Advertentie
carrière / Nieuws

Gemeenteambtenaren kunnen minder energie voor werk opbrengen

Een onzekere toekomst is er de oorzaak van dat gemeenteambtenaren minder energie kunnen opbrengen op hun werk. Onderzoeksbureau SKB concludeerde ook dat ze minder plezier in het werk hebben.

11 november 2014

Net als de rest van Nederland ervaren ook veel gemeenteambtenaren stress op het werk. Met 21 procent zijn de medewerkers van de gemeente echter net iets gestrester dan de rest van Nederland (20 procent). Opvallender is het verschil in de energie die men tijdens het werk ervaart. Waar 25 procent van de gemiddelde beroepsbevolking weinig energie op het werk heeft, geldt dat voor maar liefst 30 procent van de gemeenteambtenaren. Onzekerheid speelt hierbij een grote rol.Tot die conclusie komt onderzoeksbureau SKB.

Verstoorde balans
Voor werkgevers is werkstress een dure aangelegenheid, het stressgerelateerd verzuim is met 10 procent toegenomen over de afgelopen 5 jaar.  Stress op of over het werk is inmiddels de meest voorkomende beroepsziekte in Nederland. Uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken blijkt dat bij 41 procent van alle werknemers dat stress op het werk als normaal wordt gezien bij hun werkgever. Dergelijke klachten worden veroorzaakt door een verstoorde balans tussen werk en privé, werkdruk en baanonzekerheid.


Meer vrijheid
Volgens Jan Prins, directeur van SKB, laten onderzoeksresultaten zien dat gemeenteambtenaren minder goed in hun vel zitten op het werk. Toch hebben ze wel meer vrijheid, blijkt ook uit het onderzoek onder 2100 ambtenaren uit verschillende gemeenten. ‘In vergelijking met de rest van de beroepsbevolking is de zelfstandigheid van de gemeenteambtenaren veel groter. Ze ervaren meer autonomie en kunnen het werk veel beter voor zichzelf organiseren. Dat zou juist een reden moeten zijn om je wèl lekker op je werk te voelen. Het tegenovergestelde, een keurslijf, is namelijk een stressbron.’

Onzekerheid
Ook met de afwisseling in het dagelijkse werk zit het wel goed op de gemeentehuizen. ‘De medewerkers ervaren meer variatie en creativiteit dan de gemiddelde werknemer.’ De reden van de slechtere cijfers ligt dan ook voor de hand. ‘Het gaat om veranderingen. Gemeenten hebben minder middelen en moeten meer daarmee doen, dat brengt stress met zich mee. Ook het toekomstperspectief is onduidelijk voor veel gemeenteambtenaren. Dat zorgt voor onzekerheid en dat zie je terug in minder plezier en minder energie tijdens het werk,’ aldus Prins.

Baan kwijt

Dat gemeenteambtenaren onzeker over hun toekomst zijn bevestigt ook onderzoek van ambtenarenbond Abvakabo. Het blijkt dat 1 op de 4 van de respondenten verwacht zijn baan kwijt te raken. Zo’n 70 procent van de medewerkers denkt dat hun werk waarschijnlijk of zeker gaat veranderen, vooral de werkinhoud (62 procent). Veel gegeven oorzaken zijn: reorganisaties, bezuinigingen, of samenvoeging van afdelingen. 

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans
Bij mijn werk is altijd vanuit vertrouwen gewerkt, Er was veel vrijheid en dat is gebleven. Het grote verschil zit hem vooral in het werk. Dit is meer en breder geworden. Meer met minder mensen. Zelf zie ik het vooral als een uitdaging. Alleen zijn jaarplannen hier vaak niet op ingericht. Hierdoor doe je veel dingen die veel tijd kosten en belangrijk zijn maar nergens staan. Ook is er geen geld meer om een goede training of cursus te volgen. Je zal in deze tijd flexibel moeten zijn en dit geeft bij mensen problemen. Ik kom genoeg bij bedrijven en praat met mensen om te horen dat dit in het bedrijfsleven ook aan de orde is. Wat echter ook speelt is dat er vanuit Den Haag allerlei zaken worden opgelegd waardoor er onzekerheid is of de taken straks nog wel bestaan/overnomen worden door andere diensten. Dan kan je wel zeggen "dan ga je daar toch heen" maar omdat veel mensen geen passende opleiding hebben, ben je hier niet op toegerust. Hierdoor zie ik om me heen genoeg mensen die al actief informeren er maar vroeger uit te kunnen, Ik kom zelf uit het bedrijfsleven en merk dat mensen een heel "goed" beeld hebben van een ambtenaar, dit had ik zelf ook. Daarom heb ik ook steeds meer een hekel gekregen aan dat woord.

Mensen zoals Freek hebben, hoe het gaat in het bedrijfsleven, denk ik, alleen in Amerikaanse series gezien.

Gerrit
En je zet ze daarnaast sinds 2008 tot in ieder geval 2016 op rantsoen.
Eric Immink
Gelukkig dat deze mensen niet in het bedrijfsleven werken. Waar de onzekerheid zeker zo groot is, zonder vangnet en waar lonen vaak ook al jaren zijn bevroren.
Sjaak / bestuurlijk adviseur
Het is voor niet-ambtenaren altijd moeilijk om in te zien wat hat werken als ambtenaar inhoud. Daarvan wordt door middel van flauwiteiten dan blijk gegeven. t
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@ Eric Immink: Ja, in het bedrijfsleven is het momenteel ook op vele plaatsen onzeker zonder vangnet. Ik benijd sommigen daar dan ook niet. Dat vangnet is bij de overheid echter ook al lang verdwenen. Als ik als 50+er mijn baan kwijt raak, krijg ik nog twee jaar WW en daarna ben ik aan de goden over geleverd. Met name gemeenteambtenaren, waar het in dit artikel over gaat, zitten het laatste decennium iedere keer aan de achterste mem als het om loonontwikkelingen gaat. Als het rijk bezuinigt kieperen ze gewoon een aantal taken over onze schutting en geven daar minder middelen voor dan ze zelf voor de uitvoering nodig hadden. Dat zorgt inderdaad voor een grotere werkdruk en dus meer stress. Het geeft dus geen pas om daar sarcastisch over te doen. Wij huilen in ieder geval niet om minder voordeel op onze leaseauto's want die hebben wij nog nooit gehad.
wimjoost licht / programmamanager Ambitieprogramma excellent overheidsmanagement
Waardering is brandstof voor prestatie. Het ontbreken ervan levert dus een vraagstuk op. Politiek, media en samenleving hebben (te) weinig oog voor de vaak grote prestaties die ambtenaren leveren. De sociale media hakken er soms behoorlijk in.
Freek van Oosten
Ambtenaren zijn watjes, zoveel is wel duidelijk.
John
Freek is onwetend, zoveel is wel duidelijk.
Arnold / gemeentemabtenaar
Freek heeft zelf waarschijnlijk nog nooit echt gewerkt. Ik kom uit het bedrijfsleven en de gemeente waar ik werk wordt harder gewerkt dan het bedrijf (tranpsort) waar ik vandaan kom.
Peter / ambtenaar
Het is in feite heel normaal dat gemeente-ambtenaren gestrest raken als zij met de Zevenaarse wegpestmethode de deur uit worden getreiterd. Zelfs gezonde bomen vallen dan om.

http://bit.ly/1EwMbwj
Freek van Oosten
@John: vast ambtenaar, want nog te lui om een originele reactie te bedenken.

@A.Willemsen: Je gaat toch niet klagen omdat je hard moet werken ? Man, met zo'n rechtspositie mag je in je handjes knijpen. Zelfs al zou je je baan verliezen, dan nog kom je niet op straat te staan. Herplaatsingskandidaat, van-werk-naar-werkbegeleiding, outplacement, flankerend beleid en noem maar op. Wat een bescherming. Kom daar eens om bij het bedrijfsleven, kun je van de ene dag op de andere ontslagen worden.
doeterniettoe / -
Die vrijheid en afwisseling zijn heel goed te begrijpen met de rest van het stuk: gemeenten moeten meer taken uitvoeren van een hogere kwaliteit met minder middelen. De oplossing: laat de ambtenaar het maar uitzoeken en reken hem/haar er ook op af.

En dan vraag de onderzoeker zich af waarom de uitkomst van het onderzoek afwijkt van wat hij graag zou willen zien...
John
Nou Freek, jouw reactie is ook weinig origineel en valt binnen het standaard credo dat ambtenaren niets doen, niet ontslagen kunnen worden, bla bla bla.



Zoals A. Willemsen al zegt ben je zelf waarschijnlijk nooit ambtenaar geweest. Er komt hier alleen maar werk bij en het personeelsbestand wordt alleen maar kleiner. Er wordt hier net zo hard (of net zo langzaam) als in het bedrijfsleven gewerkt. In allebei de werelden zijn er hardlopers en kruipers. En Freek: komop die rechtspositie is echt niet zo luxe als jij hier waagt te schetsen.
Advertentie