) matige beloning een nadeel. Ontslagbescherming voor ambtenaren is al lang verleden tijd.



Hans / afdelingsmanager
De meeste ambtenaren, die ik ken, kiezen voor zekerheid en veiligheid en streven niet naar de top van de piramide van Maslow. Daar hoort geen dynamiek qua verandering van werk bij. Prima, maar saai blijft het wel. En de nieuweling die nog wel komt, wordt al gauw dat sfeertje in gezogen.
Advertentie