Gemeenteambtenaren kunnen minder energie voor werk opbrengen
Een onzekere toekomst is er de oorzaak van dat gemeenteambtenaren minder energie kunnen opbrengen op hun werk. Onderzoeksbureau SKB concludeerde ook dat ze minder plezier in het werk hebben.
Net als de rest van Nederland ervaren ook veel gemeenteambtenaren stress op het werk. Met 21 procent zijn de medewerkers van de gemeente echter net iets gestrester dan de rest van Nederland (20 procent). Opvallender is het verschil in de energie die men tijdens het werk ervaart. Waar 25 procent van de gemiddelde beroepsbevolking weinig energie op het werk heeft, geldt dat voor maar liefst 30 procent van de gemeenteambtenaren. Onzekerheid speelt hierbij een grote rol.Tot die conclusie komt onderzoeksbureau SKB.
Verstoorde balans
Voor werkgevers is werkstress een dure aangelegenheid, het stressgerelateerd verzuim is met 10 procent toegenomen over de afgelopen 5 jaar. Stress op of over het werk is inmiddels de meest voorkomende beroepsziekte in Nederland. Uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken blijkt dat bij 41 procent van alle werknemers dat stress op het werk als normaal wordt gezien bij hun werkgever. Dergelijke klachten worden veroorzaakt door een verstoorde balans tussen werk en privé, werkdruk en baanonzekerheid.
Meer vrijheid
Volgens Jan Prins, directeur van SKB, laten onderzoeksresultaten zien dat gemeenteambtenaren minder goed in hun vel zitten op het werk. Toch hebben ze wel meer vrijheid, blijkt ook uit het onderzoek onder 2100 ambtenaren uit verschillende gemeenten. ‘In vergelijking met de rest van de beroepsbevolking is de zelfstandigheid van de gemeenteambtenaren veel groter. Ze ervaren meer autonomie en kunnen het werk veel beter voor zichzelf organiseren. Dat zou juist een reden moeten zijn om je wèl lekker op je werk te voelen. Het tegenovergestelde, een keurslijf, is namelijk een stressbron.’
Onzekerheid
Ook met de afwisseling in het dagelijkse werk zit het wel goed op de gemeentehuizen. ‘De medewerkers ervaren meer variatie en creativiteit dan de gemiddelde werknemer.’ De reden van de slechtere cijfers ligt dan ook voor de hand. ‘Het gaat om veranderingen. Gemeenten hebben minder middelen en moeten meer daarmee doen, dat brengt stress met zich mee. Ook het toekomstperspectief is onduidelijk voor veel gemeenteambtenaren. Dat zorgt voor onzekerheid en dat zie je terug in minder plezier en minder energie tijdens het werk,’ aldus Prins.
Baan kwijt
Dat gemeenteambtenaren onzeker over hun toekomst zijn bevestigt ook onderzoek van ambtenarenbond Abvakabo. Het blijkt dat 1 op de 4 van de respondenten verwacht zijn baan kwijt te raken. Zo’n 70 procent van de medewerkers denkt dat hun werk waarschijnlijk of zeker gaat veranderen, vooral de werkinhoud (62 procent). Veel gegeven oorzaken zijn: reorganisaties, bezuinigingen, of samenvoeging van afdelingen.
Mensen zoals Freek hebben, hoe het gaat in het bedrijfsleven, denk ik, alleen in Amerikaanse series gezien.