Advertentie
carrière / Nieuws

Flexwerkers Amsterdams loket willen ook vast contract

Na de flexwerkers van het Amsterdamse gemeentelijk callcenter willen nu ook de flexwerkers van het stadsloket een vast contract bij de gemeente. 42 flexwerkers hebben eind vorig jaar te horen gekregen dat hun contract niet wordt verlengd. Een delegatie bood gisteravond 330 handtekeningen aan de directie Burgerzaken aan. GroenLinks, PvdA en SP hebben raadsvragen gesteld aan wethouder Meliani.

24 januari 2019

In navolging van flexwerkers van het Amsterdamse gemeentelijk callcenter willen nu ook de flexwerkers van het stadsloket een vast contract bij de gemeente. 42 flexwerkers hebben eind vorig jaar te horen gekregen dat hun contract niet wordt verlengd. Een delegatie bood gisteravond 330 handtekeningen aan de directie Burgerzaken aan. Coalitiepartijen GroenLinks, PvdA en SP hebben raadsvragen gesteld aan GroenLinks-wethouder Touria Meliani.

Toch ontslagen
Na 4,5 jaar werken op het stadsloket Osdorp wordt ze vanaf april zonder pardon op straat gezet, aldus een uitzendkracht op stadszender AT5. ‘Als ik mijn werk niet goed deed, dan had ik dat wel gehoord. Maar ik heb goede beoordelingen en toch word ik ontslagen. Dan denk je, hoe kan dit gebeuren?' 41 anderen kregen hetzelfde bericht, terwijl ze langer dan 3,5 jaar bij de gemeente werken en vaak meer dan 40 uur per week.

Ook tien nieuwe uitzendkrachten
Vorig jaar beloofde wethouder Touria Meliani 42 flexwerkers, die al meer dan 3,5 jaar als flexwerkers op het gemeentelijke callcenter werken, een vast contract aan. Daarbij zei ze expliciet dat uitzendkrachten bij het stadsloket daar geen aanspraak op kunnen maken. Die mededeling werd op zijn zachtst gezegd niet gewaardeerd door de uitzendkrachten. 'Je kan dan begrijpen dat wij heel boos zijn, zo teleurgesteld. Waarom zij wel en wij niet? Hoe kunnen ze dat verantwoorden?’, aldus de uitzendkracht op AT5. Ze vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente uitzendkrachten op straat zet, maar intussen wel tien nieuwe uitzendkrachten aanneemt. Volgens de uitzendkracht op AT5 gaan zij werk doen in een project dat zij en haar collega’s ook best hadden kunnen doen.

Minder mensen aan loket
Reden voor het op straat zetten van de flexwerkers is de verwachting van de gemeente dat zich dit jaar minder mensen bij het stadsloket zullen melden, aangezien paspoorten en ID-kaarten nu tien jaar geldig zijn en flexwerkers niet langer paspoortaanvragen mogen behandelen, omdat alleen beëdigd vast personeel daartoe bevoegd is. Hiermee volgt de gemeente de voorkeur van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG), schreef Meliani onlangs in een raadsbrief.

RvIG: flexwerkers 'vluchtiger'
De afdelingen dienstverlening en basisinformatie vonden dat flexwerkers die al jarenlang via hetzelfde uitzendbureau voor de gemeente Amsterdam worden ingezet en speciaal geselecteerd zijn voor die taak per definitie niet minder integer zijn dan medewerkers die een vaste aanstelling hebben bij de gemeente Amsterdam. Maar de RvIG beschouwt flexwerkers per definitie als ‘vluchtiger’ dan een aanstelling via een payrollconstructie bij een uitzendbureau, schrijft de wethouder aan de raad. Vanaf november is volgens de wethouder de inzet van flexwerkers afgebouwd. Per januari voeren alleen vaste medewerkers de handelingen uit. Verschillende raadsleden hebben echter andere signalen gehoord van flexmedewerkers van het stadsloket en hebben dat vandaag geagendeerd in de raadsvergadering.

Raadsvragen
Terug naar de actie van de uitzendkrachten. Die krijgt steun van vakbond FNV die vindt dat de gemeente ingaat tegen haar eigen beleid door tegenovergesteld te handelen dan waarvoor zij pleit, namelijk duurzame banen, goed werkgeverschap, niet meedoen aan flexibilisering en een sociale gemeente zijn naar haar medewerkers toe. Coalitiepartijen GroenLinks, PvdA en SP willen van wethouder Meliani weten of het klopt dat medewerkers bij het stadsloket al vanaf februari geen contractverlengingen meer krijgen, nadat zij eind vorig jaar al met BIJ1, DENK en de ChristenUnie de situatie van de flexwerkers op het callcenter op de politieke agenda hadden gezet.

Geen onomkeerbare stappen
De raadsleden vinden het onwenselijk dat deze stappen worden gezet vlak voordat met de raad wordt gesproken over het nieuwe flex/vast-beleid van de gemeente en vraagt het college om tot dat moment geen onomkeerbare stappen omtrent de contractverlengingen te zetten. De wethouder geeft volgende week antwoord en zal dan ook meer duidelijkheid geven over de situatie van de 42 uitzendkrachten.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie