Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaren eisen waardering op Malieveld

Werknemers in (semi-)overheidsdienst voelen zich nauwelijks gewaardeerd in een tijd waarin de publieke sector zo belangrijk is. Dat zeggen ambtenaren en onderwijzers woensdagmiddag tijdens de publieke manifestatie ‘Steun de publieke sector nu’. De bonden organiseerden de publieksloze manifestatie om een nieuw kabinet op te roepen veel meer geld te investeren in de publieke sector.

19 mei 2021
manifestatie.jpg

Werknemers in (semi-)overheidsdienst voelen zich nauwelijks gewaardeerd in een tijd waarin de publieke sector zo belangrijk is. Dat zeggen ambtenaren en onderwijzers woensdagmiddag tijdens de publieke manifestatie ‘Steun de publieke sector nu’. De bonden organiseerden de publieksloze manifestatie om een nieuw kabinet op te roepen veel meer geld te investeren in de publieke sector.

Stoelen

Vanwege de coronamaatregelen waren er geen demonstranten bij de manifestatie. In plaats daarvan stonden er honderden lege stoelen rondom een podium op het Malieveld. Volgens de organisatoren, vakbonden en ambtenarenorganisaties als FNV, ACOP en AC, staan die lege stoelen symbool voor de duizenden ambtenaren die er niet zijn; vacatures die onvervuld blijven, volgens de vakbonden inmiddels 30.000.

 

Waardering

Tijdens de manifestatie komen vooral een aantal ambtenaren aan het woord die zich storen aan het gebrek aan waardering voor de mensen die werken in de publieke sector. Dat is deels een financiële kwestie, zoals het basissalaris voor militairen die ‘dichtbij de armoedegrens ligt’. Of de vergoedingen voor thuiswerkende ambtenaren. ‘Sommige van mijn collega’s zitten nog steeds te werken achter de keukentafel.’

 

Vaccinatie

Maar het gaat ook om waardering en begrip voor de frontpositie die sommige ambtenaren moeten innemen bij de strijd tegen het coronavirus. Volgens politieagent Geert-Jan Staal krijgt de maatschappij regels opgelegd die agenten moeten handhaven. ‘Maar we moeten het ook kunnen uitleggen aan de burgers.’ En als het nodig is, moet je als handhaver ook mensen aanraken. ‘Maar vreemd genoeg worden wij niet met voorrang gevaccineerd.’

 

Essentieel

De bonden hameren erop dat het belangrijk is dat de economie weer gaat draaien, maar dat de publieke sector niet vergeten moet worden. Volgens onderzoeksjournalist Sander Heijne kan de private sector pas geld verdienen als de publieke sector op orde is. ‘In Engelstalige landen worden medewerkers in de publieke sector niet voor niets ‘essential workers’ genoemd. Volgens Heijne mogen ambtenaren wel wat vaker met de vuist op tafel slaan tijdens cao-onderhandelingen. ‘En anders: laat het voelen wat er gebeurt als de publieke sector er niet is.’

 

Reacties: 20

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Martijn
Graag onderscheid tussen Ambtenaren en ambtenaren. Zorg, politie, militair, onderwijs in dit verhaal: akkoord. Voor beleidsbedenkers, kantoorwerkers en managers zie ik geen aanleiding.
Gerben
Schandalige werkgever. Bod van 0,5% in ruil voor fors inleveren aantal verlof uren tot minimum en WW jaar wegbezuinigen. Vreemd dat ze alleen nog maar inhuurpersoneel vinden tegen de hoofdprijs.
Gerben
Schandalige werkgever. Bod van 0,5% in ruil voor fors inleveren aantal verlof uren tot minimum en WW jaar wegbezuinigen. Vreemd dat ze alleen nog maar inhuurpersoneel vinden tegen de hoofdprijs.
Gerben
Schandalige werkgever. Bod van 0,5% in ruil voor fors inleveren aantal verlof uren tot minimum en WW jaar wegbezuinigen. Vreemd dat ze alleen nog maar inhuurpersoneel vinden tegen de hoofdprijs.
joost / beleidsmedewerker
Er is de afgelopen jaren veel geld beschikbaar geweest om de vennootschap te verlagen van 20 naar 15%. (miljarden!) en om van Nederland een belastingparadijs te maken. De kiezer vindt dit waarschijnlijk een goed idee omdat dezelfde club weer terug gestemd is. De burger krijgt wat ze verdient. (voor de stemmers die niet verder nadenken en alles goed vinden wat er de afgelopen 10 jaar is gebeurt).

Dit geldt ook voor mensen die denken dat er geen leidinggevenden en beleidsmedewerkers nodig zijn.
H. Wiersma / gepens.
Het gaat niet alleen om de lonen in de publieke sector. Ook jou aanvullend pensioen en dat van de gepensioneerden in deze sector staat al meer dan 12 jaar (!!!!) stil. Waar blijven de vakbonden nu nieuwe pensioenwetgeving sowieso een jaar is opgeschoven? Wanneer gaan we rekenen met een eerlijke rekenrente en wanneer wordt er geïndexeerd (met terugwerkende kracht)?
Pietje / HR
Tja, de reacties hier tonen maar weer aan dat de klaagcultuur van binnenuit niet weggaat.



Realiteit is dat de 36 urige werkweek, wat telt als fulltime, naar rato en in vergelijking met de rest (40 uur) an sich al de beste arbeidsvoorwaarden is die er is en geen reden tot klagen moet geven. Het is en blijft publiek geld.
Michel / observer
@ Pietje (HR): voor de 36-urige werkweek is salaris ingeleverd, de verkorting van de werkweek was indertijd bedoeld om meer mensen aan het werk te helpen (of houden). Per saldo is van dat laatste weinig terecht gekomen, maar het werk moest wel alsnog binnen de 36-urige werkweek worden verricht.
Mark
"Sommige van mijn collega’s zitten nog steeds te werken achter de keukentafel." Man man man besef je eens dat je ondanks deze crisis gewoon iedere maand je salaris krijgt....
Frans Cincuenta
De enige goede en juiste opmerking die ik hieronder lees is die van ‘Pietje (HR)’.



Daarnaast zijn de standaard droeftoeters weer volop vertegenwoordigd met hun klaagzang.



Toch nog een vraagje, dan: ‘Als het allemaal droefenis is met de arbeidsvoorwaarden in de publieke sector; waarom zit je er dan nog?’ Move on! Hebben de juiste ambtenaren ook geen last meer van je...
Dieuwe / adviseur
salaris in vergelijk met bedrijfsleven is nog steeds achter gesteld. CAO afspraken; we hebben al weer te doen met een verlopen CAO vanaf 1-1-2021. Het aanbod van de werkgever? Minder dan de inflatie.... Wat zijn we blij met zon goede werkgever. Overheid let op uw zaak!

Mark, meer dan ooit heb ik in coronatijd moeten buffelen; een nieuw thema kwam er bij dat ook getackeld moest worden! Ik ben blij met mn baan maar een goede beloning hoort hierbij!
Gerard Jan de Ruiter / senior projectmedewerker.
Het kader van de bonden heeft een leuke actie voor zichzelf georganiseerd. Ze zijn er nog! Veel algemeenheden in klachten bij elkaar gezocht, en geprobeerd daar een groot probleem van te maken. Maar als er geen achterban is, sta je nergens voor!

Overigens ik werk thuis achter de keukentafel op een vooroorlogse stoel en ben daar tevreden mee evenals met mijn salaris. Dus nee deze ambtenaar steunt deze actie geheel niet!
B. Janssen / Ambtenaar
@Mark: je hebt helemaal gelijk, wij klagen met gezonde benen. Maar op de één of andere manier kan het mij ook niks meer schelen. Juist de afgelopen jaren zien we een toegenomen scheefgroei in ontwikkeling van inkomens en vermogen. Onze Vox Populi roepen van alles, maar zijn vooral te schijterig om het geld te halen waar het daadwerkelijk zit. Waarom zouden anbtenaren en trendvolgers dan bescheiden moeten zijn in onze eisen? Het is een kwestie van eerlijk delen, en alles wat deze middenklasse heeft wordt niet opgepot maar komt veelal weer direct terug in de economie. Uit de gegevens van Credit Suisse en Forbes blijkt dat in 2016 maar liefst 61 miljardairs evenveel bezaten als de armste helft van de wereldbevolking in 2016. 61 mensen bezitten dus evenveel als 3,7 miljard andere mensen. Dat is een bizar klein groepje. Maar het meest schokkende is dat inmiddels 42 miljardairs evenveel bezitten als 3,7 miljard armste mensen. Van de groei in rijkdom is 82% naar de rijkste 1% gegaan. De rijken worden dus rijker, terwijl de armen amper vooruit gaan. De grote multinationals die miljarden verdienen en uitkeren, betalen amper belasting over hun winst. Via belastingparadijzen (zoals Nederland!!) wordt winst weggesluisd. Met fatsoenlijke belastingen voor deze “bedrijven” zouden we veel meer kunnen besteden aan scholing, gezondheidszorg en openbare voorzieningen. Er is geen enkel valide argument waarom de aandeelhouders van Pfizer 70miljard! winst uitgekeerd krijgen, terwijl ze persoonlijk niks aan het bestrijden van de pandemie hebben gedaan.
Bernard
Ik vind dat ik als gemeenteambtenaar geen reden heb tot klagen qua arbeidsvoorwaarden. Zelfs mijn (zij het summiere) reiskostenvergoeding is al de maanden in coronatijd doorbetaald. En inderdaad ik besef me dat in de zorg en bij de politie het heel anders kan zijn. Maar ik ben tevreden met wat ik heb en het doet me pijn om te zien hoe kleine ondernemers hebben moeten overleven in deze tijd. Dat mag ook wel eens gezegd worden.
Robin / influencer
Die bonden zouden inmiddels toch wel moeten weten dat de politiek alleen in actie komt als je ze een enorme worst voor houdt of als je ze het mes op de keel zet.
Joost
Den Haag geeft het geld liever uit aan test evenementen en de KLM. Het geld is er wel maar wordt op een bijzondere manier besteed.
B. Janssen / Ambtenaar
@Gerard Jan de Ruiter: eerlijk is eerlijk, jaren heb ik gezegd wij moeten niet klagen, wij in Nederland hebben het allemaal goed en dus zeker ook wij ambtenaren. Maar eerlijk gezegd ben ik het spuugzat om bescheiden te blijven en dat geldt ook voor het bedrijfsleven. Een kameraad van mij werkt voor een Zweedse multinationaal die jaarlijks miljarden winst maakt en waar de directeur 20 miljoen exclusief bonussen salaris krijgt. Maar een loonsverhoging tot aan de inflatiecorrectie zit er niet in. Hoer arrogant en onbeschoft kan je zijn om dit met droge ogen te durven te vertellen. "Bescheidenheid siert de mens" is vast bedacht door iemand met veel geld. Het wordt tijd om die bescheidenheid van ons af te gooien.
P.Pluim
En de gepensioneerden! Die hebben recht op indexatie van al die jaren!
Robin / influencer
@ Pluim. Ben het met u eens. Maar wat ieder kabinet betreft de laatste 15 jaar kunnen die gepensioneerden letterlijk en figuurlijk dood vallen. Ze hebben al heel lang heel andere plannen met al dat pensioengeld! En met flink marchanderen, handjeklap met en betalen van de vakbonden en af en toe een flinke crisis gaat dat nog lukken ook....
Wietske
Denk ook aan de AOW. Deze maand is gekort op het vakantiegeld! Netto heb ik 450 euro . ?? net genoeg om een keer met de kleinkinderen naar de Efteling te gaan ( zonder ijsjes)
Advertentie